Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

09 Mayıs 2024, 20:37:22

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 151
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 122
Total: 122

Youtube yasağı 2,5 yılın ardından nihayet kaldırıldı.

Başlatan kilimanjaro, 26 Mayıs 2009, 00:44:00

« önceki - sonraki »

kilimanjaro

'Sakıncalı' içeriklerin çıkarıldığı YouTube video paylaşım sitesine 2.5 yıldır uygulanan erişim yasağı, mahkeme tarafından kaldırıldı. Aşağıda yasağın başından kaldırılışına kadarki süreçte konuyla ilgili gündeme gelen olaylar ve haberler yer almaktadır.


Youtube Yasağı 1 yılını doldurdu:

Türkiye İnternetle Savaşmaktan Vazgeçmelidir!


Mustafa Akgül

İnternet teknolojileri Derneği


İnterneti yasaklamak, interneti ve çağı algılayamanın sonucunda en hafifinden "Pire için Yorgan yakmaktır". Ülkemiz, internetden korkan, onu kontrol etmeye çalışan, Donkişot vari internete savaş açan bir ülke görüntüsü çizmektedir. Yasaklar, en iyisinden, Türkiyenin kafasını kuma gömmesidir. Başbakanımız, yasağı deldiğini TV'de açıklamakta, medya yasağın nasıl delineceğini anlatmakta, yurttaşlarımız da bu yasakları delmenin yollarını kolayca öğrenebilmekteler. "zararlı içeriği", yönetişim ilkeleri ışığında modern dünyaya paralel bir şekilde çözmek mümkündür. Ülke olarak yasaklama refleksinden vazgeçip, interneti demokrasimizi geliştirmek, toplumsal kalkınmayı sağlamak, dünya ile nasıl rekabet ederiz konusuna odaklanmamız gerekir.

Ülkemiz, adı konmadan, dünya internetine savaş açmıştır. Yasakçı bir bakış açısıyla, dünyadaki tüm yer sağlayıcıların Türkiye'de kayıt olmasını istemekte; mahkemelerimiz uluslarası hukuku tesis etmeye çalışmaktadır. Tedbir olarak verilen kararlar, yargılama yapılmadan kesin karar gibi uygulanmaktadır. Bu ise en çok yurttaşlarımıza zarar vermektedir. Ülkemiz matbaada gecikmeye benzer bir mantıkla, interneti yasaklamaktadır.

İnterneti Nasıl Algılamalıyız ?

İnternet bir bilgisayar ağının ötesinde, insanları ve insanlığın düşünce ve kültür ürünlerini kapsayan bir ağdır. İnternet üzerinde 1.6 milyar insan mevcuttur. 630 milyon bilgisayar İnternet alan adı sistemi DNS'e kayıtlı durumdadır. Yeni tarama motoru cuil.com 125 milyar sayfayı indekslediğini söylemiştir, yani en az o kadar da sayfa bulunmaktadır. netcraft.com 231 milyon web saymıştır. 180 milyon civarında alan adı mevcuttur. 100 milyonu aşkın kişisel web/günlük olduğunu düşünmekteyiz. Tüm İnternette 100 milyonlar ölçüsünde video olduğu düşünülmektedir. Facebook'un kullanıcı sayısı 200 milyonu aştı.

İnternet, insanların buluştuğu, iş yaptığı, eğlendiği, öğrendiği, öğrettiği, çeşitli elektronik nesneleri değiştiği, paylaştığı, okuduğu, yazdığı bir ortamdır. İnternet, kütüphanelerin, gazete ve dergilerin, TV'lerin, müzelerin, laboratuvarların, sergilerin, konser salonlarının olduğu, insanlığın kültür mirasının paylaşıldığı bir ortamdır. İnsanlar arası iletişim, iş birliği ve dayanışmanın olduğu bir ortamdır. Yaşamın tüm boyutlarına, tüm mesleklere, tüm yaş gruplarına hitabeden, yaşamın yansını bulan, insanlığı etkileyen önemli bir gelişmedir.

Bilişim, bilgi teknolojileri ve İnternet, insanlığı yeni bir toplum biçimine taşıyan, tetikleyen ve temsil eden içiçe geçmiş araçlar bütünüdür. İnsanlık, sanayi ötesi bir toplum biçimine, adına "bilgi toplumu" demeye çalıştığımız yeni bir toplum biçimine geçişin sancılarını yaşamaktadır. Bu anlamda bilgi, temel zenginlik kaynağı, verimlilik, rekabet kaynağı ve istihdam aracıdır.

Beyinsel emek yaratılan katma değer açısından, kol emeğinin önüne geçmiştir. Yer altı zenginliklerinden, bankalardaki paralardan çok entelektüel sermaye öne çıkmıştır. Bunun sonucunda ülkelerin zenginlik kaynağı, yetişmiş insanların beyinlerindeki bilgidir denebilmektedir.

"Bilgi toplumu"na yönelişin bir sonucu olarak, sektörlerin yapısında önemli değişimler gözükmektedir. Telekom, basın, medya, eğlence sektörleri köklü olarak değişmektedir. Kamu yönetimi, bu gelişmeler sonucunda ciddi bir yeniden yapılanma arayışına girerek, kendini e-devlet uygulamaları şeklinde ortaya koymaktadır. Ülkeler ve Birleşmiş Milletler, AB, Dünya Ekonomik Forumu gibi uluslararası yapılar, ülkeleri ve tüm dünyayı "bilgi toplumu"na taşımak için planlar yapmaya, eylem planları ortaya çıkartmaya, her çocuğa bir dizüstü bilgisayar gibi tüm dünya yurttaşlarına yönelik projeler üzerinde çalışmaya başlamıştır.

