Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

15 Mayıs 2024, 03:54:51

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 198
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 222
Total: 222

Anayasa Mahkemesi ülke yararına siyasi karar vermedi: DTP kapatıldı

Başlatan kilimanjaro, 12 Aralık 2009, 11:57:00

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Ülke zararına verdiği siyasi/ideolojik kararlarla yakın tarihe damgasını vuran Anayasa Mahkemesi, sıra ülke yararına siyasi bir karar verme işine gelince hukuka dört elle sarıldı: DTP kapatılarak nispeten yumuşak siyaset izleyen isimlere siyasi yasak getirildi, yeni kurulacak parti şahinlere bırakıldı. PKK başta olmak üzere partinin şahin kanadını sevindiren bu kararla ilgili Salih Memecan'ın güzel bir karikatürünü paylaşmak istiyorum:

Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, DTP'nin kapatılma kararının oy birliğiyle alındığını açıkladı.Anayasa Mahkemesi, DTP'nin terör örgütü ile bağlantıları nedeniyle devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fillerin odağı haline geldiğini gerekçe göstererek kapatılmasına karar verdi. Genel Başkan Ahmet Türk ve Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ile birlikte 37 partilinin 5 yıl süreyle siyasetten men edilmesini kararlaştırdı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 16 Kasım 2007 tarihinde DTP'nin kapatılması istemiyle açılan dava dün sonuçlandı. Kapatma kararını Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç açıkladı.

Partiler şiddet ve terör öneremez

Kılıç, ''Bizim bu partiye ilişkin gündemi tespit ederken, dışarıda sürmekte olman bir demokratikleşme süreciyle ilgili herhangi bir öngörümüz, herhangi bir değerlendirmemiz ya da buna bağlı olarak herhangi bir tasarrufumuz asla olmamıştır'' diye konuştu. Bir siyasi partinin terör, şiddet ile baskı içiren eylem ve söylemleri kullanma hakkına sahip olmadığını belirten Kılıç, 'Bir partinin savunduğu ya da önerdiği, inandığı projesi, toplumsal projesi ne kadar kutsal olursa olsun, yöntem olarak eğer terör ve şiddetle ilişki kurmuşsa, bu amacının bence hiçbir anlamı yoktur" diye konuştu. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararlarda da AİHM kriterlerini ciddi anlamda kullandığını belirten Kılıç, buna örnek olarak da HAK-PAR kararında verilen kararı gösterdi. HAK-PAR'ın kapatılma istemi terör ve şiddete bulaşmadığı gerekçesiyle 5'e karşı 6 ayla reddedilmişti.

Siyasilere sesimizi duyuramadık

Siyasilere de çağrıda bulunan Kılıç, ''Öfke ve siyasi gelecek endişelerinden arınarak, kaybolan diyaloglar kurulmalıdır, demokratik hukuk devletinin gerekli kıldığı yasal değişiklikler bir an önce hayata geçirilmelidir'' dedi. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: "Kimse mahkemelerden siyasi bir görev şeklinde bir yardım beklememelidir. Siyasi partiler, ilgili ve ihtiyaç duyulan anayasal ya da yasal değişiklikleri yapması için her fırsatta burada çağrıda bulunduk. Ancak bu çağrıları biz siyasilerimize duyuramadık, duyurmayı başaramadık. Hemen belirtelim ki bu çağrının içinde siyasi partilerle ilgili gerek anayasal gerekse yasal düzenlemelerde terör ve şiddete ilişkin herhangi bir izin veren düzenleme asla yapılamaz, bu konuda da herhangi bir çağrımız yok. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde terör ve şiddete bulaşmış bir siyasi partiye ne ifade ne de örgütlenme özgürlüğünde bir hak verilebilmektedir. O nedenle değişiklikler konusunda yaptığımız çağrı bunun dışındadır.''

Batasuna kararı dikkate alındı

DTP'nin parti tüzel kişiliğinin gerekçeli kararın resmi gazetede yayımlandığı gün sona ereceğini belirten Haşim Kılıç, Türk ve Tuğluk'un milletvekilliğinin de kararın TBMM'ye ve ilgili partiye tebliğ edilmesiyle düşeceğini ifade etti. Kılıç, DTP'nin kapatılması kararı verilirken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ihlal kararlarıyla birlikte İspanya'daki Batasuna Partisi hakkında verilen kapatma kararının da göz önünde tutulduğunu kaydetti. Anayasa Mahkemesi heyetinin davayla ilgili 8 Aralık Salı günü başlayan müzakereleri, yaklaşık 40 saat sürdü.

AiHM ONAYLAMIŞTI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İspanya'da Bask Bölgesi'nin bağımsızlığı için silahlı mücadele veren ETA Örgütü'nün siyasi kanadı Batasuna ve Herri Batasuna partilerinin kapatılmasında hukuka aykırılık bulmamış, örgütlenme hakkının kısıtlanmadığına oybirliğiyle karar vermişti.

HABER : Bilal ÇETİN / ANKARA
http://www.bugun.com.tr/haber-detay/86489-dtp-kendini-kapattirdi-haberi.aspx
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.