Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

14 Mayıs 2024, 06:22:36

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 285
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 154
Total: 154

Meslektaşlarını rüşvet almakla itham eden Türk hakim Hollanda'dan sığınma istedi

Başlatan Avukat, 01 Mart 2010, 20:36:07

« önceki - sonraki »

Avukat



Adı meslektaşlarıyla ilgili ortaya attığı zimmet ve rüşvet ithamlarıyla gündeme gelen 95099 sicil numaralı Hakim Çağatay Çetin, Van'daki görevinden istifa ederek sahte Bulgar pasaportuyla Hollanda'ya giriş yaptı ve Türkiye'de siyasi ve etnik nedenlerden dolayı baskı gördüğünü ileri sürerek sığınma istedi.

Ünal ÖZTÜRK'ün haberi

Van'ın Özalp İlçesi'ndeki görevinden istifa ederek sahte Bulgar pasaportuyla Hollanda'ya giriş yapan 95099 sicil numaralı Adli Yargı Hakimi Çağatay Çetin, Türkiye'de siyasi ve etnik nedenlerden dolayı baskı gördüğünü ileri sürerek sığınma başvurusunda bulundu.

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü İşlemler Bürosu'na 25 Ocak 2010'dan geçerli olmak üzere, 11 Ocak 2010 tarihinde "özel" nedenlerden dolayı istifasını sunan ve 15 Ocak tarihinde sahte Bulgar pasaportuyla Hollanda'ya giriş yapan Çetin, aynı gün sığınma başvurusunda bulunduğunu söyledi. Ter Apel kentindeki sığınma yurdunda iki hafta geçirdiğini belirten Çetin, başvurusuyla ilgili Hollanda makamlarının Nisan ayı başında kesin karar vereceğini ifade etti.

'Yargı baskı altında'

Çetin, siyasi düşüncelerinden ve annesinin Ermeni-Kürt kökenli olmasından dolayı baskı gördüğünü ileri sürerek, hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazı göndermesine rağmen sonuç alamadığını söyledi.

Orhan Pamuk ve Hrant Dink ile aynı görüşleri paylaştığını belirten Çetin, hakkında soruşturmalar açıldığını, can güvenliğinin tehlikede olduğunu ve yasal yollardan hakkını arayamadığını iddia etti. Ankara'da yaşayan anne ve babasının da can güvenliği nedeniyle adres değiştirmek zorunda kaldığını ileri süren Çetin, "Her şeyi göze alıp canımı zor kurtardım" iddiasında bulundu.

Türkiye'de yargının görevini yapamadığını ileri süren Çetin, şu iddialarda bulundu: "Yargı görevini yapamıyor, sürekli etki ve baskı altında. Hakimler önümüze siyasi dava gelmesin diye dua ediyorlar. Türkiye'de artık yürütme ne derse o oluyor. AKP'nin ya da hükümetin aleyhine bir karar mı verdiniz ya da herhangi bir düşünceniz mi var? Hemen gönderiyorlar Adalet Bakanlığı müfettişlerini."

'Başka hâkimler var'

"Hükümetle sorunum var" diyen Çetin, şöyle devam etti: "Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'ne de gideceğim. Maddi bir tatmin beklemiyorum, yalnızca hakkımı aramak için başvuracağım."

Çağatay Çetin, sığınma talebiyle ilgili olarak Hollanda'nın alacağı kararı Türkiye'de çok sayıda hakim ve savcının merakla beklediğini de ileri sürdü ve şunları söyledi: "Olumlu netice alırsam, başkaları da gelebilir. Kürt kökenli hakim ve savcıların da durumu kritik. Soruşturmalardan bıkmış durumdalar, 'Ya intihar edeceğim, ya ben de geleceğim' diyorlar."

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/13965799.asp


Müstafi Hakim Çağatay Çetin'le ilgili Edirne'de görev yaptığı sıralarda ortaya çıkan enterasan olaylarla ilgili Habertürk Gazetesi 01 Eylül 2009 tarihinde bir haber yapmıştı. İşte o haber:

O Hakimi Bitiriyorlar mı?

"Edirne Adliyesi'nde rüşvet ve zimmet olayları var" iddiasında bulunan Hakim Çetin, açığa alındı. Peki Çetin'in çarpıcı suçlamaları neydi?