Kısaca tüm dünya, "bilgi toplumu" hedefini benimsemiş ve ona yönelmek için ciddi bir çabaya girmiştir. Bu bağlamda ülkemizde de 2006-2010'u kapsayan bir "Bilgi Toplumu Stratejisi" ve "Eylem Planı" bulunmakta ancak DPT Bilgi Toplumu Dairesi sekreteryasında, DPT ile ilgili Başbakan Yardımcısı'nın başkanlığında, bakanlar düzeyinde katılımla oluşan e-dönüşüm İcra Kurulu Başkanlığı'nda ağır aksak ilerlemektedir.

5651 Ne Getirdi ?

Ülkemizdeki yasaklamaları tetikleyen, 5651 nolu aceleye getirilmiş, internetden korkan bir felsefeyle yazılmış, ileride kullanılabilinecek maddelerle dolu "Truva Atı" görüntüsü veren bir yasadır. Bir tepki ve yasaklama yasasıdır. Özgürlükler ve güvenlik dengesinin, özgürlük aleyhine bozulduğu, "internetde benim istemediğim kuş, ne pahasına olursa olsun uçmasın" bakış açısıyla, evrensel hukuk ve Anayasanın temel ilkelerinin feda edildiği bir düzenlemedir. Bu amaçla, BTK içinde İletişim Başkanlığına (TİB), hukukçu ve iletişimci ağırlıklı 93 kişilik kadro veriliyor, ve İnterneti temizleme görevi veriliyor. Yurt dışındaki webleri, TİB, resen, sorgusuz sualsiz, savunmasız, haber vermesiz kapatma yetkisine sahip. Bu yetki yurt içinde mahkemelere ait.

Ne Yapılmalı ?

Youtube 5 mayıstan beri kapalı. 3,5 milyon kişinin günlüğünü tutan wordpress.com bir yazı nedeniyle aylarca kapalı kaldı. Geocities.com, Myspace.com, DailyMotion.com, alibaba.com gibi büyük, milyonlarca kullanıcının üye olduğu, içerik eklediği çoğu weblerin yanında, richarddawkins.net, turandursun.com, anarsist.com, ataist.org gibi aykırı görüşlerin ortaya atıldığı weblerde yasaklardan nasibini aldı. Bu yasaklamalar, her zaman 5651 nedeniyle olmuyor; kişisel haklar ve fikri ve sinai hakların ihlali nedeniyle Türkiye'nin her hangi yerinde bir mahkeme, hiç bir savunma almadan, bir bilirkişiye başvurmadan tedbir olarak bir yasaklama getirebiliyor. Blogger.com'u Diyarbakır, pek çok webi de Silivri ve Gebze mahkemeleri yasakladı.

Yasakçı refleksten kurtulup, hoşgörü, katılım ve saydamlık temelinde, ifade özgürlüğünü esas alan, uzun vadeli ülke çıkarlarını gözeten süreçleri kurmalıyız.

Kısa vadede bir kitap, hatta bir paragraf yüzünden koca kütüphaneleri yasaklamak düşüncesiden vazgeçmeliyiz. Başarılı olduğumuz sürece, kendimize zarar veririz; bu harakiri çabasından vazgeçmeliyiz. BTK'nın işini yapmaması nedeniyle, 1 video nedeniyle youtube'u 1 yıldır kapalı tutmak Türkiye'ye zarar veriyor. Nesne temelli filtreleme kolayca yapılabilir; BTK bunu yapacak, mali, idari ve teknik beceriye sahiptir.

Ülkemizin hassasiyeti olduğu konulardaki "zararlı içeriği", Bilişim STK'ları ve internet gönüllüleri ile birlikte harekete ederek çözebiliriz. Kamunun katı refleksi yerine, sivil toplumun esnek, katılımcı, diyalog temelli yapısı bu sorunu daha kolay çözebilir. Devletin, esas olarak, "zaralı içerik"le mücadeleyi yurttaşa bırakması, demokrasilerde, esastır. Devlet bunu destek olmalıdır; ama işi yurttaşa bırakmalıdır.

5651 ilk fırsatta kaldırılmalı, yerine daha katılımcı ve demokrasi felsefesiyle uyumlu yeni bir yasa çıkartılmalıdır. Geçiçi olarak merkezi 1 ya da 2 mahkeme bu konuda uzmanlaşmalı; ictihat oluştuktan sonra doğal hakimler devreye girmelidir. Tüm hukuk camiasi bilişim konularında eğitilmeli, bilişimciler de hukuk kavramlarıyla eğitimde tanışmalıdır.

Türkiye internetin marjinal problemlerine cok fazla enerji harcıyor. Asıl, İnterneti demokrasimizi geliştirmek, toplumsal kalkınmaya katkı vermek ve bilgi toplumu yönünde nasıl kullanırız konularına kafa yormamız gerekir.

İnternet Yaşamdır !

5.05.2009

http://www.inetd.org.tr/Bildirge/youtube-yasak.html
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Video paylaşım sitesi Youtube'un yetkilileri Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı makamında ziyaret etti.

