Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

15 Mayıs 2024, 07:16:38

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 198
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 185
Total: 185

İstanbul Barosu'na karşı Anadolu'daki 22 Baro isyan bayrağı açtı

Başlatan kilimanjaro, 25 Kasım 2009, 10:51:33

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



İki üyelerinin Taksim'deki pankartlı eylemiyle ilgili gösteriye katılan avukatların verdiği tepkiye karşı Genç Sivillerden şöyle bir açıklama gelmişti: "Gayet medeni bir eylem. Paramızla tuttuğumuz odadan düşüncemizi ifade ettik. Ama cüppeli hukukçular 'onları bize verin' diyor. Tanrı bizi bunların dağıttığı adaletten korusun."



• İstanbul Barosu ve şekillendirdiği Türkiye Barolar Birliği'nin 'darbesever' yapısı Anadolu'daki baroları ayaklandırdı. 22 baro yönetimi, TBB'nin siyasallaştığını ve bir parti gibi hareket ettiğini belirterek, 'değişim' bayrağı açtı.
• Kayseri Baro Başkanı Ali Aydın, İstanbul Barosu'nun TBB üzerinde dükalık gibi inisiyatif kullandığını söyledi. Yozgat Baro Başkanı Yusuf Başer ise, "Baronun görevi hukuksuzluğa karşı çıkmaktır, Ergenekon'u alkışlamak değil" dedi.

FUAT ATİK / SELÇUK ATEŞASLAN
Ergenekon soruşturmasına karşı tavır alan, 367 kararına sessiz destek veren, darbecilerle birlikte hareket ettiği için eleştirilerin hedefi haline gelen Türkiye Barolar Birliği'nin, dinleme iddialarını kamuoyuna yaymak amacıyla Ankara'da ortak bildiri için toplanması, Anadolu'daki baroların isyanını gün yüzüne çıkardı. Taksim'de 'hoş geldin darbeci baro' pankartının şokunu atlatamayan TBB'nin Ankara'daki toplantısında ortak bildiri yayınlanmasını engelleyen Yozgat, Yalova, Diyarbakır, Çorum, Çankırı, Erzincan, Şırnak, Kastamonu, Mersin'in de aralarında bulunduğu 22 baro başkanı, TBB siyasallaştığı gerekçesiyle isyan bayrağı açtı.

27 NİSAN'LA BAŞLADI

TBB Başkanı Özdemir Özok'un yurtdışında olması nedeniyle İstanbul Barosu'ndan Başkan Yardımcısı Berna Besler'in başkanlığını yaptığı Ankara'daki 18. Baro Başkanları toplantısında 'hakim ve savcılar dinleniyor' gerekçesiyle ortak bildiri yayınlama girişimi birlik içindeki çatlağı ortaya çıkardı. 78 baro başkanından 42'si toplantıya katılmazken, 22 baro bildiri yayınlanmasına açıkça karşı çıktı. Anadolu'daki 22 baro adına ortak açıklamayı Yozgat Barosu Başkanı Yusuf Başer yaptı. Toplantının ardından başlayan tartışmalar ise Türkiye Barolar Birliği'nin kendi içinde sorgulanmasına neden oldu. 27 Nisan Bildirisi'ne karşı ortak tutum sergileyen, baro başkanlarının öncülük ettiği hareket TBB'nin siyasallaşarak bir parti gibi hareket etmesine ortak tepki gösterdi.

İstanbul Barosu'nun Taksim'deki yürüyüşüne karşı 22 baronun imzasıyla ortak bildiri yayınlayan Yozgat Baro Başkanı Yusuf Başer yargıyı baskı altına almaya çalışan TBB'nin, İstanbul Barosu'na hakim olan zihniyetle yönetildiğini söyledi.

ERGENEKON ALKIŞLANMAMALI

Başer seçim sistemi nedeniyle büyük illerin TBB yönetiminde etkin olduğunu belirterek "İstanbul Barosu'nun görüşü bütün baroların görüşü gibi lanse ediliyor. Nerede bir hak ihlali bir hukuksuzluk varsa baroların görevi bunların karşısında olmaktır. Ergenekon'u alkışlamak değildir" dedi.

Ankara'daki toplantıya en sert tepkiyi gösteren Kayseri Baro Başkanı Ali Aydın ise İstanbul Barosu'nun, TBB yerine dükalık gibi inisiyatif kullandığını belirterek "İstanbul'un bu tutumunu kınamak için toplantıya katılmadık" şeklinde konuştu. Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar ise, TBB'nin asli görevinden uzaklaşarak siyasallaştığını söyledi. Aktar, "TBB'nin amacı devlete sahip çıkmak, devleti savunmak değildir. TBB, Ergenekon soruşturması, dinleme iddialarındaki tavrı ve darbecilere destek veren görüntüsüyle baroları temsil etmekten uzaktır" dedi.

