Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

16 Mayıs 2024, 12:32:43

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 299
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 179
Total: 179

Danıştay "tam gün yasası"yla ilgili AYM kararını yorumlayan Bakanlığa dur dedi

Başlatan Avukat, 24 Temmuz 2010, 00:32:31

« önceki - sonraki »

Avukat

Danıştay, Tam Gün Yasası ile ilgili çok tartışılacak bir karara imza attı. Danıştay 5. Dairesi, Sağlık Bakanlığı tarafından 17 Temmuz'da yapılan basın açıklamasının, 'kesin ve yürütülmesi zorunlu düzenleyici işlem niteliği taşıdığı' gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Açıklamayla ilgili, 'içinde yaptırım tehdidi bulunan emredici ve zorlayıcı nitelik taşıdığı' ileri sürüldü. Danıştay, bu gerekçelerle bir ilke imza atarak basın açıklamasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermiş oldu. Bir karşı oya karşı 4 oyla alınan karara Sağlık Bakanlığı itiraz edecek.

Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası ile ilgili verdiği kısmî iptal kararı, tartışmaları da beraberinde getirdi. Kararı Sağlık Bakanlığı farklı, Türk Tabipler Birliği (TTB) farkı değerlendirdi. Sağlık Bakanlığı'na göre Anayasa Mahkemesi'nin kararı, sadece üniversite öğretim üyelerini tam günün dışında tuttu. Böylece öğretim üyeleri, hem üniversite hastanelerinde hem de muayenehanelerinde çalışabilecek. Devlet hastanelerindeki doktorlar ise muayenehane veya devlet hastanesinden birini tercih edecek. Devlet hastanelerindeki hekimlerin tercih yapmak için 30 Temmuz'a kadar süreleri olacak. TTB ise Anayasa Mahkemesi'nin kararının bütün doktorlar için muayenehane açma kapısını araladığını savunuyor. Bu tartışma sürerken Sağlık Bakanlığı, 17 Temmuz'da bir basın açıklaması yaparak devlet hastanelerindeki doktorların 30 Temmuz'dan sonra muayenehane açamayacağını duyurdu. Bu basın açıklaması üzerine harekete geçen TTB, konuyu Danıştay'a taşıdı. Bakanlığın mı, yoksa TTB'nin mi haklı olduğunun anlaşılması için Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının yayımlanması beklenirken Danıştay ilginç bir kararla tartışmaya farklı bir boyut kazandırdı. Basın açıklamasına ilişkin iptal kararı veren Danıştay 5. Dairesi, bir yandan da TTB'nin yorumuna uyarak bütün doktorların muayenehane açmasının yolunu açtı. Böylece Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını beklemeden kararını açıklamış oldu. Danıştay, basın açıklamasıyla ilgili iptal kararının gerekçesinde ise bakanlık işleminin Anayasa Mahkemesi kararına ve hukuka aykırı olduğu ileri sürüldü. Basın açıklamasının 'içinde yaptırım tehdidi bulunan emredici ve zorlayıcı nitelik taşıdığı, düzenleyici nitelik bulunduğu' ileri sürüldü. Bu sebeple 'kesin ve yürütülmesi zorunlu düzenleyici işlem' olarak değerlendirildi. Danıştay'ın son kararı ile Tam Gün Yasası'nın en önemli maddesi geçersiz olacak. Bütün doktorlar, hem muayenehanede hem de hastanede çalışabilecek.

DANIŞTAY, BENİM KONUŞMAMA NE ZAMAN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERECEK?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Danıştay 5. Dairesi'nin Tam Gün Yasası ile ilgili aldığı karar için 'hukuk garabeti' ifadesini kullandı. Horasan'da incelemelerde bulunan Bakan, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Akdağ, "Eğer böyle bir karar verilmişse bu hukuk garabeti olur. Hukuk fakültelerinde hukuk yanlışlığı olarak okutulacak ders olur. " dedi. Bakan Akdağ, Danıştay'ın, kendi konuşmalarına da yürütmeyi durdurma kararı vermesini beklediğini dile getirdi.