Youtube'a halkla ilişkiler hizmeti veren AB Danışmanlık Şirketi adına Cem Duna ve beraberindekiler, Bakan Yıldırım ile yaklaşık 1,5 saat görüştü.

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Duna, konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapamayacaklarını belirterek, ''Görüşmelerimiz sürecek'' dedi.

Youtube internet sitesine erişim, 17 Ocak 2008'de Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesinin kararıyla engellenmişti. Bakanlık, Youtube'un güvenlik belgesi almasını ve vergi mükellefi olmasını da istemişti.

CEM DUNA'DAN AÇIKLAMA

Youtube Temsilcisi Cem Duna, Youtube'un açılması ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin devam edeceğini söyledi.
2008 Mayıs ayından bu yana erişime kapalı olan Youtube'un temsilcileri Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüştü. Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından Youtube Temsilcisi Cem Duna, şu anda bir açıklama yapamayacağını belirterek, görüşmelerin devam edeceğini söyledi.
Atatürk aleyhine bazı videoları kaldırmadığı için 5 Mayıs 2008'den bu yana mahkeme kararıyla erişime kapalı olan Youtube'ta, diğer sorunlar arasında Türkiye'de temsilcilik kurulması ve Türkiye'ye özgü "tr" uzantılı bir site dizayn edilmesi yer alıyor.

http://www.haber7.com/haber/20090721/Ulastirma-Bakanliginda-Youtube-zirvesi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

İnternet Teknolojileri Derneği (INETD), Youtube internet sitesinin erişiminin engellenmesi nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açtı.

INETD Başkanı Mustafa Akgül, Youtube internet sitesine erişimin 5 Mayıs 2008'de engellendiğini hatırlattı. INETD olarak, zarar gören üyeler ve tüm ülke adına, Youtube yasağının hukuka ve kamu yararına aykırı olduğunu gerekçesiyle ilgili mahkemeye itiraz ettiklerini ifade eden Akgül, Mahkeme'nin, ''İtirazın kararın ilk haftasında yapılması gerektiği'' gerekçesiyle itirazı reddettiğini belirtti. Akgül, ''Bir üst mahkeme ise gerekçelerimizle yaptığımız itirazı hiçbir gerekçe ve görüş belirtmeden reddetti. Ülkemizde itiraz edebileceğimiz başka makam kalmadığı için geçen hafta AİHM'ne başvurmak zorunda kaldık'' dedi.

Youtube yasağının, Anayasa'ya, hukukun evrensel ilkelerine ve Avrupa İnsan Haklarına Sözleşmesi'nin çeşitli maddelerine aykırı olduğunu belirten Akgül, ''Türkiye'nin adeta internetle savaştığını'' öne sürdü. Akgül, şunları kaydetti:

''AİHM'e başvurumuzun ana noktası, yasaklamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi olan ifade özgürlüğünü ihlal etmesidir. Yasaklanmak istenilen videolara nesne temelli filtreleme uygulama mümkün iken bu uygulanmayarak, tüm yurttaşlarımızın bu uluslararası paylaşım ortamından yararlanmaları, bu ortamda kendilerini ifade etme özgürlüklerine orantısız bir şekilde kısıtlanmaktadır. Yasaklama, sözleşmenin 6. maddesine aykırı olarak sakıncalı videolarla hiçbir bağlantısı olmayan kişilere kısıtlama getirilmekte, hiçbir yargılama yapılmadan bir tedbir kararı kesin bir karar gibi uygulanmakta, bundan zarar gören kişilerin hakkını arama hakkına sınırlama getirmektedir. Verilen tedbir kararı kısa bir süre için geçerli olması gerekirken, tedbir kararı yinelenmeden geçen yılın mayıs ayından beri uygulanmaktadır. Tedbir kararı öncesinde de ne bir savunma alma çabası olmuş, ne de bilirkişiye başvurulmuştur. Bir başka deyişle, bu yasaklama kararının bir hukuk faciası olduğu kanısındayız.''

Youtube yasağının eğitim hakkına da sınırlama getirdiğini ileri süren INETD Başkanı Akgül, Youtube'un üniversitelerin, uluslararası kuruluşların ders ve benzeri malzemeleri koydukları ana dağıtım kanalı olduğunu da söyledi. Akgül, internete getirilen bir kısıtlamanın iletişim özgürlüğüne getirilen bir kısıtlama olduğunu savunarak, ''Youtube gibi milyonlarca kişinin kullandığı, milyonlarca nesnenin bulunduğu internet sitelerini tümden kapatmak yerine, sakıncalı bulunan nesnelere erişimi engellemek mümkündür. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, bunu yapacak idari, mali ve teknik beceriye sahiptir. Kamuoyunun yeterli baskı yapmaması nedeniyle gündeme alınmamaktadır'' diye konuştu.

Derneğin AİHM başvuru dilekçesini şu linkten inceleyebilirsiniz: http://www.inetd.org.tr/youtube/aihm-basvuru.html

http://sabah.com.tr/Teknoloji/2009/11/30/youtube_yasagi_aihme_tasindi

kilimanjaro

Atatürk'e hakaret içeren video yayınladığı gerekçesiyle erişimi engellenen internet sitesi YouTube, HP Türkiye'nin 20. yılı kutlamalarına damgasını vurdu.

Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen gecede konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Mahkeme kararı yanlış olabilir ama onu düzeltecek yine mahkemedir. Biz düzeltmeye kalkarsak ülkede kaos olur. Gelin Türkiye'ye temsilcilik açın. Yargı, vegi daireleri burada sizi temsilen bir muhatap bulsun. Yanaşmıyorlar. Ben ticari firmayım, şimdilik açmayı düşünmüyorum diyorlar. Ama faaliyetlerine devam etmek istiyorlar. Ne kadar büyük olursanız olun, böyle bir hakkınız yok. Kamuoyu doğruyla yanlışı bilsin. Zannediyorlar ki yasaklamak istiyorum." dedi. Türkiye'deki bu yanlı yasak tartışmasının ilgili site yetkililerinin hoşuna gittiğini söyleyen Bakan, "Türk halkına bedava reklam yapıyorlar. Bundan büyük zevk alıyorlar. Ama kimse Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını görmezden gelemez. Burada içerik hizmet sağlayan herkes TC kanunlarına uymak zorunda. Hizmet veriyorsan burada bir merkezin olmak zorunda. Yoksa biz sizinle nasıl haberleşeceğiz? Bundan kaçarsanız yapacak bir şey yok. Burada kralların değil kuralların dediği geçerli. Demokrasinin derinleşmesi, insan haklarının gelişmesi için herkes kurallara uyacak." diye konuştu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de, söz konusu sitenin Atatürk'e hakaret içeren video yayınladığı için 5816 sayılı kanun gereği mahkemece erişime kapatıldığını hatırlattı. Acarer, "Bunu biz kapatmadık. Ulaştırma Bakanı'mız ilgili site yetkilileri ile defalarca görüştü. Son görüşmede ben de vardım. İki saat sürdü. Çüzüm önerileri üzerine tartıştık. Bakanlığımız da biz de YouTube yasağı üzerinde çözüm için kafa yoruyoruz. Bunu onlar da görüyor. Fakat Ulaştırma Bakanı'mızın girişimlerine rağmen kamuoyunun devlet kurumlarına ve hükümete olan haksız baskılarına kayıtsız kalıyorlar." dedi. Hiçbir ticari kuruluşun Türkiye'nin hassasiyetlerinden daha üstün olamayacağını vurgulayan Acarer, şu an YouTube gibi 31 sitenin daha kapatılma istemiyle mahkemede olduğunu açıkladı.

Konuyu AİHM'ye taşıyacaklarını açıklayan İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül ise yasağın Türkiye'nin ayıbı olduğunu savundu. "Filtreleme sistemi olsaydı bu durum yaşanmazdı." diyen Akgül, "Şu an bir deli kuyuya taş attı meselesi hakim. Türk milletine zarar verdi. İnsanlar aklına estiğini yapamasın diye uzman mahkeme kurulmalı." ifadelerini kullandı. ZAMAN

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=925450&title=youtube-yasaktan-memnun-bedava-reklamini-yapiyor
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

Dünyanın en büyük video paylaşım sitesi Youtube'a yasak çeşitli yönetmelerle deliniyordu. Ancak son olarak mahkeme siteyle bağlantılı 44 IP adresine de erişim yasağı getirdi.

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, ''Youtube'' internet sitesiyle bağlantılı 44 IP adresine erişimin engellenmesine karar verdi.

Edinilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nda görevli Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) başvurarak, ''Youtube'' internet sitesine erişimi sağlayan yeni IP adresleri olup olmadığını sordu.

TİB, Cumhuriyet Savcısı Kayral'a gönderdiği cevapta, erişimi sağlayan 44 yeni IP adresinin tespit edildiğini belirtti.

Bunun üzerine Kayral, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak, 44 yeni IP adresine erişimin engellenmesi istemiyle ek karar çıkartılmasını talep etti.

Mahkeme, talebi yerinde görerek, ''Youtube'' internet sitesine ait olduğu tespit edilen 44 yeni IP adresine erişimin engellenmesine karar verdi.

AA
http://www.haber7.com/haber/20100617/Youtubea-erisim-tamamen-engellendi.php

kilimanjaro

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, mahkeme kararıyla erişime engellenen paylaşım sitesi Youtube'nin, Türkiye'de hukuki yükümlüklerini yerine getirmemekte ısrar ettiğini belirtti.

Yıldırım, ''Bu site, Türkiye Cumhuriyeti ile mücadeleye girişti ama Türkiye bunu kabul etmeyecektir'' dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı. Mumcu, gündeme geçmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, Türkiye'de internet erişimi ile ilgili özgürlüklerin engellendiğini savundu. Youtube gibi bazı internet sitelerine erişimin engellendiğini, bunun sansürü beraberinde getirdiğini belirten Halıcı, insanların bu durumdan çok rahatsız olduğunu, tepkilerin her geçen gün büyüdüğünü söyledi.

Hükümet adına söz alan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, günümüzde bilgiyi en iyi şekilde toplayan ülkelerin ileriye gittiğini, Türkiye'de de bilgi toplumunu güçlendirmek için kendilerinin de çaba sarf ettiğini söyledi. Bilgi toplumunda internetin öneminin yadsınamayacağını anlatan Yıldırım, bu kapsamda hızlı internet erişimini yaygınlaştırdıklarını ifade etti.

İnternetin ilaç gibi, yararı olduğu kadar zararının bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, bu nedenle internetin temiz kullanımını sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. Bakan Yıldırım, internette suç ve suça özendirici yayınların yüzde 98'inin dış kaynaklı olduğunu, bu tehlikeyi önlemek için bazı önlemler almak zorunda olduklarını dile getirdi.

