Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

07 Mayıs 2024, 12:35:40

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 134
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 104
Total: 104

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Başlatan kilimanjaro, 15 Ağustos 2009, 18:19:06

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

Genel Bilgiler

Bilkent Üniversitesi ne zaman açıldı?
Bilkent Üniversitesi, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak 1984'te kuruldu ve 1986'da eğitime başladı.

Üniversitenizde kaç öğrenci öğrenim görüyor?
Toplam öğrenci sayısı yaklaşık 12.000'dir. Öğrencilerimizin yaklaşık dörtte biri bursludur.

Eğitim dili nedir?
Bilkent Üniversitesi'nde eğitim dili İngilizcedir. İki dönem verilen Türkçe ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi dersleri dışındaki hemen hemen bütün dersler İngilizce okutulur. Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu'nda bazı dersler Fransızcadır. Hukuk Fakültesi'nin Türk hukukuyla ilgili dersleri ise Türkçe işlenmektedir.

Üniversitenizde hangi fakülteler, yüksekokullar ve meslek yüksekokullar yer alıyor?
Fakülteler - 4 yıllık: Eğitim; Fen; Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık; İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler; İnsani Bilimler ve Edebiyat; Hukuk; İşletme; Mühendislik; Müzik ve Sahne Sanatları
Yüksekokullar - 4 yıllık: Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik; Uygulamalı Yabancı Diller
Meslek Yüksekokulları - 2 yıllık: Bilgisayar Teknolojisi ve Büro Yönetimi; İngiliz Dili; Turizm ve Otelcilik.

Bilkent Üniversitesi'ne Giriş

Bilkent Üniversitesi lisans programları için gereken ÖSS puan türleri ve öğrenci kontenjanları nedir?
Kontenjanlarla ilgili internet sayfasından ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Üniversitenize kabul koşulları nelerdir?
Öğrenciler üniversitemize ÖSS sonuçlarına göre yerleştirilir. Belirli meslek liselerinden belirli bölümlere sınavsız geçiş hakkı vardır. Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden bölümlerimiz de vardır. Bu bölümleri aşağıdaki sorunun cevabından öğrenebilirsiniz.

Hangi bölümler yetenek sınavı ile öğrenci alıyor?
Yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümler şunlardır: Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nin İletişim ve Tasarım, Güzel Sanatlar ve Grafik Tasarım bölümleri; Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin Müzik ve Tiyatro bölümleri.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümleriniz için bir kurs var mı?
Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin yukarıda belirtilen bölümlerinde yetenek sınavlarına hazırlanmak için bir kurs yoktur.

"Çift diploma" programı var mı?
Bilkent Üniversitesi, çift diploma programlarının iki bölümde birden eğitim alan öğrencilerin performanslarını ve araştırma çalışmalarına ayıracakları zamanı düşürebileceğini gözlemlemiştir. Ayrıca, çalışma hayatına atılmayı planlayan öğrencilerin işe kabul süreçlerinde ve lisansüstü eğitim almak isteyenlerin burs kazanmalarında çift diploma sahibi olmalarından çok, not ortalamalarının yüksekliği ve aldıkları derslerin kapsadığı alanlar daha önemlidir. Bu noktalardan hareketle Bilkent Üniversitesi'nde çift diploma programı uygulanmamaktadır. Böylelikle Bilkent öğrencileri, iki bölümün derslerini içeren sabit bir ders programı yerine, kendi programlarındaki dersler ve bunlara ek olarak başka bölüm(ler)den seçmeli dersler alarak farklı alanlarda kendilerini geliştirebilmektedir. Söz konusu seçmeli derslerin not çizelgenize de yansıyarak ilgili konular hakkında bilgi sahibi olduğunuzu göstereceğini ayrıca belirtmek isteriz.

Yüksekokul ve fakülte arasında fark var mıdır? Yüksekokul mezunları yüksek lisans yapabilir mi?
Fakültelerde olduğu gibi yüksekokullarda da verilen diploma, dört yıllık eğitimin karşılığı olan lisans diplomasıdır. Bu nedenle yüksekokul mezunları da yüksek lisans ve doktora çalışması yapabilmektedir. Yüksekokul ve fakülte mezunları askerlik hizmetinde eşit haklara sahiptirler.

Meslek yüksekokullarının özellikleri nelerdir?
Mesleki altyapı edindirmek amacıyla eğitim veren bu iki yıllık programlardan mezun olan ögrenciler, ön lisans diplomalarıyla doğrudan iş hayatına atılacakları donanımı elde ederler. Bunun yanı sıra dikey geçiş ile eğitimlerine devam ederek lisans diploması almak için de güçlü bir temel kazanırlar.

Ücretler

Yıllık eğitim ücretleri ne kadar?
Bilkent Üniversitesi'nde yıllık eğitim ücreti, 2009-2010 akademik yılı için 16.900 TL'dir. Bu ücrete halen % 8 olan KDV dahildir. Eğitim ücreti, bütün eğitim programları ve İngilizce ya da Fransızca Hazırlık Programı'na katılan öğrenciler için aynıdır. Bu tutar, öğrencinin yurt ücretini, kitap veya beslenme giderlerini kapsamaz.

Eğitim ücretinin ilk yarısı üniversiteye kayıt sırasında, ikinci yarısı ise ikinci yarıyıl başında ders kaydı sırasında ödenir.

