Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

24 Mayıs 2024, 10:48:16

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,265
  • Latest: rizab
Stats
  • Toplam İleti: 8,828
  • Toplam Konu: 4,368
  • Online today: 188
  • Online ever: 554
  • (18 Mayıs 2024, 06:22:10)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 100
Total: 100

Anonim sirketi ortakligi ve vergi

Başlatan Hakanozel, 12 Mart 2011, 09:36:19

« önceki - sonraki »

Hakanozel

Merhaba,

2001 yilinda abimin halihazirda var olan limited insaat sirketine, ortagini ortakliktan cikararak, %5 oraninda ortak oldum. Abim de sirketin diger ortagi olarak kaldi. Sirketle hic bir sekilde, fiziksel veya teknik olarak calismam olmadi, maas almadim, bagim yanlizca kagit uzerinde kaldi. Turkiye'de baska sirkette yasal olarak ve vergimi odeyerek calistim, Temmuz 2003 yilinda, kariyerime devam etmek icin yurt disina ciktim. Bu tarihten itibaren de yasal olarak, calistigim ulkelerden calisma izinlerini alarak, ust duzey yonetici olarak meslegime devam ettim. Bu sirada, ben yurt disinda calisirken, haberim ve onayim olmadan abim, yeni kurdugu anonim sirketine beni ortak yapmis. Yuklu miktarda sahsima, odenmeyen vergi borcunun geldigini dun gece ogrendim. Anonim sirkete ortak oldugumu da boyle ogrendim. Anonim sirkete hangi oranda ortak oldugumu, yonetim kurulu uyesi mi yoksa ortak mi oldugumu bilmiyorum. Su anda verginin limited sirketten mi yoksa anonim sirketten mi geldigini de bilmiyorum, Pazartesi ogrenecegim. Bu asamada:

1. Vergi eger limited sirkettense, vergi yukumlulugum nedir? Ortak oldugum oranda mi, yoksa abimin borcu da dahil butun borclara karsi yukumlulugum var mi?

2. Eger vergi anonim sirketten ise bunu nasil reddedebilirim? Cunku ne uyelik sirasinda, ne de sirketin calismasi sirasinda fiziksel veya teknik olarak bir katkim olmadi, imza atmadim, karar mekanizmasinda bulunmadim, para almadim, pay almadim, (sahte imza atilmis gibi gorunuyor, yurt disinda calistigim icin ispatlayabilirim), sirketin kuruldugundan haberim bile yoktu. Ispatlayip reddetmek icin mahkemeye gidebilir miyim? Hangi kanuni yollara basvurabilirim?

3. Bir veya her iki sirkete de hala ortak isem, ki oyle gorunuyor, bu ortakliktan nasil kurtulabilirim?     

Cok acil, yardiminiz icin simdiden cok tesekkur ederim.

Saygilar

H.O.

Avukat

Merhabalar. Sorularınızı kısaca şu şekilde cevaplandırabiliriz:

1) Limited şirketlerde ortakların vergi yükümlülüğü, şirkette sahip olduğunuz hisse oranındadır. %5 hisseye sahip olduğunuzu söylüyorsunuz; dolayısıyla şirketin vergi borcunun da %5'inden sorumlusunuz.

2) Anonim şirketin kanuni temsilcileri şirketin ödenmemiş borçlarından müştereken ve müteselsilen sorumludur. Anonim şirketlerde sıradan hissedarların ise şirketin vergi borçlarıyla ilgili şahsi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Dolayısıyla şirketi temsil yetkisine sahip olmayan ve yönetim kurulu üyesi olmayan hissedarlar açısından herhangi bir sıkıntı yok. Şayet ağabeyiniz sizi anonim şirket yetkilisi olarak göstermiş ve vergi borcu da bu sebeple oluşmuşsa, bu durumda size karşı vergi dairesinin yapacağı icra takibine karşı bu gerekçeyle itiraz edebilir ve menfi tespit davası açabilirsiniz.

3) Limited şirket hissedarlığından hisselerinizi başkasına devrederek ayrılabilirsiniz. Ancak bir ortağın limited şirketteki hissesini devretmesi halinde, hisseyi devreden ve devralan şahıslar, devir öncesine ait ve vadesi devir tarihi itibarıyla geçmiş olan amme alacaklarının ödenmesinden, müteselsilen sorumlu tutulur. Dolayısıyla limited şirket hissedarlığıyla ilgili doğmuş durumdaki vergi borcundan bu yolla kurtulmanız mümkün değildir. Anonim şirket hissedarlığından ise bir dava açarak kurtulabilirsiniz. Ancak olay mahkemeye intikal ettiğinde, muhtemelen mahkemece savcılığa konuyla ilgili suç duyurusunda bulunulacak ve yapılacak soruşturma neticesinde ağabeyiniz hakkında ceza davası açılabilecektir.

Kolay gelsin...



Önemli not: Çok kısıtlı ve yanıltıcı olabilecek açıklamalara istinaden yapılan yukarıdaki değerlendirmeler, bu bölümde yer alan konu/soru hakkında kişileri en temel düzeyde bilgilendirme amacına matuftur. Bu tür konular her yönden ayrıntılı bir inceleme/araştırma yapılmasını gerektirir ve bu da ancak profesyonel yardım ile mümkün olabilir. Bu sebeple haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz ve herhangi bir hak kaybına maruz kalmamanız için bir avukatla anlaşmanızı ve avukatınızın yönlendirmeleri istikametinde hareket etmenizi tavsiye ediyorum.