-''HUKUK TANIMAZ BİR PAYLAŞIM SİTESİ''-

Youtube paylaşım sitesinin Atatürk'e hakaret içeren yayınından dolayı, mahkeme kararıyla erişime engellendiğini anımsatan Yıldırım, bunun karşılığında söz konusu sitenin yetkililerinin, cezayı durdurmak için bir üst mahkemeye bile itiraz etme gereğini duymadığını vurguladı.

Yıldırım, söz konusu paylaşım sitesinin birçok ülkede güvenlik belgesi almasına, vergi dairelerine kayıt yaptırmasına rağmen Türkiye'de bunları yerine getirmemekte ısrar ettiğini anlattı.

Türkiye'nin bunu kabul edip boyun eğmeyeceğini belirten Yıldırım, ''Bu paylaşım sitesi bir çok ülkede yerli sürüm yapıyor ama Türkiye'de yapmıyor. Yine dünyanın birçok ülkesinde adli makamlarla işbirliği yapıyor ama ülkemizde buna yanaşmıyor. Bir siyasi partinin genel başkanı ile ilgili yayımlanan videonun yayından kaldırılması için arkadaşlarımız girişimde bulundu, telefonlara bile çıkmadılar. Bu kadar hukuk tanımaz siteyi hararetle savunanlar var. Bunu kınıyorum'' diye konuştu.

Söz konusu sitenin, IP giriş numaraları aracılığıyla Google'e girişleri de yavaşlatmaya, bu yolla tepkileri artırıp Türkiye'yi dize getirmeye çalıştığını belirten Yıldırım, ''Bu site, Türkiye Cumhuriyeti ile bir mücadeleye girişti. Türkiye asla bu durumu kabul etmeyecektir. Bu paylaşım sitesinin direktiflerine göre tavır almak yerine, bu sitenin hukuk kurallarına saygılı olmasını sağlamalıyız'' dedi.

AA
http://www.haber7.com/haber/20100624/Google-Turkiye-ile-mucadeleye-giristi.php
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

BTK Başkanı Tayfun Acarer, YouTube yasağı ile ilgili Türkiye'nin belirli hassasiyetleri olduğunu ve bunu sitenin yöneticilerine ilettiklerini söyledi. Acarer, "Çözüm olarak, 23 ülkede yaptıkları 'ülke versiyonu' denilen sisteme geçilsin istedik. Bu çözüm olabilir; ama bize dönüş olmadı." dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, video paylaşım sitesi YouTube yasağı ile ilgili belirli hassasiyetlerin olduğunu, site yöneticilerinden 23 ülkede uyguladıkları sistemin Türkiye'de de hayata geçirilmesini istediklerini kaydetti. Acarer, bu teklif karşısında YouTube'dan geri dönüş alamadıklarına dikkat çekti. Bursa'da bir açılışa katılan BTK Başkanı Tayfun Acarer, gazetecilere, YouTube'a erişimin engellenmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yasağın sektörde ve kamuoyunda tam olarak bilinmediğine değinen Acarer, YouTube ile ilgili kararın 26 ay önce bir mahkeme tarafından, Atatürk ile ilgili bir kanuna muhalefet sebebiyle alındığını hatırlattı. Yargının kararının uygulandığını ve bu süreçte YouTube yetkilileri ve sahibi olan Google ile birçok kez görüşmeler yapıldığını anlatan Tayfun Acarer, "Bu görüşmelerin bir kısmına ben de katıldım. Bir kısmını Sayın Ulaştırma Bakanımız bizzat yaptı. Türkiye, bu konudaki önerilerini, görüşlerini Google yetkilileriyle paylaştı. Türkiye'nin YouTube veya sahibi olan Google'dan isteği dile getirildi." dedi. Acarer, şunları söyledi: "Türkiye'nin hassasiyetleriyle ilgili bir konuda karar alınmış. Bize düşen de bunun uygulanmasıdır. Buna çözüm olarak bizim önerilerimizin başında, diğer ülkelerde yaptıkları modellemenin Türkiye'de de yapılmasını istedik. Bunun temeli de özellikle lokal versiyon ya da ülke versiyonu dediğimiz bir uygulamadır. YouTube, bunu 23 ülkede yaptı. Bu ülkelerden bazıları Yeni Zelanda, İspanya, Polonya. İstenen şey, Türkiye versiyonunda yapılırsa, bu konuda soruna çözüm olabilir düşüncemiz vardı. Bunu, firma temsilcileri ile konuştuk. En son yaklaşık 2 hafta önce yine görüştük. Benzer şeyleri kendileriyle paylaştık. Şu ana kadar bize bir dönüş olmadı."

Erişimin yasaklanmasının, Türkiye'nin hassasiyetinden kaynaklandığının altını çizen Tayfun Acarer, şöyle devam etti: "Atatürk, Türkiye'nin bir hassasiyetidir. Fakat bununla ilgili altını çizerek söylemek istediğim bir husus da şudur; buradaki hassasiyet eğer önlem alınmazsa, Türkiye'deki her vatandaşın da başına gelebilecek ve ciddi sıkıntılar getirebilecek bir hassasiyettir. İnternet özgürlüktür, benim özgürlüğümün sizin özgürlüğünüzle sınırlı olması lazım."