Sonraki yıllarda kayıtlı öğrenciler için eğitim ücretindeki olası yıllık artışlar, bir önceki yıla göre tüketici fiyatlarındaki artış (TÜFE) ile sınırlı tutulmaktadır.

Uluslararası Ortak Lisans Programı kapsamındaki Küresel ve Uluslararası İlişkiler Programı'nın eğitim ücreti için lütfen ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na bakınız.

2009 - 2010 Akademik yılı için yurt ücretlerine bu sayfadan ulaşabilirsiniz: http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/admin-unit/yurt/yurt_ucret.html

Tüm bölümler için eğitim ücreti aynı mıdır?
Bilkent Üniversitesi'nde eğitim ücreti bütün eğitim programları için aynıdır. İngilizce veya Fransızca Hazırlık Programı'na katılan öğrenciler için de aynı eğitim ücreti geçerlidir. Uluslararası Ortak Lisans Programı kapsamındaki Küresel ve Uluslararası İlişkiler Programı'nın eğitim ücreti için lütfen ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na bakınız.

Destek Bursu eğitim ücretinin yüzde kaçını karşılıyor?
Bilkent Üniversitesi'ne Destek Burslu olarak yerleşen öğrenciler, öğrencilik süreleri boyunca yıllık eğitim ücretinin yarısı tutarında bir indirimden yararlanır.

Eğitim ücreti için taksitlendirme yapıyor musunuz?
Bilkent Üniversitesi adına eğitim ücreti tahsilatını yapmaya, tüm şubeleri ve internet bankacılığı sistemleri aracılığıyla Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası yetkilendirilmiştir. Bu bankalar, talepte bulunan velilere "Kredili Mevduat Hesabı" da açabilmektedir. İlk taksitin üniversiteye kayıt sırasında ödenmesi koşuluyla, yarıyıl başına 4'er taksit olmak üzere bir eğitim yılı boyunca toplam 8 taksit yapılabilmektedir.

Kredili Mevduat Hesabı açtırmak isteyen veliler, öğrencinin üniversiteye kayıt tarihinden en az 5 iş günü önce "taksitlendirme istek formu" ile Bilkent Üniversitesi Taksitlendirme Ofisi'ne başvuruda bulunmalıdır. Kredili Mevduat Hesabı açılması banka tarafından uygun bulunduğunda, dönem eğitim ücretinin taksitlendirilmesi belirli esaslar çerçevesinde mümkün olabilecektir.

Burslar

Burs olanakları nelerdir?
Bilkent Üniversitesi, öğrencilerine dört çeşit burs olanağı sunmaktadır: "Kapsamlı Burs", "Destek Bursu", "Üstün Başarı Bursu" ve "Yetenek Bursu." Bütün burslar karşılıksızdır.

Kapsamlı Burs: ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda Kapsamlı Burslu olarak belirtilen programlardan birini tercih ederek ÖSYM tarafından bu programa yerleştirilen öğrencilerin hak kazandığı bu bursun içeriğinde
1. eğitim ücreti,
2. yurt ücreti (Ankara dışından gelen öğrenciler için iki kişilik odalarda),
3. aylık katkı payı (2009-2010 akademik yılında yerleşecek olanlar için ayda 300 TL, öğrenci masraflarına katkı olarak, yılda dokuz ay boyunca)
vardır. Kapsamlı Burs, öğrenci öğrenimine ve derslerine devam ettiği sürece kesintisizdir; not ortalaması veya sınıf-ders geçme gibi konulardan tamamen bağımsızdır. Kapsamlı Burs, öğrencilerin yabancı dil hazırlık programında geçirebilecekleri süre boyunca da geçerlidir.

Destek Bursu: Eğitim ücretinin %50'si oranında bir indirim sağlayan bu bursa, ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda Destek Burslu olarak belirtilen programlara yerleştirilen öğrenciler hak kazanır. Not ortalaması ya da sınıf-ders geçme gibi konulardan etkilenmeyen Destek Bursu, öğrenci öğrenimine ve derslerine devam ettiği sürece kesintisizdir ve yabancı dil hazırlık programı için de geçerlidir. Destek Bursu sahibi öğrenciler, hak kazandıkları takdirde Üstün Başarı Bursu'ndan da faydalanabilir.

Üstün Başarı Bursu: Her ders yılı sonunda, eğitim programında belirtilen asgari ders yükünü alıp yıllık not ortalaması 4,00 üzerinden 3,50 veya üzeri olan ve kendi programındaki ücretli öğrenciler arasında ilk yüzde beşe giren ücretli öğrenciler ile kendi programındaki tüm burslu öğrenciler arasında ilk yüzde üç içinde yer alan Destek Burslu öğrenciler, bir sonraki ders yılı için Üstün Başarı Bursu almaya hak kazanırlar. Üstün Başarı Bursu, öğrencinin kendi grubunda hangi yüzde birlik dilim içinde bulunduğuna bağlı olarak eğitim ücretinin tamamını veya bir bölümünü kapsar.

Yetenek Bursu: Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nin yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerinin bu sınavlarda üstün başarı gösteren öğrencilerine Yetenek Bursu verilir. Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nce verilen Yetenek Bursu'na ancak mali durumu yeterli olmayan öğrenciler hak kazanabilir. Yıllık eğitim ücretinin tamamını ya da bir bölümünü kapsayan Yetenek Bursu'nun sürekliliği, öğrencinin başarısına bağlıdır.

