Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Nisan 2024, 08:21:46

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 112
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 95
Total: 95

Bakanlık: Davalının kimlik numarasının bildirilmesi yasal zorunluluk değildir

Başlatan Avukat, 25 Eylül 2009, 09:16:18

« önceki - sonraki »

Avukat

İstanbul Barosu Başkanlığınca, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı ve İstanbul 7. İcra Ceza Mahkemesine yazılan yazıda, İstanbul 7. İcra Ceza Mahkemesinin şikâyetli kimlik numarasının bildirilmemesi nedeniyle şikâyet dilekçesinin işleme alınmamasını, Anayasa'nın 36, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 179 ve 58. maddesine aykırı olduğu bildirildi.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın imzalı 4 Eylül 2009 tarih ve 41183 Gündem sayılı yazısı şöyle:

Bir meslektaşımızın Başkanlığımıza sunduğu 20.08.2009 kayıt tarihli dilekçesinde, alacaklı vekili oldukları icra takibinde İcra İflas Kanunu 89. maddesi uyarınca Haciz İhbarnamesi gönderilen 3. şahıs şirket yetkililerin "Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunma' nedeni ile cezalandırılması için İstanbul 7. İcra Ceza Mahkemesine şikâyette bulundukları, ancak mahkemece sanıkların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarının bildirilmemesi nedeni ile dava açılamayacağı gerekçesi ile taleplerinin reddedildiği bildirilmiştir.

Benzer konu ile ilgili Baro Başkanlığımızca, 21.04.2009 gün ve 17744 Gündem sayılı yazımızla Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile yazışma yapılarak, dava açılırken veya icra takibi yapılırken UYAP'tan kaynaklı tarafların veya karşı yanın Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının istenildiği, aksi durumda işlem yapılmadığı, özellikle borçlu/davalı tarafın kimlik numarasının alacaklı/davacı avukatları tarafından bilinebilmesinin mümkün olmadığı, bu yetki ve görevin idareye veya yargı kurumlarına bırakıldığı, avukatlardan dava veya takip yanlarının kimlik numaralarının istenilmesinin, bu bilginin verilmemesi nedeni ile işlem yapılmamasının Anayasanın 'Hak arama hürriyeti' kenar başlıklı 36. maddesinde yer alan "'Herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir. Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz" hükmüne aykırılık teşkil ettiği, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun dava dilekçesinde olması gereken hususların düzenlediği 179. maddesinde ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 'Takip talebi ve muhtevası' kenar başlıklı 58. maddesinde, tarafların kimlik numaralarının yazılacağına dair bir hüküm bulunmadığı bildirilerek anayasaya ve yasaya aykırı uygulamanın sonlandırılması istenilmiştir.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığının cevabi yazısında, "UYAP siteminde bulunan 137 taraf sıfatından; davalı, dâhili davalı, karşı taraf, talep edilen, tanık, üçüncü şahıs, borçlu/müflis, aracı kişi/kurum, rehin alacaklısı, rehin borçlusu, haciz sahibi, işgalci, mükellefiyet sahibi, tedbir koyduran, tereke sorumlusu, vasi, ihbar edilen, itiraz eden (davalı) ve adli olgu tarafları için T.C. kimlik numarası girilmesi hâlen zorunlu değildir. Bu taraflar için adli, idari yargı ve yardımcı birimlerde, zorunlu olmadığından; dava veya takip açılırken T.C. kimlik numarası UYAP tarafından istenmemektedir" denilmiştir.

Yakınma konusu ile ilgili Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığının, Baro Başkanlığımıza hitaben yazılan 30.04.2009 gün ve 2310 sayılı yazının bir örneği ekte sunulmuştur.

Bilgilerinize rica ederim.

Saygılarımla.                                                                                       

Av. Muammer AYDIN
İstanbul Barosu Başkanı

 




T.C.
ADALET BAKANLIĞI
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

Sayı    :B.03.0.BİD.0.00.00.02-708.01/582/2310                                              30.04.2009
Konu   : Davalı/Borçlu için T.C. Kimlik Numarası istenmesi

İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞINA

İlgi       : 21/04/2009 tarihli ve 2009/17744 gündem sayılı yazınız.

İlgi yazınızla Anayasaya ve yasalara aykırı olarak davalı/borçlu taraflarının T.C. kimlik numaralarının istenmemesi talep edilmiştir.

29.04.2006 tarih ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'na göre, kuramlar ve tüzel kişiler bu kanunun yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde mevzuatlarını bu kanun hükümlerine uygun hale getirerek işlemlerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını kullanmak zorundadırlar. 29.04.2008 tarihinde kanunda öngörülen bu iki yıllık geçiş süresi dolmuştur.

Başbakanlık tarafından çıkarılan 21.10.2006 tarih ve 2006/33 sayılı, 5490 Sayılı Kanunun Uygulanması Hakkında Genelgede ise; "Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının kendi bilgisayar ortamlarında tuttukları kişi bilgilerini, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını da içerir şekilde güncellemeleri veya ilk defa elektronik ortama kaydedilecek bilgilerle birlikte Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını da istemeleri gerekmektedir." hükmü getirilmiştir.

UYAP Sisteminin işletimde olduğu tüm birimlerce Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) aktif olarak kullanılmaktadır. UYAP alt yapısı elektronik imza ve teklik esasına dayalı olarak T.C. kimlik numarası üzerine kurulmuştur. T.C. kimlik numarası, ilk talepte bulunan için dava ve icra takibi açılış aşamasında, diğer taraflar için ise başvuru aşamasında girilmesi zorunlu alandır.

UYAP siteminde bulunan 137 taraf sıfatından; davalı, dâhili davalı, karşı taraf, talep edilen, tanık, üçüncü şahıs, borçlu/müflis, aracı kişi/kurum, rehin alacaklısı, rehin borçlusu, haciz sahibi, işgalci, mükellefiyet sahibi, tedbir koyduran, tereke sorumlusu, vasi, ihbar edilen, itiraz eden(davalı) ve adli olgu tarafları için T.C. kimlik numarası girilmesi hâlen zorunlu değildir. Bu taraflar için adli, idari yargı ve yardımcı birimlerde, zorunlu olmadığından; dava veya takip açılırken T.C. kimlik numarası UYAP tarafından istenmemektedir.

Ancak başvuru yapanın sıfatına bakılmaksızın Nüfus Hizmetleri Kanunu'na göre T.C. kimlik numarası birimlerce istenebilmektedir. Bu bağlamda dava veya takip açılış aşamasında T.C. Kimlik Numarası istenmeyen yukarıdaki taraflar daha sonra kendileri herhangi bir taleple yargı veya yardımcı birimlerine başvurdukları zaman, kendilerinden T.C. Kimlik Numarası istenmektedir. Ayrıca bu konu ile ilgili tüm Cumhuriyet Başsavcılıklarına 21.11.2008 tarih 6487 sayılı yazı gönderilmiştir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ali KAYA

Hâkim
Bilgi İşlem Dairesi Başkanı

http://www.istanbulbarosu.org.tr/Detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=4413