ANADOLU DEĞİŞTİRECEK

Aktar, Anadolu hareketiyle ilgili de şöyle konuştu: "Anadolu'daki barolar aralarında fikir ayrılığı olsa da birlikte hareket ediyor. TBB'ye hakim olan zihniyetin artık değişmesi lazım." Sivas Baro Başkanı Ünal Yılmaz da TBB'nin siyasallaştığına dikkat çekerek "Yargı üzerinde baskı kurulmak isteniyor" dedi.

'Senin benim darbecim olmaz'

İstanbul Barosu Çağdaş Avukatlar Grubu Başkanı avukat Kemal Aytaç da İstanbul Barosu'nun darbecilere sahip çıkan tavrına tepki gösterdi. Aytaç "12 Eylül'de kapatılan, 28 Şubat'a tepkisini açıkça gösteren İstanbul Barosu'nun, bugün e-muhtıra ve Ergenekon'a ses çıkartmaması statüko ve tutucu bir çizgi izlediğini göstermektedir" dedi. "Senin ya da benim darbecim" olmaz diyen Aytaç şöyle konuştu: "AK Parti karşıtı tutum sergilemek için yargının üstünlüğünü ayaklar altına alıyorlar."

Yargıçlar devleti istiyorlar

Türkiye Barolar Birliği'nin anti demokratik duruşuna tepki gösteren Anadolu hareketine öncülük eden Yozgat Barosu Başkanı Yusuf Başer "Türkiye'nin bir hukuk devleti olmasını herkesten daha çok istiyoruz. Ama İstanbul Barosu ve Barolar Birliği'nin toplumsal olaylara yaklaşımı hukuk devletinden ziyade yagıçlar devleti olma hevesinin göstergesi" dedi. Barolar Birliği'nin Ergenekon soruşturmasına sahip çıkarak darbecileri savunduğunu belirten Başer, "Baroların yapması gereken, kim tarafından nasıl yapılırsa yapılsın hukuksuzluğa karşı olmaktır. Barolar Birliği bizi çağırıyor. Başkan bir konuşma yapıyor. Sanki tüm baroların görüşüymüş gibi lanse etmeye çalışıyorlar. Biz artık onlara tahammül edemez hale geldik" şeklinde konuştu.

Muhalefet odağı gibi davranıyor

Kayseri Baro Başkanı Ali Aydın, TBB'nin Ankara'daki toplantısının tamamen siyasi amaçlı olduğunu söyledi. Toplantıyı TBB Başkanı Özdemir Özok'un yerine İstanbul Barosu'ndan yardımcısının yaptığına dikkat çeken Aydın, "TBB yerine inisiyatif kullanıyorlar. Bu tutumu kınamak için toplantıya katılmadık. İstanbul Barosu muhalefet partisiymiş gibi hareket ediyor. Bu zihniyeti kırmak için birlikte hareket ediyoruz" dedi.

12 Eylül'deki baroyu arıyoruz

Diyarbakır eski Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Barolar Birliği'nin darbecilerin yanında olduğunu ileri sürerek şunları söyledi: "TBB Ergenekon soruşturmasına karşı açıklama yaparken, Türkiye'de yaşanan diğer hukuksuzluklara aynı tepkiyi vermiyor. TBB'nin darbecilerin yanında olmak gibi izlenim verecek şekilde tutum yanlıştır. TBB, 12 Eylül yasalarına 1982'de karşı çıktı. Darbe Anayasası'na kimsenin itiraz etmediği dönemde TBB'nin mevcut yasasıyla seçilmiş yönetimi darbe yasasına karşı çıkmıştır. Bugün içinse TBB yönetimine hakim olan zihniyeti sorgulamak gerekiyor."

Yargı üzerinde baskı oluştu

Kastamonu Baro Başkanı İhsan Darende, Ergenekon soruşturmasına karşı çıkan, darbecilere destek veren İstanbul Barosu ve TBB'nin yargı üzerinde baskı kurmaya çalıştığını söyledi. "İstanbul Barosu'nun düzenlediği yürüyüşü bu nedenle katılmadık" diyen Darende şöyle konuştu: "Yargıdan elinizi çekin diye Anadolu'daki bazı barolarla ortak bildiri yayınladık. Yargı sadece yasama ve yürütmeye değil, kamuoyuna karşı da bağımsızdır."

CHP ile kolkola geriyorlar

Çankırı Baro Başkanı İdris Şahin, İstanbul Barosu ve TBB'nin CHP'lilerle birlikte hareket ederek Ergenekon soruşturmasına karşı tavır almasının toplumu gerdiğini söyledi. Şahin şöyle konuştu: "İstanbul Barosu'nun Ergenekon süreci içinde yaptığı açıklama ve söylemlerle ıslak imza tartışması ve açılımlar konusundaki tutumları hukukun dışında siyasi bir düşünceyle hareket ettiklerinin göstergesidir" dedi. Şahin Anadolu'daki hareketle ilgili de şöyle konuştu: "Bundan sonra Anadolu'nun, TBB'nin gerçek sahiplerinin sesi daha yüksek çıkacaktır."

http://yenisafak.com.tr/Politika/Default.aspx?t=25.11.2009&c=2&area=4&i=225264
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.