Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

16 Mayıs 2024, 21:15:17

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 299
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 206
Total: 206

İstinaf mahkemeleri 2014'te faaliyete başlayacak

Başlatan Avukat, 16 Ekim 2012, 17:43:32

« önceki - sonraki »

Avukat

CİHAN

Yargıtay'da birikmiş olan yaklaşık 2 milyon dosyasının eritilmesi ve bundan sonra temyize gönderilen dosyalara daha kısa sürede bakılması için 15 bölgede kurulan bölge istinaf mahkemeleri 'yargılama' da yapacak.

Ülke genelinde kurulan 15 bölgeden birisi olan Samsun Bölge İstinaf Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun, diğer bir adı bölge adliye mahkemesi olan istinaf mahkemelerinin Yargıtay'dan farklı olarak, temyiz için gelen dosyaları bozduğunda dosyayı iade etmeyip yargılamayı ilgili dairenin kendisinin yapacağını söyledi.

    DOSYALAR GERİ İADE EDİLMEYECEK

    Yargıtay'a biriken 1 milyon 800 bin dosyanın üzerine her yıl taşradan yeni 680 bin dosyanın ilave olduğunu belirten Tosun, yeni atamalarla birlikte dosyalara bakan kişi sayısının artmasına rağmen bu dosyaların 3 yıl içinde bitirilmesinin ön görüldüğünü anımsattı. İstinaf mahkemelerinin devreye girmesi halinde Yargıtay'ın gelen dosyaları hemen ele alabilecek konuma gelmelerinin sağlanacağını vurgulayan Tosun, " İlk derece mahkemenin verdiği kararı istinaf mahkemesinin onaması halinde yine de vatandaş, bir haksızlığa uğradığı ve adil yargılamanın yapılmadığı, hatta soruşturma evresinin dahi yeterince yapılamadığı iddiasındaysa cezanın ağırlığına göre Yargıtay'a tekrar başvuracak. Ama bu istatistiklere göre yüzde 10'u geçmeyecek. Fakat istinaf mahkemesi verilen kararı bozarsa Yargıtay'da olduğu gibi dosyayı geri iade etmeyecek, dosyayı kendisi ele alıp yargılamayı tekrar kendisi yaparak doğru kararı verecek. Dolayısıyla vatandaş için yeni sistemde istinaf yolu ikinci bir yargılama anlamına gelmekte." dedi.

    DOSYA KABULÜ 2014'TE BAŞLAYACAK

    15 bölgedeki istinaf mahkemesinin de aynı anda dosya kabulüne başlayacağını bunun için ön görülen tarihin en geç 2014 adli yıl başlangıcı olduğunu ifade eden Tosun, "Samsun'da yeni yapılan ve nisan ayında teslim edilmesini tahmin ettiğimiz adliye binasında hizmet vermeye başlayacağız. Ancak binaya taşınsak bile istinaf mahkemesinin göreve başlaması biraz zaman alabilir. Çünkü 15 bölgedeki istinaf mahkemelerinin büyük şehirlerde dahil 3 tanesinin binası hazır diğerleri inşaat halinde. 15 bölgeden 10 tanesinin binası hazır hale geldi onların dosya kabulüne başlaması diye bir şey söz konusu olamaz. Tüm istinaf mahkemelerinin binalarının tamamlanması ve personellerinin hazır olmasıyla birlikte dosya kabulü tüm Türkiye'de aynı anda başlayacak. Bölgelerin tamamında eksikliklerin giderilmesiyle mahkemeler hazır hale geldiğinde Yargıtay'a direk başvuru yolu kapatılacak ve dosyalar bölgelere gönderilecek. Tüm bölgenin hazır olması ve dosya kabulü kanaatimce 2014 yılı adli yılın başını bulabilir." diye konuştu.

    MAHKEMELERDE 80 PERSONEL ÇALIŞACAK

    İstinaf mahkemelerinin ceza, sulh ve asliye mahkemeleri gibi ilk derece mahkemeler ile temyiz mahkemeleri arasında yer alan ikinci derecede üst mahkeme niteliği taşıyacağını hatırlatan Tosun, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi'nin ceza ve hukuk alanlarında toplamda 15 daireden oluşacağını kaydetti. Samsun İstinaf Mahkemesi'nin yargı çevresinin; Samsun, Sinop, Amasya, Tokat, Ordu, Çorum'a kadar olduğunu belirten Erol Tosun, normal dairelerde 1 başkan 2 üye olurken istinaf mahkemelerinin 1 başkan 3 üyeden oluşacağını kaydetti. Toplamda 15 dairede idari personel hariç hakim ve savcılardan oluşan yaklaşık 80 kişi ile göreve başlayacaklarını söyleyen Tosun, gelecek olan dosyaların sayısına göre buralardaki personel ve daire sayısının arttırılıp eksiltilebileceğini vurguladı.

    VATANDAŞ GÜNÜ BİRLİK İŞİNİ HALLEDECEK

    Yeni düzenlemenin vatandaşların hem zaman hem de maddi açıdan yararına olduğunu ifade eden Tosun konuşmasına şöyle devam etti; "İstinaf mahkemeleri vatandaşın ulaşım masrafını ve zaman kaybını da en aza indirecek. Edirne'den Kars'tan bir kişi kalkıp Ankara'ya dosyasını götürdüğünde maddi ve manevi zorluklar yaşıyordu. Ama şimdi herkes kendi bulunduğu bölgede kısa sürede dosyasını ilgili yere ulaştıracak. Samsun için düşünecek olursak, Ordu'dan Sinop'a iç kısımda da Tokat'tan Çorum'a kadar uzanan bir yelpazede vatandaşlar gün içinde gelip derdini anlatıp, dosyasını teslim edip evine gidebilecek. Aynı zamanda konunun ihtisaslaşmış daireler tarafından ele alınması süreci daha da hızlandıracak. Dosyalar ilk derece mahkemeler tarafından karara bağlandığı için ve ceza davalarında da soruşturma tamamlanmış olacağından yargılama süresi daha da kısalacaktır."

http://www.zaman.com.tr/son-dakika/istinaf-mahkemeleri-bozulan-davalarin-dosyasini-geri-iade-etmeyecek/2003205.html