İSA YAZAR - ANKARA
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1007936&title=danistay-bunu-da-yapti-basin-aciklamasina-yurutmeyi-durdurma-karari

Avukat

CİHAN

Sağlık Bakanlığı'nın, hastanın önündeki özel muayene ve bıçak parasını ortadan kaldırmak için çıkardığı 'Tam Gün Yasası' Danıştay'a takıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın 'Tam Gün Yasası' ile ilgili işleminin 'Kamuda görevli hekimlerin muayenehane açamayacaklarına' ilişkin bölümünü iptal eden Danıştay 5. Dairesi, 'Kamuda görevli hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığına' ilişkin bölümünün iptal istemini ise reddetti.

Daha önce üniversitedeki hekimlerin hem muayene hem de hastanede çalışabileceğine ilişkin verilen kararın ardından, şimdi de Danıştay, devlet hastanelerindeki doktorların özel muayene açabileceklerini kararlaştırdı. Yargı kararlarıyla hastaların yaşadığı "önce muayenehaneme gel sonra ameliyat ol" sıkıntısının devam etmesinden endişe ediliyor.

Sağlıkta dönüşüm programının en önemli ayağı olan hekimlerin tam gün çalışma uygulaması 'kadük' kaldı. Meclis'ten geçmesinin ardından tabip odalarının ve üniversitedeki hocaların tepkisini toplayan yasa, vatandaş lehine olmaktan çıktı.

Hekimlerin, sadece hastanede hastasına vakit ayırmasını öngören düzenleme, iki kez yargı müdahalesi ardından doktorlar özel muayene açmaya devam edecek. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde çalışan hekimlerin yüzde 96'sı muayenehanesini kapatıp hastanelere dönmüş iken oranın eskiye dönmesinden korkuluyor.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı, Danıştay'a başvurarak, Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde 16.7.2010 tarihinde yayımlanan "Tam Gün Kanunu ile İlgili Basın Açıklaması" ile 5947 sayılı yasa ve bu yasa hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına göre, üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açmaları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığı ve bu uygulamanın 30 Temmuz 2010 tarihinden itibaren başlayacağının duyurulmasına ilişkin işlemin iptalini istemişti.

Danıştay 5. Dairesi, "Dava konusu işlemdeki Anayasa Mahkemesi'nin anılan kararından sonra, üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan doktorların 'muayenehane açmalarının mümkün olmadığı'na ilişkin tespitin hukuka uygun olmadığı; buna karşın, kamuda çalışan hekimlerin aynı zamanda 'özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığı'na ilişkin tespitin ise 1219 sayılı kanunun 12. maddesinin üçüncü fıkrasındaki kısıtlama nedeniyle hukuka aykırı olmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin, kamuda görevli hekimlerin muayenehane açamayacaklarına ilişkin bölümünün iptaline, davanın, kamuda görevli hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığına ilişkin bölümünün iptali istemine ilişkin kısmının ise reddine" karar verildiğini açıkladı.

Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay Nöbetçi 5. Dairesi, işlemin yürütmesini durdurmuştu. Davalı Sağlık Bakanlığı ise bu karara itiraz ederek, kararın kaldırılmasını istemişti. İtirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Sağlık Bakanlığı'nın itirazını kabul etmiş ve üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açamayacakları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacaklarına ilişkin işlemi, hukuka uygun bulmuştu.