Burslu veya ücretli öğrenciler, başka bir burstan da yararlanabilir mi?
Öğrencilerin Bilkent Üniversitesi dışında bir kurumdan ek maddi destek almasında üniversite açısından bir engel yoktur.

Burslu ve ücretli öğrencilerin bir arada eğitim görmeleri sorun olmuyor mu?
Burslu veya ücretli olmak, bir öğrencinin Bilkent Üniversitesi'ndeki akademik veya sosyal yaşamını etkileyen bir unsur değildir. Burslar, öğrenci ile üniversite arasında sadece dönem kayıtlarında gündeme gelen özel bir durumdur; öğretim elemanları veya diğer öğrenciler tarafından özellikle dikkate alınan bir konu değildir. Burslu ve ücretli öğrenciler aynı eğitim programlarında ve sınıflarda birlikte öğrenim görmektedir. Arkadaş gruplarının da daha çok ortak ilgi alanları çerçevesinde biçimlendiği açıktır. Ayrıca, bir öğrencinin ÖSS'de gösterdiği başarı düzeyi ile üniversitedeki akademik performansının çok farklı olabildiği açıkça görülmektedir. Örneğin, 2008'de Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nü ilk 10 sırada bitiren öğrencilerin 6'sı ve İşletme Bölümü'nü ilk 10 sırada tamamlayan öğrencilerin 7'si, Bilkent Üniversitesi'ne ücretli kontenjandan yerleştirilmiştir öğrencilerdir. Bilkent Üniversitesi'nin amacı, her öğrencinin kendi potansiyelini keşfedebileceği ve geliştirebileceği olanakları yaratmaktır.

Bir dersten veya sınıfta kalınırsa burs kesilir mi?
Kapsamlı veya Destek burslu öğrencilerin bursları öğrencilik süresi boyunca kesintisizdir; not ortalaması veya sınıf-ders geçme gibi konulardan tamamen bağımsızdır. Burslar ancak Bilkent Üniversitesi ile ilişiğiniz kesildiği zaman kesilir. Üstün Başarı Bursu ve Yetenek Bursu'nun sürekliliği ise öğrencinin başarısına bağlıdır.

Ücretli bir öğrencinin burs edinebilme olanağı nedir?
Ücretli öğrenciler hak kazandıkları takdirde Üstün Başarı Bursu'ndan faydalanabilir.

Yetenek sınavı ile girilen bölümlerde burs olanağı var mı?
Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nce verilen Yetenek Bursu'na ancak mali durumu yeterli olmayan öğrenciler hak kazanabilir. Yetenek Bursu yıllık eğitim ücretinin tamamını veya bir bölümünü kapsar.

Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nin yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümlerinin bu sınavlarda üstün başarı gösteren öğrencilerine de Yetenek Bursu verilir. Yıllık eğitim ücretinin tamamını ya da bir bölümünü kapsayan Yetenek Bursu'nun sürekliliği, öğrencinin başarısına bağlıdır.

Burslu öğrenciler Yaz Okulu'ndan da aynı burs olanaklarıyla yararlanabilir mi?
Evet. Yaz Okulu'ndan Kapsamlı Burslu öğrenciler ücretsiz, Destek Burslu öğrenciler ise %50 indirimle yararlanırlar.

İngilizce Hazırlık Programı

İngilizce Hazırlık programı var mı?
Bilkent Üniversitesi'ne yeni kayıt olan öğrencilerin İngilizce düzeyleri, İngiliz Dili Meslek Yüksekokulu'nca (İDMYO) düzenlenen COPE (The Certificate of Proficiency in English) sınavı ile ölçülmektedir. Üniversiteye girişte yeterli düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmayan öğrenciler, İngiliz Dili Meslek Yüksekokulu'nun İngilizce Hazırlık Programı'na devam ederler.

Bilkent Üniversitesi'nin İngilizce Hazırlık Programı Sınavı'nı geçmek çok zor deniyor, doğru mu?
Bilkent Üniversitesi'nde öğretim dili İngilizce olduğundan öğrencilerin çok iyi düzeyde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Bu düzey lisans programı öğrencileri için TOEFL iBT sınavının her bölümünden (Dinleme, Okuma, Konuşma,Yazma) 20 puan almış olmak koşuluyla, toplamda 80 puan* ve IELTS akademik sınavının her bölümünden 5,5 puan almış olmak koşuluyla genel ortalamada 6.5 puan düzeyine eşdeğerdir. Bu düzeyde İngilizce bilmeyen öğrenciler İngilizce Hazırlık Programında kendilerini geliştirir.

* TOEFL sınavı Türk-Amerikan Kültür Derneği'nin Ankara Merkez şubesinde alınmış olmalıdır. TOEFL sınav sonuçlarının kabul edilmesi ile ilgili ayrıntılara http://www.idmyo.bilkent.edu.tr/0910kayit.html internet adresinden ulaşabilirsiniz.

İngilizce Hazırlık Programı'ndan muafiyet sağlayan sınavlar ve geçme ölçütleri nelerdir?
Ayrıntılı bilgiye http://www.idmyo.bilkent.edu.tr/0910kayit.html internet adresinden ulaşabilirsiniz.

