Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

14 Mayıs 2024, 22:23:41

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 285
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 164
Total: 164

Sacit Kayasu, Barolar Birliği'nin kararıyla artık avukat

Başlatan kilimanjaro, 17 Ocak 2010, 04:51:00

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



12 Eylül 1980 askerî darbesini yapanlar hakkında idam istemiyle iddianame hazırladığı için meslekten atılan Savcı Sacit Kayasu, yeniden mesleğine dönmek için gün sayıyor.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açtığı davayı kazanan Kayasu, görevine başlamak için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Ergenekon hâkim ve savcılarının tartışıldığı HSYK'nın yaz kararnamesinde gündeme alınmayan başvurunun, hâlâ çıkmayan güz kararnamesinde ele alınması bekleniyor.

"İddianame yüzünden başıma gelecekleri bildiğim için emekliliğime yakın hazırladım." diyen Sacit Kayasu, yeniden savcılık görevine döneceği günü heyecanla bekliyor. Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) ihraç kararından sonra AİHM'ye müracaat eden Sacit Kayasu, davayı kazandıktan sonra 25 Şubat 2009 tarihinde mesleğe geri dönmek için Adalet Bakanlığı'na, verilen cezaların kaldırılması için de HSYK'ya dilekçe verdi. "Normalde iki ay içinde cevap vermeleri gerekirdi." diyen Kayasu, yaklaşık bir yıldır cevap bekliyor. Geçtiğimiz ekim ayında Ankara'ya gidip Adalet Bakanlığı müsteşarı ile görüşen Kayasu'ya, "Yaz kararnamesinde Ergenekon savcıları gündemi çok meşgul ettiği için senin müracaatını gündeme alamadık. Güz kararnamesinde gündeme alacağız." cevabı verilmiş. Kayasu, "En geç aralık ayında çıkması gereken güz kararnamesi de hâlâ çıkmadı. Duyduğum kadarıyla yine Ergenekon savcıları gündemdeymiş. Onun için gecikiyormuş. Eğer öyle bir şey varsa bizimki yine ertelenebilir. Bu; diğer savcıları da, hâkimleri de, beni de mağdur edecek bir durum. Bir sürü tayin bekleyen var, yalnız ben beklemiyorum ki. Tayin çıkınca kış ortasında taşınmak zorunda kalacaklar." dedi.

AVUKATLIK İÇİN DE BEKLEMEDE

Sacit Kayasu, Adalet Bakanlığı ve HSYK'nın ardından İstanbul Barosu'na da avukatlık yapmak için müracaat etmiş, İstanbul Barosu da başvurusunu reddetmişti. İstanbul Barosu'nu haksız bulan Türkiye Barolar Birliği'nin kararının ardından Sacit Kayasu, avukatlık yapabilmek için iki aylık yasal sürecin dolmasını bekliyor. Adalet Bakanlığı, 19 Ocak 2010 tarihine kadar dava açmazsa Sacit Kayasu İstanbul Barosu'na kayıtlı olarak avukatlık yapabilecek.

Sacit Kayasu, Adana cumhuriyet savcısı iken 12 Eylül darbesinden dolayı Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı gerekçesiyle 3 yıl açığa alınmıştı. Daha sonra Kasım 2003'te HSYK tarafından meslekten ihraç edilmişti. Hukuk mücadelesi başlatan Kayasu, konuyu AİHM'ye taşımış, mahkeme Kasım 2008'de eski savcıya haksızlık yapıldığı gerekçesiyle göreve iade edilmesini istemişti. HSYK'nın daha önce ihraç ettiği eski savcıların göreve dönüş yolunu açan AİHM kararını Anayasa'ya rağmen dikkate almayan HSYK'nın Kayasu'nun savcılığa dönme taleplerini 5 aydır cevaplandırmadığı ortaya çıkmıştı. Anayasa hukukçularına göre hem HSYK hem baroların AİHM kararından sonra avukatlık, savcılık gibi haklarını Kayasu'ya iade etmesi şart. Aksi takdirde Türkiye'nin AİHM nezdinde yeni davalar ve yeni tazminat davalarıyla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor. ZAMAN

MUSTAFA KİRAZLI - İSTANBUL
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=941300&title=sacit-kayasu-savciliga-donmek-icin-gun-sayiyor
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

MESUT HASAN BENLİ

ANKARA - 12 Eylül askeri darbesinin mimarı Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu İstanbul Barosu'na başvurdu ve başvurusu kabul edildi. Kayasu AİHM'de açtığı tazminat davasında Türkiye'yi 41 bin avro ödemeye mahkûm ettirmişti. Kayasu'nun mesleğe dönmesi, Şemdinli iddianamesini hazırladığı için meslekten ihraç edilen Savcı Ferhat Sarıkaya için de emsal olabilir.

HSYK 2000 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı'nın şikâyeti üzerine Kayasu hakkında soruşturma açıp, 19 Nisan 2000 günü de açığa almıştı. Kayasu üç yıl açıkta kaldıktan sonra 2003 yılında meslekten ihraç edilmişti. Bu sırada Kayasu 'görevi kötüye kullanma' ve 'devletin askeri kuvvetlerine hakaret' suçlamalarıyla yargılandığı Yargıtay'da ceza almıştı. Türkiye'deki hukuki sürecin  ardından Kayasu Türkiye aleyhine AİHM'de dava açtı. AİHM, 12 Şubat 2009 günü Türkiye'yi 41 bin avro tazminata mahkûm ederken, her savcının darbe suçlarının yargılanması amacıyla iddianame hazırlama özgürlüğüne sahip olduğuna vurgu yaptı. Mahkeme Türkiye'nin AİHS'nin 'ifade özgürlüğü'yle ilgili 10. ve 'etkili soruşturma hakkıyla' ilgili 13. maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti.

Kayasu, AİHM kararında sonra mesleğe geri dönmek için HSYK'ya başvurdu. Ancak kurulun halen Kayasu'nun başvurusunu incelediği öğrenildi. İstanbul Barosu'na avukatlık amacıyla yaptığı başvuru ise önceki gün karara bağlandı. İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, "Yönetim kurulu toplantısında Sacit beyin başvurusu kabul edildi. HSYK'nın kimseye baskısı söz konusu değil" diye konuştu.

Kayasu ise İstanbul Barosu'na yapılan ilk başvurunun reddedildiğini belirterek, "Bu karara Türkiye Barolar Birliği nezdinde itiraz ettim. Birlik itirazımı yerinde buldu. Bunun üzerine İstanbul Barosu önceki gün mesleğe kabul etti" dedi. Kayasu'nun, Adalet Bakanlığı'na yaptığı 'göreve geri dönme' başvurusunda Anayasa'nın 90. maddesi, AİHM kararı ve Türkiye'nin AİHM kararlarına uymayı taahhüt eden kararlarını gerekçe yaptığı öğrenildi.

Şemdinli Savcısı'na emsal olabilir
Kayasu, avukat olarak da olsa mesleğe  geri dönmesi nedeniyle mutlu olduğunu belirtti: "11 yıllık bir mücadele sonunda en azından avukatlık hakkımı elde ettim. Devletin bir kamu görevlisine, bu tarzda bir cezai müeyyide uygulaması bu görevde olanlar üzerinde korkutucu etki yaratacaktır."

Bu karar kitabevine bombalı saldırıyla ilgili Şemdinli iddianamesini hazırladığı için meslekten ihraç edilen Savcı Ferhat Sarıkaya için emsal olabilir. Sarıkaya da Kayasu gibi HSYK tarafından meslekten ihraç edilmişti.

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalHaberDetay&Date=06.03.2010&ArticleID=984006
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.