Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Nisan 2024, 07:17:39

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 112
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 100
Total: 100

Avukattan tuhaf savunma: Hâkimi mezhebine kadar araştırmak anayasal hak

Başlatan kilimanjaro, 05 Eylül 2009, 14:36:30

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Ergenekonun üst düzey yönetici olmakla suçlanan Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı olan eski susurluk hâkimi Metin Çetinbaş'tan tuhaf savunma: "Hâkimi mezhebine kadar araştırmak anayasal hak."

Çetinbaş, 12 duruşma süren 923 sayfalık savunmasını dün tamamladı. Müvekkilinin, yargılandığı başka bir davada mahkeme başkanını mezhebine kadar araştırmasını şöyle savundu: "Bir kişinin, kendi hakkında açılan davaya bakan hâkimi araştırması anayasal haktır. Hâkimi araştırmadan tarafsız olup olmadığını nasıl öğreneceksin?" 

Eski Susurluk hâkimi Metin Çetinbaş, dün yine ilginç bir savunmaya imza attı. Daha önce 'Kürtlerin ölmesini istemek, darbe olmasını talep etmek suç mu?' sözleriyle dikkatleri çeken Çetinbaş, Silivri'deki 110. duruşmada, müvekkilinin davasına bakan Danıştay üyesinin mezhebini araştırmasını 'anayasal hak' olarak yorumladı. Alemdaroğlu, birinci Ergenekon iddianamesinde yer alan telefon görüşmesinde Danıştay 8. Daire üyesi Sıddık Yıldız'ı kastederek, "Siyasî görüşü, hemen hemen belli. Bir tanesi Alevî, Sıddık denilen bir adam. Sıddık isimli kişi, güçlü bir Alevî kanalıyla etkilenebilir. Moğultay döneminde tayin edilmiş." diyor. Bu görüşmeleri değerlendiren Çetinbaş, "Bir kişinin, kendi hakkında açılan davaya bakan hakim ve bilirkişileri araştırması haktır. Hakim ve savcıyı araştırmadan tarafsız olup olmadığını nasıl öğreneceksin?" şeklinde konuştu. Metin Çetinbaş'ın gündemindeki konulardan biri de müvekkili ile bir diğer Ergenekon sanığı Ümit Sayın arasında geçen darbe konuşmalarıydı. Bu konuya da tuhaf bir açıklama getiren Çetinbaş, "Bundan müvekkilim değil, darbe ortamı oluşturan AKP suçludur." ifadesini kullandı.

Tutuklu sanıklardan Doğu Perinçek, savunmasını tamamlamasının ardından Çetinbaş'a teşekkür etti. Perinçek'in, "Hepimizi savundunuz, örgütün vekili oldunuz. Teşekkür ederim." sözleri dikkat çekti. Çetinbaş, savunmalarda sık sık provokatif açıkla-malar yaptı. 9 Haziran'daki duruşmada, sanıklar Fikri Kara- dağ ve Hayrettin Ertekin'in kullandığı 'En iyi Kürt, ölü Kürt'tür' sözü için, "Kürtlerin ölmesini istemek suç mu?" dedi.

Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırılara ilişkin dava ile birleştirilen birinci Ergenekon davasının 110. duruşması dün yapıldı. İKemal Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş, müvekkilinin davasına bakan Danıştay üyesinin, mezhebini araştırmasının anayasal hakkı olduğunu savundu. Danıştay 1. Dairesi; Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun, rektörlüğü döneminde, Antalya Konyaaltı'ndaki üniversiteye ait taşınmazın kat karşılığı ihalesinde, üniversiteyi zarara uğrattığı gerekçesiyle yargılanmasına karar vermişti. Danıştay 8. Dairesi de İstanbul Üniversitesi'nden yargılama kararından geri dönülmesine ilişkin başvuruyu reddetmişti. İddianamede, bu dava ile ilgili CHP milletvekili Nur Serter ile görüşen Alemdaroğlu, Alevi olduğunu bildiği Danıştay 8. Daire üyesi Sıddık Yıldız'ı kastederek, Alevi kanadıyla etki altına alınması gerektiğini söylüyor. Bu görüşmeleri değerlendiren Çetinbaş, "Bir kişinin, kendi hakkında açılan davaya bakan hâkim ve bilirkişileri araştırması haktır. Hâkim ve savcıyı araştırmadan tarafsız olup olmadığını nasıl öğreneceksin? Hâkim ve savcıların bu şekilde araştırılması suç değildir. Yoksa kuzu kuzu bekleyerek soruşturmanın yönlendirilmesini mi bekleyecek? Artık bu teba yok, vatandaş var." şeklinde konuştu.

PERİNÇEK: ÖRGÜTÜN AVUKATI OLDUNUZ, TEŞEKKÜRLER
Metin Çetinbaş, Alemdaroğlu'nun Ergenekon sanığı Ümit Sayın'la yaptığı darbe konuşmalarına da farklı bir bakış açısı getirdi. Çetinbaş, müvekkilinin değil, darbe ortamı oluşturan AK Parti'nin suçlu olduğunu iddia etti. Tutuklu sanıklardan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, duruşmaya verilen ara sırasında salondan ayrılırken Çetinbaş'a teşekkür etti. Perinçek, "Sayın başkanım teşekkür ederim, hepimizin vekili oldunuz, örgütün avukatı oldunuz. 'Bir gün bu savcılar, sanık sandalyesinde burada yargılanacak' sözünüz ile tarihe geçtiniz. Bu söylediğiniz gerçekten olacak." dedi.