ENSAR TUNA ALATÜRK
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1004677&title=youtube-23-ulkedeki-sistemini-turkiyede-uygularsa-sorun-kalmaz
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

Avukat

İtalyan mahkemesinden Google aleyhine şok karar.

The Next Web Türkiye sitesinin dün (24.02.2010) geçtiği haber aynen şöyle:

"İtalya'da 2006 yılında dört okul öğrencisi, Down sendromlu bir çocuğa fiziksel şiddet uyguladıklarını gösteren bir videoyu YouTube'a yüklediler. Yayınlanan video İtalya'da kelimenin tam anlamıyla ortalığı ayağa kaldırdı. Videodaki öğrenciler okullarından uzaklaştırıldılar ve yaklaşık 2 ay sonra YouTube videoyu yayından kaldırdı.

Bu video üzerine açılan soruşturma ise bugün sonuçlandı. İtalyan mahkemeleri videoyu yayınlayan YouTube'un üç yöneticisi David Drummond, Peter Fleischer ve George Reyes ile ismi açıklanmayan bir çalışanını, kişisel hakların ihlaline yol açan videoyu uzun süre yayında tuttukları gerekçesiyle suçlu buldu.

Google sözcüsü Bill Echikson'ın yaptığı açıklamada Google'ın bu karara itiraz edeceğini söyledi ve ekledi: "Bu dört kişiden hiç birinin bu video ile bir ilgileri yoktur. Onlar kaydetmediler, onlar yüklemediler, onlar gözden geçirmediler. Buna rağmen suçlu bulundular".

Echikson'un açıklamasında şu sözler de yer aldı: "Eğer her araştırma, her fotoğraf, her video, her yayın için sorumlu tutulacaksak, bizim anladığımız anlamdaki web varlığını sürdüremez ve faydaları da ortadan kalkar".

Google'ın konuyla ilgili resmi yazılı açıklamasını da şu adresten okuyabilirsiniz: http://googleblog.blogspot.com/2010/02/serious-threat-to-web-in-italy.html"

BHB, bu durumu şöyle yorumladı:


Google'un resmi blogunda yapmış olduğu açıklamada, sözkonusu videonun İtalyan polisi tarafından bildirildikten bir kaç saat içinde yayından kaldırıldığı ifade ediliyor. Ancak buna rağmen mahkeme, kararında, Google yöneticilerinin yeterli özeni göstermediğini, hakaret suçu ile ilgili dava açılmasına rağmen yöneticileri suçlu bulmadığını, ancak İtalyan Mahremiyet Yasası'na aykırılık olduğundan dolayı Google yöneticilerini suçlu bulduğunu belirtti.

İtalya, Avrupa Birliği içinde yer alan ve AB Topluluk hukukukunu benimseyen ülkelerden birisi. AB Hukuku'na göre, özellikle yer sağlayıcı konumunda olan internet servisleri, aynen Türk Hukuku'ndaki 5651 sayılı yasadaki gibi, hukuka aykırı içerikleri denetlemekle yükümlü değil. Sadece, yetkili makamlar ve ilgililer tarafından bildirilen hukuka aykırı içerikleri kaldırmakla yükümlü..

Yer sağlayıcı konumunda olan hosting firmaları ile birlikte, içeriğini kullanıcının oluşturduğu platformların veya internet servislerinin aslında işi hiç de kolay değil. Eğer, içerikte ağır küfür, açık hakaret, pornografi, telif hakkı ihlali vs. gibi herkes tarafından ortak olarak hukuka aykırı kabul edilen durumlar varsa pek sorun yok. Nitekim, Google'un sorumlu tutulduğu İtalya olayında, Google aslında yapması gerekeni yapmış ve ilgili videonun herkes tarafından ortak kabul edilebilecek nitelikte hukuka aykırı olduğunu görerek videoyu yayından kaldırmış.

Ancak, bazı durumlarda kullanıcılar tarafından yüklenen bir içeriğin hukuka aykırı bir içerik olup olmadığını saptamak her zaman mümkün olmayabiliyor.

Örneğin, birisi için ağır hakaret sayılabilen bir ifade, bir çok kişi için hakaret sayılmayabiliyor. Hatta ağır hakaret gibi görülen ifadeler, bazen eleştiri hakkının kullanımı çerçevesinde değerlendirilebiliyor. Bir ülkenin suç olarak kabul ettiği bir eylem, başka ülkede suç sayılmayabiliyor. İşte bu sebeple, hosting servisleri ve Web 2.0 tarzı internet hizmetleri veren siteler, bir içeriğin hukuka aykırı olup olmadığı konusunda karar vermekten imtina ediyor ve konuyu mahkemelerin çözümüne bırakmayı tercih edebiliyor. Mahkemeden gelen kararlara ise %100 uyuluyor ve ilgili içerik yayından hemen kaldırılabiliyor.

Türkiye'de özellikle 5651 sayılı yasa yürürlüğe girdiğinden bu yana, kullanıcıların oluşturduğu içeriklerden dolayı web sitesi sahibini sorumlu kılma ve cezalandırma yönüne gitme gibi davalara pek rastlanmıyor. (Cumhurbaşkanlığı makamının Gercekgundem.com isimli haber sitesinin yöneticisi Barış Yarkadaş'a açılmasını istediği dava hariç) Ancak, 5651′in doğrudan site erişimini engelleme yönünde getirdiği sakat hükümler, çok yerinde olarak web sitesi sahibini veya yöneticisini cezalandırmıyor da olsa, erişimin engellenmesi nedeniyle web sitesinin kendisine ve internet kullanıcılarına verilen büyük bir ceza olarak karşımıza çıkıyor.