İngilizce Yeterlik Sınavı öncesinde bir kurs var mı? Bu sınavın içeriği hakkında bilgi alabilir miyiz?
Üniversitemizin İngilizce Yeterlik Sınavı için düzenlediği bir kurs programı yoktur. 1. Aşama sınavı soru örneklerinin yer aldığı kılavuza http://www.idmyo.bilkent.edu.tr/0910kayit.html internet adresinden ulaşabilirsiniz (Kılavuz, kayıtlar sırasında da İDMYO yetkilileri tarafından öğrencilere verilmektedir).

2. Aşama sınav sorularından derlenen soru kitabı "How to Cope" ve CD'leri Bilkent Üniversitesi Rektörlük Binası Muhasebe Müdürlüğü'nden ve İDMYO Doğu Kampüs Kütüphanesi Bilgisayar Destekli Dil Laboratuvarından temin edilebilir (Kitap satışı kayıt alanındaki İDMYO yetkilileri tarafından yapılmaktadır).

İngilizce Hazırlık Programı'nın eğitim süresi kaç yıldır?
Hiç İngilizce bilmeyen bir öğrenci için İngilizce Hazırlık Programının normal süresi bir yıldır. Programı başarıyla tamamlayarak COPE sınavını geçen öğrenciler, bölüm derslerine kayıt yaptırarak eğitimlerine devam eder. İngilizce Hazırlık Programı'nda eğitim süresi başlangıç düzeyine göre farklılık göstermekte ve bir yarıyıl ile iki akademik yıl arasında değişmektedir.

İngilizce Hazırlık Programı'nda öğrenciler seviyelere nasıl yerleştiriliyor?
Öğrenciler, iki aşamalı olarak yapılan sınav sonuçlarına göre seviyelere yerleştirilirler. 1. Aşama sınavına giren öğrenciler bu sınavdaki performanslarına göre, 1. ve 2. Aşama sınavına giren öğrenciler ise her iki sınavdaki performanslarına göre değerlendirilirler.

İngilizce Yeterlik Sınavı'nın 1. aşamasına girilip 2. aşamasına girilmezse ne olur?
2. Aşama sınavına girmeyen öğrenciler, 1. Aşama sınavı performanslarına göre bir düzeye yerleştirilirler.

1. Aşama ve 2. Aşama sınav sonuçlarını nereden öğrenilebilir?
Sınav giriş yerleri ve sınav sonuçlarına http://www.idmyo.bilkent.edu.tr/0910kayit.html adresinden ulaşabilirsiniz.

İngilizce Hazırlık Programı'nda bir yıllık kitap gideri ne kadardır?
Öğrencinin İngilizce Hazırlık Programı eğitimi süresince okuyacağı kitaplar, hangi düzeyden eğitimine başlayacağına bağlı olarak değişmektedir. Bir düzeyin ortalama kitap ücreti 75-150 TL arasında değişmektedir.

Burslu bir öğrencinin İngilizce Hazırlık Programı'nda kur tekrarı yapması nedeniyle bursu kesilir mi?
İngilizce Hazırlık Programı'nda Kapsamlı veya Destek bursuyla okuyan bir öğrencinin bursu, derslerine devam ettiği ve üniversite ile ilişiği kesilmediği sürece kesilmez. Derslere devam etmeyen öğrencilerin durumları ise bölümlerine bildirilmektedir.

İngilizce Hazırlık Programı'nda derslere devam zorunluluğu var mı?
Öğrencilerin İngilizce eğitimlerini etkin bir şekilde sürdürüp tamamlayabilmeleri için derslere düzenli olarak devam etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle öğrencilerin derslerin %90'ına devam zorunluluğu bulunmaktadır.

Öğrenciler, her kurs için açıklanan devamsızlık limitini acil sağlık problemlerinde, derslere devamını engelleyen acil durumlarda ya da üniversitelerarası/ulusal müsabaka veya etkinliklerde görev aldıkları dönemde kullanmalıdır.

Öğrenim Süreci

Öğrenime ara vermek istenirse şartlar neler? Kaç dönem izin alınabilir? Ara verilirse yıllık öğrenim ücreti geri ödeniyor mu?
Öğrencilere geçerli ve haklı nedenlerle bir defada en çok iki yarıyıl, öğrencilik boyunca ise en çok toplam dört yarıyıl izin verilebilir. İzinli geçen süreler öğretim sürelerine katılmaz. İzin almak isteyen öğrenciler, başvurularını tüm belgeleri ile birlikte dönem başında en geç ders ekleme süresinin son gününe kadar ilgili Dekanlık veya Müdürlüğe yapmak zorundadırlar. Başvuru kabul edildiği takdirde dönem ücretinin yarısı iade edilir.

Bilkent'te ders yükünün ağır olduğu söyleniyor, bu doğru mu?
Uluslararası standartlarda bir eğitim veren Bilkent Üniversitesi'nde ders programları da bu doğrultuda oluşturulur. Derslerin içerikleri öğrencileri akademik ve kişisel gelişimlerini ilerletmeye yöneliktir. Öğrenciler, zamanlarını verimli kullanarak çalışma programlarını ders yüklerine göre ayarlayabilmektedir.