Savcı, eski Susurluk hakimini kendi kararıyla vurdu
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Susurluk davasını karara bağlayan hakim olarak da bilinen Metin Çetinbaş'ın Ergenekon örgütünün hayali olduğu yönündeki savunmasına Susurluk kararı ile cevap verdi. Pekgüzel, eski DGM hakimi olan Metin Çetinbaş'ın kaldırılan İstanbul 6 No'lu DGM'de verdiği Susurluk davası kararının bir bölümünü okudu. Eski hakimin, Susurluk kararında devlet içindeki idari ve sivil boyutu olan, devletin verdiği yetkiyi kötüye kullanan, suikast silahı, ruhsatsız silah taşıyan illegal yapılanmanın çok tehlikeli olduğuna ilişkin tespitlerini hatırlattı. Şöyle konuştu: "Bu sözler bir iddianameden alınmamıştır. Metin Çetinbaş'ın 6 No'lu DGM hakimiyken verdiği karardandır. Çetinbaş'ın imza attığı ve biz savcılara da okumamızı önerdiği mahkeme kararından alıntıdır. Çetinbaş'ın kendi kararı ile çelişen bir savunma yapması anlamlı bulunmuştur." Pekgüzel ayrıca, Çetinbaş hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=888268&title=ergenekonun-avukati-eski-susurluk-h%C3%A2kimi-metin-cetinbastan-tuhaf-savunma-h%C3%A2kimi-mezhebine-kadar-arastirmak-hak
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Ergenekon'un üst düzey yöneticisi olmakla suçlanan Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı, eski Susurluk hâkimi Metin Çetinbaş'ın önceki gün yaptığı savunmada kullandığı ifadeler Alevi derneklerini kızdırdı. 



Müvekkili Alemdaroğlu'nun, davasına bakan Alevi kökenli Danıştay üyesinin mezhebini araştırmasını 'hak' olarak gören Çetinbaş'ın "Hâkimi araştırmadan tarafsız olup olmadığını nasıl öğreneceksin?" sözlerine tepki yağdı. Alevi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, açıklamayı büyük bir talihsizlik olarak değerlendiriyor. Bu tutumu çok ilkel bulduğunu ve yadırgadığını belirten Balkız, "Bir hukuk davasında hâkimin veya savcının inancı, inançsızlığı mezhebi nasıl etkili olabilir anlamıyorum. Yani şimdi muayene olurken doktora ya da çocuğumuzu okula gönderirken öğretmene mezhebini mi soracağız?" diye konuşuyor.

TOPLUMDA AYRIMCILIĞA NEDEN OLUYOR

Yargıcın, öğretmenin, doktorun ya da memurun işini yaparken liyakatinin olup olmadığına bakılmaması gerektiğini ifade eden Balkız sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bir kişinin karısı kapalı mı, açık mı, içki içiyor mu, Alevi mi Sünni mi bu kimseyi ilgilendirmez. Hiç kimsenin de haddi değil. Kişinin inancı Allah'la kendi arasındaki çok özel bir bağdır. Bunu kimse sorgulayamaz. Bu üslup ve anlayışın değişmesi şart."

Açıklamaya sert tepki verenlerden biri de Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Kenanoğlu, Türkiye'de bu tür yaklaşımların teamül olduğunu dile getiriyor. İnsanların herhangi bir alanda işini yaparken mezhebine bakılmasının yanlışlığına değinen Kenanoğlu, bunun kabul edilemez bulduğunu söylüyor. "İnsanların başının açık veya kapalı olması ya da şu veya bu mezhepten olmasının ne önemi var?" diyen Kenanoğlu, bu tür tanımlamaların toplumda ayrımcılığa sebep olduğunu hatırlatıyor: "Çok tuhaf bir tutum. Bu yorumları yapan kişiler hukukun üstünlüğüne inanıyor olamaz. Böyle bir açıklamayı çok talihsiz buluyorum."

DÜNYAYA REZİL OLUYORUZ

Alevi Kültür Dernekleri Genel Sekreteri Mehmet Yenisoy da bu tutumu ahlaken de hukuken de doğru bulmadığını vurguluyor. Kişiler hakkında niyet okumadan insanlıklarına ve yaptığı işe bakılması gerektiğine dikkat çeken Yenisoy, "Bir yargıç siyasi kimliğini, inançlarını, etnik yapısını ya da mezhebini dosyasının içine koyarak karar vermez. Kimlik tartışmalarıyla bizi dünyaya karşı mahcup edip utandırıyorlar. Bu ülke hepimizin. Neden kendi birlik ve beraberliğimizi baltalayacak şeyler yapıyoruz? Kimse oyuna gelmesin." ifadelerini kullandı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise, "Normal demokrasilerde kişilerin inançları, mezhepleri ve etnik grupları böyle yansıtılmaz. Bu, çok sakıncalı bir durum." ifadelerini kullanıyor.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=888685&title=alevî-dernekleri-metin-cetinbasa-sert-cikti-hâkimin-mezhebinden-sana-ne
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.