Bir kez daha önemle belirtmeliyiz ki, içeriğini kullanıcıların oluşturduğu sitelerin 5651 sayılı yasa gereğince, içeriklerin hukuka aykırı olup olmadığını denetleme gibi bir yükümlülüğü yok. Ancak, mahkemelerden çıkabilecek ve kaza sayılabilecek İtalyan mahkemesi benzeri kararlar, internetin ve ifade özgürlüğünün önüne büyük bir set çekebilecektir. Zira, Web 2.0 tarzı internet hizmetleri verenler, kendilerini soruşturma tehdidi altında hissederek içeriklere kendileri müdahale etmeye kalkışabilirler. İşte bu durum internetin ve demokrasinin geleceği için tehlikelidir.

http://www.bilisimhukuk.com/2010/02/italyan-mahkemesinden-google-aleyhine-sok-karar/#

1 Milyar Dolarlık You Tube davası bitti


Viacom'un Google'a ait YouTube sitesine karşı açtığı 1 milyar dolarlık dava sonuçlandı.

YouTube Google 'ın başını ağrıtmaya devam ediyor. Ama en azından bu kez Google'a mahkeme masrafları dışında bir zararı olmadı ve arama motoru devi tam 1 milyar dolar ceza ödemekten son anda kurtuldu.

Dünyanın en büyük dördüncü yayıncı firması olarak kabul edilen Viacom'un YouTube üzerinde "on binlerce telif hakları korunan eserin yüz milyonlarca kez gösterilmesinin" sonucu olarak açtığı davaya bakan yargıç Louis Stanton davayı reddetti.

Gerekçesi ise "Google ve YouTube'un videoların kullanıcılar tarafından yasa dışı şekilde gönderildiğine dair genel bir farkındalık sahibi olmalarının, telif yasalarını çiğnedikleri anlamına gelmeyeceğini" şeklinde açıkladı.

İçinden çıkılması zor gibi görünen bu konuda her ne kadar YouTube suçlu gibi görünmese de, dizilerin bölümlerinin tamamının da yayınlandığı site üzerindeki yayından asıl üreticilerin bir gelir elde etmiyor olması ciddi itirazlara neden olmaya devam edecek gibi görünüyor.

http://www.ihlassondakika.com/detail.asp?id=283831

kilimanjaro

Arama motoru Google yöneticilerinden David Drummond, ABD'li yetkililerden internete sansür getiren devletlerin uyarılmasını talep etti.

Google'ın hukukî işlemlerden sorumlu yöneticisi olan Drummond, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin bazı internet sitelerine erişimi yasaklamalarının hem insan haklarını hem de ABD ticaretini kısıtladığını söyledi. ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ve şirket yöneticilerinin katıldığı halka açık toplantıda "Eğer bu durum fiziki ticarette yaşansaydı hepimiz uluslararası ticaret anlaşmalarının ihlal edildiğini söyleyecektik" dedi. Drummond konuşmasında, özellikle Türkiye örneği üzerinde durdu ve YouTube'un iki yıldır yasaklı olduğunu hatırlattı. Drummond, internet özgürlüğünün bir insan hakkı olduğunu, bunun yanı sıra serbest ticaret topluluğunun bir parçası olmak isteyen ülkelerin internetin serbest olmasını sağlamanın bir yolunu bulmaları gerektiğini ekledi.

http://www.taraf.com.tr/haber/google-turkiye-yi-sikayet-etti.htm
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

'Sakıncalı' içeriklerin çıkarıldığı YouTube video paylaşım sitesine 2.5 yıldır uygulanan erişim yasağı, mahkeme tarafından kaldırıldı.

ANKARA - Türkiye'de 2.5 yıldır yasaklı bulunan, dünyanın en popüler video paylaşım ağı YouTube'a uygulanan erişim engeli kaldırıldı.

Atatürk'e hakaret içeren videoların bulunduğu gerekçesiyle 2.5 yıl önce erişim yasağı uygulanan site, sözkonusu videoların kaldırılması ertesinde Türkiye'de erişime açıldı.

Edinilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Kürşat Kayral, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilim Suçları Büro Amirliği'ne yazı yazarak YouTube'un kapatılmasına gerekçe olan ve Atatürk'e hakaret içeren dört videonun siteden kaldırılıp kaldırılmadığını sordu.

Emniyetten söz konusu videoların kaldırıldığına yönelik cevap alan Kayral, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un 8. maddesinin 9. fıkrasına dayanarak YouTube'a erişimin engellenmesi kararının kaldırılmasına karar verdi.

Savcı, siteye erişimin serbest bırakılması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na gerekli yazıyı yazdı. YouTube erişim, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla 5 Mayıs 2008'den beri engelleniyordu.

Yasağın kaldırılma süreci, merkezi Almanya'da bulunan International Licencing Service adlı bir telif ajansının Atatürk'e hakaret içeren videoların haklarını satın aldığını açıklamasıyla başladı. 

Firma telif hakları yasaları uyarınca YouTube'ta 'izinsiz' kullanılan videoların kaldırılmasını talep etti ve bu videoları kaldırttı. Firma CEO'larından Erdem Karahan, "Kendi çözümlerimizi kullanarak o videoları kaldırdık. Arşivden Atatürk'ün görsellerini koruma yetkisi aldığımız için bizim için bir problem olmadı" açıklamasını yaptı.