Üniversiteden başarısızlık nedeni ile hangi şartlarda ilişki kesilir?
Öğrencilere eğitim süreleri boyunca yarıyıl tekrarı hakkı iki kez verilir. Üçüncü kez yarıyıl tekrar etme durumuna düşenler ile aynı yarıyılı bir kereden fazla tekrar etme durumuna düşenlerin Üniversite ile ilişiği kesilir. Ayrıca, YÖK Kanunu'nun belirlediği azami süre içinde (Yabancı dil hazırlık programı hariç, 4 yıllık bölümler için 14 dönem, 2 yıllık bölümler için 8 dönem) öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerin de Üniversite ile ilişiği kesilir.

Kampüste bilgisayar ve internet olanakları nelerdir?
Bilkent Üniversitesi'nde sürekli yenilenen ve güncellenen çok güçlü bir bilgisayar ve internet altyapısı vardır. Kampüse dağılmış çok sayıda laboratuvarda yılın 365 günü, 24 saat öğrencilerin kullanımına açık ve tamamı internete bağlı 4000'den fazla bilgisayar bulunmaktadır. Bu bilgisayarlar kampüs içerisinde çok hızlı bir yerel iletişim ağıyla birbirlerine bağlıdır. Bunlara ek olarak kampüs içerisinde pek çok noktada dizüstü bilgisayarlar için kablosuz internet erişimi sağlanmıştır.

Lisans öğrenimi boyunca araştırma yapmaya fırsat bulacak mıyız?
Öğrencileri bilimsel araştırma yapmaya teşvik etmek, Bilkent Üniversitesi'nin eğitim felsefesinde önemli bir yer tutar. Öğrenciler, henüz lisans eğitimleri sırasında öğretim üyeleri danışmanlığında yaptıkları araştırmaları yayımlama fırsatı bularak bilim literatürüne katkı sağlamaktadır. Uluslararası düzeyde bilimsel çalışmalara imza atmış öğrencilerimizin makaleleri saygın uluslararası dergilerde yer almaktadır. Bilkent Üniversitesi, öğretim üyesi başına düşen bilimsel yayın sayısı bakımından da ülkemizdeki öncü rolünü sürdürmektedir.

Yaz Okulu ne gibi olanaklar sunmaktadır?
Öğrenciler, başarılı olamadıkları dersleri Bilkent Üniversitesi Yaz Okulu kapsamında alabilirler. Eğitimleri açısından verim sağlayacağını düşündükleri dersleri de Yaz Okulu çerçevesinde alma olanakları vardır.

Öğrencilerin üniversite içinde çalışıp para kazanma olanakları var mı?
Dileyen öğrenciler, ders programlarını aksatmayacak biçimde, Öğrenci Çalışma Programı çerçevesinde üniversitenin çeşitli bölümlerinde yarızamanlı görev yaparak deneyim ve para kazanmaktadır. Bir yarıyılda en fazla 125 saat çalışma olanağı bulunmakta ve saat ücreti her yıl Rektörlük tarafından belirlenmektedir. Öğrencilerin çalıştığı birimler arasında bilgisayar merkezi, sağlık merkezi, öğrenci işleri müdürlüğü, spor merkezi, yurtlar müdürlüğü ve iletişim biriminin yanı sıra fakülte ve bölümler yer almaktadır.

Uluslararası öğrenci değişim ("exchange") programlarına kimler başvurabilir?
Bilkent Üniversitesi, dünyanın önde gelen üniversiteleriyle yaptığı öğrenci değişim anlaşmaları ve Avrupa Birliği'nin Hayat Boyu Öğrenme - ERASMUS Programı kapsamında yürüttüğü değişim programları ile öğrencilere farklı akademik ve sosyal kültürleri tanıma olanağı sunmaktadır.

İlk iki yıl sonunda not ortalaması 4,00 üzerinden 2,50 ya da üzeri olan öğrenciler, Hayat Boyu Öğrenme - ERASMUS programı kapsamındaki üniversitelerin değişim programlarına; 4,00 üzerinden en az 3,00 not ortalamasına sahip öğrenciler ise ABD, Kanada, Çin, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ERASMUS harici ülkelerin eğitim kurumlarındaki değişim programlarına katılmak için başvuru hakkı kazanmaktadır. Seçilen öğrenciler, üçüncü sınıfın bir dönemini ya da tamamını Bilkent Üniversitesi'nin anlaşmalı olduğu yurtdışındaki bir üniversitede geçirmektedir.

Sayısı 150'yi aşan anlaşmalı üniversitelere örnek olarak şu eğitim kurumları gösterilebilir: Amerika Birleşik Devletleri'nden Binghamton Üniversitesi (SUNY), California Üniversitesi, Georgia Institute of Technology, Maryland Üniversitesi, Michigan Üniversitesi, Washington Üniversitesi, Almanya'dan Konstanz Üniversitesi, Pforzheim Üniversitesi, Çin'den City University of Hong Kong, Danimarka'dan Güney Danimarka Üniversitesi, Fransa'dan Ecole Sup é rieure de Commerce de Clermont Üniversitesi, Ecole Sup é rieure de Commerce de Lille Üniversitesi, Hollanda'dan Amsterdam Üniversitesi, Groningen Üniversitesi, Tilburg Üniversitesi, İngiltere'den Aston Business School, Kingston Üniversitesi, İskoçya'dan Aberdeen Üniversitesi, İtalya'dan Bocconi Üniversitesi, Roma La Sapienza Üniversitesi, Kanada'dan Waterloo Üniversitesi, Tayvan'dan National Tsing Hua Üniversitesi, National Chengchi Üniversitesi, Yeni Zelanda'dan Waikato Üniversitesi.