"Edirne Adliyesi'nde rüşvet ve zimmet olayları var" iddiasında bulunarak neredeyse bütün hakim ve savcıları şikayet eden Hakim Çağatay Çetin, devam eden soruşturmalar nedeniyle açığa alınırken "Yargının temiz kalması için çalışmaya devam edeceğim" dedi.

İDDİALARLA İLGİLİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Hakim  Çetin, 2005 yılında Enez Adliyesi'nde göreve başladı, bir süre sonra Edirne Adliyesi'ne geçti. İki adliyeye 2 yılı aşkın süre görev yapan Çetin, rüşvet ve zimmet olaylarının gerçekleştiğine ilişkin iddialılarda dolu 15 sayfalık ihbar dilekçesini Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na gönderdi.
Çetin'in ihbarı üzerine ise Adalet Bakanlığı, iddiaları incelemek üzere Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nden soruşturmacı tayin etti. Soruşturma hala sürüyor.

ÖNCE TAYİN EDİLDİ SONRA AÇIĞA ALINDI
Bu olayları araştırırken Savcı M.B.'nin, Enez'deki İstanbul Üniversitesi kampında herkesin içinde annesinin yanında kendisine tokat attığını anlatan Çetin'in şikayet dilekçesinde bu olaya da yer verdi. Daha sonra Edirne Başsavcısı tarafında "akıl sağlığının yerinde olup olmadığının" belirlenmesi için İstanbul'a gönderilen Çetin daha sonra Kars'a tayin edildi. Ancak Kars'ta görev yaptığı sırada "Edirne'de hakkında sürdürülen soruşturmaların selameti gereği" açığa alındı.
Çetin, Edirne'de mafya ile mücadelesi nedeniyle meslektaşlarının tepkisini çektiğini, imzasının taklit edilerek sahte belgeler hazırlandığını, açığa alınmasına neden olan bu soruşturmalarla ilgili aklanıp mesleğine döneceğini belirtti.

"MAKUS TALİHİ DEĞİŞTİRMEK"
Çok büyük ideallerle okuyup hakim olduğunu belirten Çağatay Çetin Habertürk'e "Bu ülkede, şimdiye kadar yolunda gitmeyen şeyleri görüp de gördüğü şeyleri açıklayanlar, hep deli damgası yemiştir. Ben bu makus talihi değiştirmeyi düşünerek, yargının temiz kalması için  çalışacağım" dedi.
Çetin, "akıl sağlığının yerinde olup olmadığının" tespiti için Adli Tıp'a sevk edilmesinin kendisine çok dokunduğunu belirterek, "Bana 500 soru sordular, 'Allah'a inanıyor musun, içki içiyor musun' diye sordular. 6 ay sonra ikinci bir muayene daha yapıp ' akıl sağlığı yerinde' raporu verdiler" dedi.

İŞTE SUÇLAMALAR
Çetin'in ihbar dilekçesinde yer alan bazı suçlamalar şöyle:
Savcı M.B. ile Enez Savcısı E.D., insan kaçakçılığı yapan Diyarbakırlı O.D.'nin suçu sabit olmasına karşın hakkındaki soruşturmada rüşvet karışlığında takipsizlik kararı verdi.
Hakim N.K. ve Savcı M.Ö. Enez'in Karaincilrli Köyü eski muhtarı ile yolsuzluk olayına karıştı. Bu yargıçlar muhtarla köyün kahvehanesindeki bilgisayardan sahte celse tutanağı düzenledi. Davanın istenilen şekilde sonuçlanmasından sonra Hakim N.K. ile İcra Mahkemesinin Yazıişleri Müdürü L.K. (zimmet olayı üzerine intihar etti) aldıkları rüşvetle Keşan'da otelde hayat kadınlarıyla beraber oldular.
Katip A.K., bir dosyayla ilgili telefonda bilgi isteyen TSK mensubu O.K.'den 1000 TL rüşvet istedi. Rüşvet verilmezse bazı belgeleri O.K.'nin aleyhine sumen altı edeceğini beyan etti.

Kaynak: Gazete Habertürk
http://www.aktifhaber.com/news_detail.php?id=242504