Yasağa neden olan videoların neden bugüne kadar silinemediğini, şirketin bir diğer CEO'su Yücel Yolcu, "Bu içeriklerin şimdiye kadar sahibi yoktu ve bir içerği silmek isityorsanız sahibini bulmanız gerekir. Görselleri kimse sahiplenmedi. Bu görseller bu şirkete hak olarak verildi" şeklinde açıklamıştı.

Konuyla ilgili bugün açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, telif yönteminin uygulanması yoluyla yargı kararının yerine getirildiğini, mahkemeye müracaat edilip tamamen bu filtrelemenin ortadan kaldırılabileceğini söylemişti.

YouTube sansürünün ardından, gözler diğer yasaklı sitelere döndü. Türkiye'de halen 7 binden fazla internet sitesine erişim engeli uygulanıyor.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25146475/
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.

kilimanjaro

Şifreli maç yayını yapan Dijitürk ile dünyanın en büyük internet arama motoru olan Google arasında telif hakları savaşı yaşanıyor. Dijitürk, Lig TV maçlarını izinsiz yayınlayarak telif haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Google'a dava açtı.

Davanın görüldüğü Bursa Sulh Ceza Mahkemesi, Google'ın apps ve blogları üzerinden yayın yapan 79 IP adresini kapattı. Uygulama sonucu Google'ın bazı servislerine erişim konusunda sıkıntı yaşanacağı belirtiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Dijitürk'ün açtığı dava sonucunda Google'ın 79 IP adresinin engellenmesi kararı verildiğini bildirdi. Söz konusu davanın ticari bir dava olduğunu vurgulayan Özeren, "Bu durum 5651 sayılı yasa ile ilgili değil. TİB ve BTK'nın ilgili olduğu bir konu değil. Hatta haberleri bile yok. Telif haklarının korunmasıyla ilgili bir engelleme kararı." dedi. Özeren, uygulamadan özellikle KOBİ tarzı işletmelerin mağdur olabileceğini vurguladı.

Geçtiğimiz haziran ayında internet üzerinden izinsiz maç yayını yaptığı gerekçesiyle Google'ınn 44 IP adresini bloke ettiren Dijitürk, mahkeme kararıyla birçok Google uygulamalarını yine kapattırdı. Dijitürk, haziran ayında Google'a yönelik benzer engellemeler yaptırmıştı. Bu engellemeler sonucu, aralarında YouTube'un da bulunduğu, Google'a ait mail, takvim, tercüme gibi pek çok servislere ulaşmakta sıkıntı yaşanmıştı. Özellikle maps.google.com'u kullanan şirketler büyük sorunlarla karşılaşmıştı. Son yapılan engellemelerden de yüz binlerce şirketin etkilenebileceği belirtiliyor. Dijitürk'ün, Google'ın uygulamaları sebebiyle 2 milyon lira zarar tespit ettiği ve Google'ın bu parayı ödemesini istediği öğrenildi

Google'ın bazı servislerin kapanmasının söz konusu olduğunu belirten İnternet Kurulu Başkanı Özeren, "Bu tamamen telif haklarıyla ilgili bir konu. Mahkemenin vermiş olduğu bir karar, ama bazı sıkıntılar ortaya çıkacak. Google'nin bazı servislerine ulaşmak mümkün olmayabilir." dedi. Kararın Dijitürk yayını yapan veya bunlarla ilgili yayınları yapmaya yardımcı olan bazı uygulamaların erişiminin engellenmesi yönünde olduğunu aktaran Özeren, "Ama bu IP'lerde, herhangi bir yanlışlık yapılırsa ciddi bir kaos ve kargaşa çıkabilir." uyarısında bulundu.

Telif hakları konusunda şirketlerin ortak çalışma yoluna giderek bu tip engellemeler yerine, daha yapıcı sonuçlar almalarını isteyen Kurul Başkanı şöyle konuştu:

"Bu kargaşanın ortadan kaldırılabilmesi için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB)'nın mutlaka otorite olması gerekiyor. Yani 5651 yasanın haricindeki diğer konularda da, TİB'e görev verilmeli. Hatta İnternet Kurulu'nun da görevi olması gerekiyor. Üçüncü ayağı olarak da, ihtisas mahkemesi oluşturularak kararların TİB ile koordineli verilmesi gerekiyor.

Serhat Özeren, önemli sitelerin yanlışlıkla kapanmasını kesinlikle istemediklerinin altını çizerken, "İçerik engelleme başka, telif hakları başka bir konu. Bunun ayrılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İnternet servis sağlayıcılarına mahkeme kararı tebligatı yapılarak IP engellemeleri yapıldığını anlatan Özeren, "Ama TİB'in bundan hiç haberi olmuyor. Mahkeme bu tür kararlar alınırken TİB'e başvurulması gerekir. En azından onların uzmanlık ihtisas konularından faydalanması gerektiğini düşünüyoruz. Telif konusunda da, hukukçularımızın özellikle yurtdışı örneklerini takip ederek Türkiye'de de benzerlerini yapması gerekir. Google gibi şirketlerin de kendi üzerlerine düşeni yerine getirmeli." şeklinde konuştu.

(CİHAN)
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1062226&title=dijiturk-googlenin-79-ip-adresini-mahkeme-karariyla-kapattirdi
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.