Üniversite içinde bölümlerarası geçiş olanağı var mı?
Üniversite içi bölümlerarası geçişler, Üniversite Senatosu ve Yönetim Kurulu'nun belirlediği "Üniversite içi bölümlerarası geçiş" esasına göre yapılır.

Başka bir üniversiteden Bilkent Üniversitesi'ne yatay geçiş olanağı var mı?
Yatay geçişle öğrenci kabullerimiz YÖK'ün yönetmeliklerinde belirtilen esaslara göre düzenlenmiştir. Yatay geçiş en erken 2. sınıfta yapılabilir. Öncelikle dikkat etmeniz gereken husus, okuduğunuz üniversitenin denkliğinin YÖK tarafından kabul edilmiş olmasıdır. Eğer yatay geçiş yapmak istiyorsanız, yatay geçiş yapmayı düşündüğünüz bölümlerimizin eğitim programlarını inceleyip yetkili öğretim üyeleriyle görüşmeniz ve oradaki derslerin içeriğine uyan dersleri iyi notlarla tamamlamaya çalışmanız önerilir. Ayrıca, yatay geçiş başvuruları da kontenjanımızın çok üstünde olmaktadır. Bu bakımdan, adaylar çeşitli ölçütlere göre sıralanıp seçim yapılır. Yatay geçiş isteklerinin tümünün karşılanmasına olanak yoktur. Daha ayrıntılı bilgi.

Burslu olarak yatay geçiş olanağı var mı?
Yatay geçiş yolu ile gelen öğrencilere Bilkent Üniversitesi burs verememektedir; ancak bu öğrenciler bir yıl okuduktan sonra gerekli şartları yerine getiriyorlarsa, Üstün Başarı Bursu'na aday olabilirler.

Daha önce bir başka üniversitede öğrenim görürken aldığım dersleri Bilkent Üniversitesi'ndeki programımda saydırabilir miyim?
Saydırabilirsiniz; ancak hangi derslerden muaf tutulacağınız ilgili Fakülte veya Yüksekokul Yönetim Kurulu'nun kararına bağlıdır. Derslerin uygunluğu ve benzerliği, ders tanımlarının, okutulan kitapların ve ilgili diğer ölçütlerin bölüm tarafından değerlendirimesi sonucu karara bağlanır.

Yurtlar

Yurt olanakları nelerdir?
Birbirinden farklı özelliklere sahip 25 binadan oluşan yurtlarımız, eğitim amacı ile üniversitemizi tercih eden yaklaşık 4.000 yerli ve yabancı öğrenciye eğitimleri süresince huzurlu, güvenli, rahat ve sıcak bir ortam sunmaktadır.

Merkez ve Doğu kampüslerimizde yer alan özel ve standart yurtlarımızda öğrencilerimize farklı fiyat kategorilerinde, tek, çift, üç ve dört kişilik odalar ve süit oda alternatifleri sunulmaktadır.

Öğrencilerimizin yurt yaşamlarını kolaylaştırmak ve rahatlarını sağlamak amacıyla odalarda karyola veya ranza, elbise dolabı, çalışma masası, kitaplık gibi temel mobilyalar ile birlikte telefon cihazı ve hattı, merkezi sistem TV yayını (15 - 77. ve 78. yurtlar hariç) ve 100 Megabitlik UTP bağlantılı kablolu, akademik amaçlı sınırsız kullanımlı internet ağ erişimi standart olarak bulunmaktadır.

Yurtlarımızda mutfaklar, çamaşırhane, ütü, TV, çalışma, oyun ve ziyaretçi odaları öğrencilerimizin ortak kullanımlarına sunulmaktadır. Merkezi sistem ile ısınan yurtlarımızda 24 saat kesintisiz sıcak su vardır. Ortak alanlardaki banyo ve tuvalet sayıları, öğrenci ihtiyacına fazlası ile cevap verecek şekilde planlanmıştır.

Yurtlar bölgelerinde park ve bahçeler, açık - kapalı spor alan ve kompleksleri, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının karşılanabileceği merkezler ve otopark alanları bulunmaktadır.

Bilkent Üniversitesi'ne yerleştirildim. Ankara dışında yaşadığım için yurtlarınızda kalmayı düşünüyorum. Kayıt yaptırdıktan sonra yurtlarda ne zaman kalmaya başlayabilirim?
Ankara dışında yaşayan ve üniversitemize yeni kayıt yaptıran öğrencilerimiz, yurtlara da kesin kayıtlarını yaptıkları takdirde hemen yerleştirilip kalmaya başlayabilir.

Yurtlarda telefon ve internet bağlantıları var mı?
Tüm yurt odalarında şehirlerarası bağlantıya açık ve kampüs içerisinde ücretsiz kullanılabilen telefonlar vardır. Yine bütün odalarda bulunan ve ücretsiz olarak yüksek hızlı internet erişimi sağlayan bilgisayar bağlantıları, öğrencilerin akademik ve sosyal yaşantılarına teknolojiyi katmalarına olanak tanımaktadır.

