Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Nisan 2024, 02:27:06

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 108
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 88
Total: 88

İst. Barosu: Avukatlar sadece yemin ve hüküm açıklanırken ayağa kalkmalıdır

Başlatan Avukat, 24 Eylül 2009, 19:32:19

« önceki - sonraki »

Avukat

DURUŞMALARDA HANGİ HALLERDE AYAĞA KALKILACAĞINI YASALAR BELİRLEMİŞTİR

Bakırköy 10. İş Mahkemesi, İstanbul Barosu Başkanlığına yazdığı 28.08.2009 tarih ve2008/314E sayılı yazıda, S.G.K vekili bir meslektaşımızın "gereği düşünüldü" denildiğinde ayağa kalkmadığı, gerekçe olarak da "sadece ceza mahkemelerinde hüküm kurulurken ayağa kalkıyoruz, hukuk mahkemelerinde ayağa kalkmıyoruz, bu konuda Baronun açıklaması var" şeklinde beyanda bulunduğu belirtilerek, Başkanlığın bu konuda bir açıklaması olup olmadığını sordu.

İstanbul Barosu Başkanlığınca Bakırköy 10. İş Mahkemesine yazılan cevabi yazıda, Baro Başkanlığının, Ceza Mahkemelerinde hüküm kurulurken ayağa kalkılacak, hukuk mahkemelerinde ayağa kalkılmayacak şeklinde bir açıklamasının bulunmadığı, "Ancak bu zamana kadar kimi Ceza Mahkemelerince Başkanlığa ulaşan yazılarda, ara kararlarında "gereği düşünüldü" denilmesi ile avukatların ayağa kalkmadıkları bildirilerek konunun Başkanlığımızca değerlendirilmesi istenilmiştir" denildi.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Muammer Aydın imzasıyla Bakırköy 10. İş Mahkemesine gönderilen 7 Eylül 2009 tarih ve 41948A.B sayılı yazıda konuya ilişkin şu görüş ortaya konuldu:

"Web sitemizde de yayınlanan cevabi yazılarımızda, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda duruşma sırasında kimlerin hangi durumlarda ayağa kalkacaklarını düzenleyen 55 ve 231 olmak üzere iki madde olduğu, 55. maddenin 2 fıkrasında "Yemin edilirken herkes ayağa kalkar" denildiği, 231. maddenin 4. fıkrasında ise "Hüküm fıkrası herkes tarafından ayakta dinlenir" dendiği, hangi kararların hüküm sayılacağı hususunda 223. maddenin 1. fıkrasında, "beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, mahkûmiyet, güvenlik tedbirine hükmedilmesi, davanın reddi ve düşmesi" kararlarının sayıldığı, kanun koyucunun hangi kararların hüküm sayılacağını sınırlı sayıda saydığı, bu kararların herkes tarafından ayakta dinleneceğini bildirdiği, 231. maddenin gerekçesinde "Hüküm açıklanırken mahkeme kurulu ve Cumhuriyet Savcısı hariç duruşma salonunda bulunan herkes ayağa kalkmak zorundadır" dendiği, bu hallerin haricinde yargılamayı sona erdirmeyip dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmanın ertelenmesine yönelik veya hüküm mahiyetinde olmayan kararların açıklanmasında avukatların ayağa kalkmasını gerektiren bir düzenleme Ceza Usulünde yer almadığı gibi, Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği Meslek İlke ve Kurallarında da mevcut bulunmadığı bildirilmiştir.

Bilgilerinize rica ederim."

http://www.istanbulbarosu.org.tr/Detail.asp?CatID=1&SubCatID=1&ID=4418