Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

16 Mayıs 2024, 12:25:27

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,826
  • Toplam Konu: 4,366
  • Online today: 299
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 179
Total: 179

Uzun yargılamalara ilişkin AİHM'e giden dosyalar Türkiye'ye iade edilecek

Başlatan kilimanjaro, 05 Mart 2012, 12:50:22

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

MELİKE BAHÇIVAN - İSTANBUL 

Adalet Bakanı Ergin, uzun yargılamalara ilişkin AİHM'ye giden dosyalarla ilgili yeni bir mutabakata vardıklarını açıkladı. Buna göre AİHM, bir dosyayı Türkiye'ye gönderecek. Türkiye'de kurulacak komisyonun dosyayla ilgili vereceği karara göre AİHM, 3 bine yakın dosyayı iade edecek.

Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) uzun yargılamayla ilgili bekleyen dosya sayısı 3 bini buldu. Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruyu kabul edeceği 23 Eylül'e kadar bu sayısının 3 bin 500'ü aşması bekleniyor. Bu durumun önüne geçmek için yeni bir uygulama geliyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, uzun yargılamalardan mağdur olan vatandaşların AİHM'ye taşıdıkları davalar için 'etkin bir iç hukuk yolu' oluşturacaklarını söyledi. Konu hakkında AİHM ile uzlaşmaya vardıklarını belirten Ergin, "AİHM'ye 'Bu uzun yargılamalardan mağdur olan vatandaşlarımızla ilgili olarak biz kendimiz iç hukuk yolu oluşturalım ve vatandaşımızla kendimiz barışalım. Bu yargılamaları siz yapmayın' dedik. Mahkeme bu teklifi kabul etti." dedi.

Ergin, bu doğrultuda AİHM'den Türkiye'ye 'pilot uygulama' için bir dosya geleceğini belirterek, "Önümüzdeki 15-20 gün içinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bununla ilgili bir takvim açıklayacak ve 'Bu pilot dosyayı iç hukuk yoluyla neticelendirin, bunun etkin bir iç hukuk yolu olduğunu gördüğümüz anda elimizdeki kalan dosya ile ilgili yargılamaları durduruyoruz, Türkiye kendi içinde bu meseleyi halletsin' diye bir karar verecek." diye konuştu.

Ergin, AİHM'den bu karar geldiğinde Türkiye'de 'Terör Mağdurlarının Zararlarını Karşılama Komisyonu' ya da Loizidou davasından sonra Kıbrıs'ta oluşturulan 'Taşınmaz Mal Komisyonu' gibi bir komisyon oluşturulacağını aktardı. Bu komisyonlardan geçmedikçe AİHM'nin bu konulardaki dosyalara bakmayacağı bilgisini verdi. Adalet Bakanı, şöyle devam etti: "23 Eylül'den sonra Anayasa Mahkemesi'ne bireysel olarak başvuracakları için 2012 sonundan itibaren Türkiye'nin şu andaki AİHM'deki olumsuz tablosu da önemli ölçüde ortadan kalkacak. Bu sorun önemli bir sorundu."

İstanbul Mövenpick Otel'de düzenlenen "Bab-ı Ali Toplantıla-rı"na katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutukluluk ve yargılama sürelerinin uzunluğuyla ilgili eleştirilere de temas etti. Yapılan yargı reformlarıyla bu sürelerin amaçlanan düzeye ulaşacağına işaret etti. Yargıtay'daki üye ve daire sayılarının artırıldığını da hatırlatan Adalet Bakanı, böylelikle iş yükünün de azaldığını ve stokta bekleyen dosyaların karara bağlandığını sözlerine ekledi.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1253384&title=aihmdeki-dosyalarla-ilgili-mutabakata-varildi
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) en çok şikayet edilen ikinci ülke olduğuna dikkat çekti. Sadullah Ergin, hukuk alanındaki yargısal reformlarla Türkiye'nin AİHM karnesini düzeltmek istediklerini kaydetti.

Brüksel'den ayrılmadan önce Daimi Temsilcilik binasında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Sadullah Ergin, Türkiye'nin AİHM nezdindeki karnesini değiştirecek, oradaki görüntüsünü pozitife çevirecek önemli adımlar atıldığını kaydetti. Bakan Ergin, "Biz Türkiye olarak AİHMy'e en çok şikayet edilen ikinci ülkeyiz. En çok ihlal alan ilk ülkeyiz. Biz artık bu tabloyu hak etmediğimiz düşünüyoruz. Bu tabloyu değiştirecek tedbirleri hayata geçiriyoruz. Orta vadede inşallah bu görüntünün değişeceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine ise başkanlık sistemine dönük taleplerin,yeni anayasa çalışmalarını tıkadığı görüşüne katılmadığını ifade eden Adalet Bakanı "Komisyon oybirliği ile karar alabilmekte. AK Parti kendi görüşünü bu heyete takdim eder. Ancak burada kabul görmesi halinde bu önerinin hayata geçme imkanı olur. Diğer partiler buna katılmadığı süre içerisinde bu, AK Parti'nin bir teklifi olarak o masada duracaktır. Ama hayata geçmesi için en az iki partinin bu konuda uzlaşması gerekiyor. AK Parti, üzerinde uzlaşılabilecek maddeler üzerinde uzlaşan, uzlaşılamayacak maddelerde değişik önerilere açık bir yaklaşım sergiliyor." sözlerine yer verdi.

"KAMU DENETÇİSİNE SÜRE TANIYALIM"

Eski Yargıtay Üyesi Mehmet Nihat Ömeroğlu'nun Türkiye'deki ilk Kamu Başdenetçisi olmasına bazı çevrelerden tepkilere neden olduğunun hatırlatılması üzerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin şöyle konuştu: "Biz ombudsmanlık kurumunu hayata geçirinceye kadar uzun ince bir yoldan geçtik. Bildiğiniz gibi yasası daha önce yapılmıştı ama önceki cumhurbaşkanımız döneminde, anayasal dayanağı bulunmadığı gerekçesiyle veto edilmişti. Yeni seçilen kamu denetçisi ile ilgili olarak Yargıtay Genel Kurulu'nda görülen bir davada, 23 ya da 24 hakimden bir tanesi olarak katılmış Sayın Ömeroğlu. Orada kullandığı oy çerçevesinde bir takım değerlendirmeler yapılıyor. Ben bu değerlendirmelerin içerisine girmek istemiyorum. Sadece verdiği bir karara bakarak Sayın Ömeroğlu'nun Türkiye için iyi bir ombudsman olmayacağı yönündeki değerlendirmelerin maksadı aşan değerlendirmeler olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte çalışmaları takip edelim. Çalışmaların neticesinde ortaya çıkacak performans üzerinden yapılan değerlendirmeler daha sağlıklı olacaktır."

http://www.haber7.com/siyaset/haber/961368-turkiye-aihm-karnesini-duzeltmek-istiyor