Yurttan ayrıldığımda ödediğim ücret geri verilir mi?
Yurttan ayrılma halinde, yurt ücretinin eğitimin başladığı tarihten ikinci hafta sonuna kadar %75'i, dördüncü hafta sonuna kadar %50'si geri verilir. Dördüncü haftadan sonra ayrılanlara herhangi bir iade yapılmaz.

Annem, babam, kardeşim veya arkadaşım odada kalabilir mi?
Yurtlarda kalan öğrenciler yatılı olarak kimseyi odalarında barındıramazlar. 77. kız ve 78. erkek yurtlarında bulunan misafir odalarında yerimiz müsait olduğu takdirde, yurtta kalan öğrencilerimizin birinci dereceden yakınları günlük ücret ödemek koşulu ile kalabilirler.

Sağlık sorunum olduğunda üniversitede başvurabileceğim bir yer var mı?
Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi, Merkez ve Doğu kampüslerde öğrencilere kolayca erişebilecekleri, güvenli ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunmaktadır. Deneyimli doktorları, hemşireleri ve personeli, acil servis olanakları ve dört adet ambulansıyla Sağlık Merkezi haftada 7 gün ve 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Sağlık Merkezi'nde tam zamanlı doktorlara ek olarak farklı branşların uzman doktorları da haftanın belirli günlerinde görev yapmakta, gereken durumlarda Ankara'daki tam donanımlı üniversite hastanelerine sevk yapılabilmektedir. Bütün bu sağlık hizmetleri öğrenciler için ücretsizdir. Ayrıca Bilkent Üniversitesi, öğrencilerin ilaç giderlerinin %80'ini karşılamaktadır.

Mezuniyet ve Sonrası

Mezun olacak öğrencilerin iş bulmasına yardımcı oluyor musunuz?
Bilkent Üniversitesi, öğrencilerinin kariyer planlarına ışık tutmak için 1988'de Kariyer Merkezi'ni kurmuştur. Bir üniversite bünyesinde bu amaçla kurulan ilk birim olan Kariyer Merkezi, öğrencilere mezuniyet sonrası planları konusunda destek sağlayan, iş dünyası hakkında bilgiler veren ve hedefleri doğrultusunda işlere yerleştirilmelerinde yol gösteren bir birimdir. Kariyer Merkezi, üniversiteyle iş dünyası arasında çok güçlü bir bağlantıdır. Kariyer Merkezi'nin verdiği hizmetler arasında çeşitli meslek gruplarından yöneticileri öğrencilerle bir araya getiren etkinlikler ve değişik sektörlerden kuruluşlar ile bu kuruluşlardaki iş olanaklarını tanıtan fuar ve toplantıların düzenlenmesi sayılabilir. Bilkent Üniversitesi'ne her yıl tanıtım yapmak ve eleman isteğinde bulunmak için sektörlerinde söz sahibi yaklaşık 500 kuruluş başvurmaktadır. Bilkent Üniversitesi ayrıca, mezun özgeçmişlerini içeren bir veri tabanını internet üzerinden işverenlerin erişimine sunmaktadır.

Ayrıca öğrenciler, bölümlerinin rehberliğinde gerçekleştirdikleri staj ve proje çalışmalarıyla iş dünyasıyla henüz öğrenciyken sağlam bağlar kurmakta, gösterdikleri başarılarla daha mezun olmadan iş teklifi alabilmektedir.

Mezunlarınız hangi şirketlerde çalışıyor, hangi üniversitelerde lisansüstü öğrenim görüyorlar? Hangi eğitim kurumlarının araştırmacı veya öğretim kadrolarında yer alıyorlar?
Bilkent Üniversitesi mezunları Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen kuruluşlarında önemli görevler üstlenmektedir. İş hayatına atılan mezunların yanı sıra prestijli üniversitelerde akademik kariyere yönelen Bilkentliler de bulunmaktadır. Mezunların bulunduğu sektörel ve akademik kurumlarla ilgili ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.

Meslek yüksekokulu mezunları yurt içinde 4 yıllık bölümlerde lisans eğitimine devam edebilirler mi?
Bazı meslek yüksekokulu programlarından mezun olanlar, Açıköğretim Fakültesi'nin ilgili bölümlerine sınavsız ve doğrudan geçiş yaparak eğitimlerini 3. sınıftan başlayarak sürdürebilmektedir. Diğer 4 yıllık lisans programlarına geçiş ise ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı ile mümkündür.

Dikey Geçiş Sınavı nedir?
Yurtiçinde 4 yıllık bir lisans programına (Açıköğretim programları hariç) devam etmek isteyen meslek yüksekokulları mezunları, ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı'na girmek zorundadır. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yılda bir kez yapılan, sayısal ve sözel bölümlerden oluşan bir yetenek sınavıdır. DGS puanını, adayların bu sınavda aldıkları sözel ve sayısal standart puanların yanı sıra, ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik not ortalamaları ve ön lisans programına yerleştirildikleri ÖSS puanları da etkilemektedir. Lisans programlarına yerleştirme, adayların DGS puanları ve tercihleri ile yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından bilgisayarla yapılmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için ÖSYM'ye başvurmanız önerilir.