"YENİ DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR"

Türk Sağlık Sen Başkanı Önder Kahveci, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın kararının ardından Tam Gün Yasası'nda yaşanan karmaşanın ortadan kaldırılması için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Kahveci, "Danıştay, hangi gerekçeye dayanarak buna karar verdi bilmiyorum. Bana göre kanun arap saçına döndü. Orasından burasından mahkemenin kararlarıyla durdu. Sağlık Bakanlığı'nın yeni bir hukuki düzenlemeye ihtiyaç var. Meslek örgütlerinin görüşleri alınarak bu yeniden çıkarılmalı. Bu şekilde devam ederse hem hastane ortamındaki çalışma barışını zedeleyecek, sağlık hizmetlerinin aksamasına sebebiyet verecek. Yeniden sağlıklı düzenleme gerekiyor." değerlendirmesi yaptı.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerdeki hekimlerin yüzde 96'sının zaten muayenehanesini döner sermaye gerekçesiyle kapattığını vurgulayan Kahveci, yeniden muayene açma ihtimalinin az olduğunu belirtti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1118418&title=danistay-tam-gun-yasasini-iptal-etti


Sağlık Bakanlığı, Danıştay'ın kararını temyize götürüyor

Sağlık Bakanlığı, Danıştay'ın Tam Gün Yasası'yla ilgili verdiği karara itiraz edecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Danıştay Beşinci Dairesi'nin kararına göre, kamuda görevli hekimler muayenehane işletebileceği belirtildi. Hekimlerin, özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacaklarına vurgu yapıldı. Kararın, 'muayenehane işletilebileceği'ne ilişkin kısmına karşı, Bakanlıkça Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na temyiz başvurusu yapılacağı dile getirildi.

İdari Dava Daireleri Kurulu'nca temyiz başvurusu hakkında verilecek karara kadar, Beşinci Daire kararına göre uygulama yapılacağı vurgulandı.

(CİHAN)
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1118564&title=saglik-bakanligi-danistayin-kararini-temyize-goturuyor

Avukat

Anayasa Mahkemesi, hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan 650 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin devlet memuru, öğretim üyesi, TSK ve GATA'daki doktorlarla ilgili bölümlerini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan 650 sayılı KHK'nın, devlet, üniversite hastaneleri, TSK, GATA gibi değişik kurumlarda çalışan hekimlere çalışma yasakları getiren maddelerini ''Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden'' iptal etti.

CHP, 650 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname'nin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Davayı esastan görüşen Anayasa Mahkemesi heyeti, KHK'nın, devlet, üniversite hastaneleri, TSK, GATA gibi değişik kurumlarda çalışan hekimlere çalışma yasakları getiren maddelerini ''Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden'' iptal etti.

-İptal edilen hükümler-

650 sayılı KHK'nın, iptal edilen 38. maddesi, ''Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz'' hükmünü içeriyor.

KHK'nın 39. maddesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na eklenen ''Bu Kanun kapsamına girenler, kanunlarda belirtilen istisnalar dışında mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz'' hükmü de iptal edildi.

KHK'nın iptal edilen diğer maddeleri şöyle:

-40. madde: Yükseköğretim kurumlarının kadrolarında bulunan öğretim elemanları, kanunlarda belirtilen haller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28. maddesi hükmüne tabidir. Ancak öğretim üyeleri, yükseköğretim kurumlarında yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmamak kaydıyla mesai saatleri dışında yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde mesleki faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir. Yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde çalışan öğretim üyelerine ek ödeme yapılmaz; bunlar rektör, dekan, enstitü, yüksekokul ve konservatuvar müdürü, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı, başhekim ve bunların yardımcısı olamaz.

-41. madde: Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki kadrolu asker ve sivil öğretim elemanları 926 sayılı Kanunun ek 27. maddesi hükmüne tabidir. Ancak öğretim üyesi kadrolarında bulunanlar; yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak, 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralananlar, yükümlü erbaş ve erler ile askeri öğrencilere yönelik olanlar dışında hasta muayenesi ve tedavisi faaliyetleri kapsamında çalışmamak kaydıyla, Genelkurmay Başkanlığının izniyle mesai saatleri dışında mesleki faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir.''

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1319769&title=anayasa-mahkemesinden-tam-gun-yasasina-iptal