Meslek yüksekokulu mezunlarının yurtdışında eğitimlerini sürdürmeleri mümkün müdür?
Bilkent Üniversitesi'nin iki yıllık meslek yüksekokulu programlarında verilmekte olan eğitimin niteliği ve eğitimin İngilizce olması sayesinde mezunlar, yurtdışındaki çeşitli üniversitelerin 4 yıllık programlarına kabul edilmektedir. Ayrıca bazı meslek yüksekokulu bölümleri için City University of New York ile yapılan anlaşma ile öğrencilerin bu üniversiteye geçiş yapmaları mümkündür.

http://www.adaybilgi.bilkent.edu.tr/sss_cevap.html#genel1
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Hukuk fakültesi akademİk kadrosu

Prof. Dr. Tekin Akıllıoğlu
İdare Hukuku, İnsan Hakları

Prof. Dr. Zühtü Aytaç
Ticaret Hukuku

Prof.Dr. Sahir Çörtoğlu
Medeni Hukuk, Fikri Mülkiyet Hukuku

Prof. Dr. Ali Erten
Medeni Hukuk

Prof. Dr. Osman Berat Gürzumar
Medeni Hukuk, Rekabet Hukuku

Prof.Dr. Rüçhan Işık
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Prof. Dr. Erden Kuntalp
Medeni Hukuk, Banka Hukuku

Prof. Dr. Kamil Mutluer
Vergi Hukuku, Kamu Maliyesi

Prof. Dr. Ergun Özbudun
Anayasa Hukuku, Siyaset Bilimi, Siyasi Partiler ve Parlamento Hukuku 

Prof. Dr. Sami Selçuk
Ceza Hukuku, Ceza Usul Hukuku

Prof. Dr. Turgut Tan
İdare Hukuku, Ekonomik Kamu Hukuku

Prof. Dr. Bilgin Tiryakioğlu
Devletler Özel Hukuku

Prof. Dr. Nevzat Toroslu
Ceza Hukuku, Ceza Usul Hukuku

Prof. Dr. Hikmet Sami Türk
Anayasa Hukuku, Ticaret Hukuku, Rekabet Hukuku, Deniz Ticareti Hukuku

Doç.Dr. Murat Atalı
Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku

Doç. Dr. Haluk Emiroğlu
Roma Hukuku, Karşılaştırmalı Özel Hukuk

Doç.Dr. Haluk Konuralp (1954-2008)
İcra İflas Hukuku, Medeni Usul Hukuku

Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Erdem
Ticaret Hukuku, Avrupa Birliği Hukuku

Doç. Dr. Ece Göztepe Çelebi
Kamu Hukuku, Anayasa Hukuku

Doç. Dr. Tuğrul Katoğlu
Ceza Hukuku, Ceza Usul Hukuku

Doç. Dr. Çağlar Manavgat
Ticaret Hukuku, Sermaye Piyasası Hukuku

Yrd. Doç. Dr. Hamdi Pınar
Ticaret Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku

Yrd. Doç. Dr. Doruk Utku
Medeni Hukuk

Dr. Aslı E. Gürbüz Usluel, LL.M.
Ticaret Hukuku

ASİSTANLAR

Ceren Ünal, LL.M. 
Medeni Hukuk Anabilim Dalı

Dr. Elvin Evrim Özcan
İdare Hukuku Anabilim Dalı

Pınar Altınok Ormancı, LL.M.
Medeni Hukuk Anabilim Dalı

Onat Çopur, LL.M.
Anayasa Hukuku Anabilim Dalı

Haluk Toroslu, LL.M.
Ceza Hukuku Anabilim Dalı

F. Aslı Bayata Canyaş, LL.M.
Devletler Özel Hukuku Anabilim Dalı


DİĞER ÖĞRETİM ÜYELERİ

Prof. Dr. Vedat Buz (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
Medeni Hukuk

Prof Dr. Yüksel Ersoy
Ceza Hukuku, Ceza Usul Hukuku, Uluslararası Ticari Tahkim

Prof.Dr. Ruşen Keleş
Çevre Hukuku

Prof. Dr. Hans-Heiner Kühne (Trier Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
Uluslararası İnsan Hakları Hukuku

Prof.Dr. Gerald Mäsch (Westfälische Wilhelms Münster Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
Uluslararası Ticaret Hukuku

Prof. Dr. Johann Winfried Kindl (Westfälische Wilhelms Münster Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
Uluslararası Ticaret Hukuku

Prof.Dr.İsmail Kırca (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
Ticaret Hukuku

Prof. Dr. İlber Ortaylı
Türk Hukuk Tarihi

Prof.Dr. Lale Sirmen (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
Eşya Hukuku

Doç. Dr. Şebnem Akipek (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
Medeni Hukuk

Doç. Dr. Sanem Baykal (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
Avrupa Birliği Hukuku

Doç. Dr. Kemal Şenocak (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi)
Ticaret Hukuku

Dr. Sinan Utku
Amerikan Sözleşmeler Hukuku

Mehmet Handan Surlu
Hukuk Davası Uygulamaları

Gönenç Gürkaynak, LL.M
Anglo-Amerikan Hukukuna Giriş, Rekabet Hukuku

http://www.law.bilkent.edu.tr/kadro.htm
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi İletişim Bilgileri:

Adres: Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi
             06800 BİLKENT ANKARA

Tel: +90 312 290 33 00

Fax: +90 312 290 32 82

E-posta: hukuk@bilkent.edu.tr

http://www.law.bilkent.edu.tr/bize%20ulasin.htm
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.