Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

17 Haziran 2024, 05:08:18

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: rizab
Stats
  • Toplam İleti: 8,825
  • Toplam Konu: 4,367
  • Online today: 166
  • Online ever: 554
  • (18 Mayıs 2024, 06:22:10)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 129
Total: 129

Ev sahibi kiracı sorunları hakkında

Başlatan Ali ÇETİNKAYA, 05 Mayıs 2011, 01:34:08

« önceki - sonraki »

Ali ÇETİNKAYA

Yusuf bey meraba
Bir dairem var ve kiralayacağım ancak kafamda bir sürü soru var şöyle ki;
1- Yapılan sözleşme 1 yıl olursa ve devam eden yılın kira artışı hakkında bir ibare yoksa bu durumda ev sahibi 2.yılda kirayı istediği oranda artırabilir mi? eğer kiracı bu artışı kabul etmezse ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi? Çıkarmak isterde kiracı çıkmazsa nasıl bir yol izlemelidir?
2- Kiracı ile yapılan sözleşme bir yıl olsun ve devam eden yılda ev sahibi evini kiralamak istemezse kiracıyı hemen sonraki yılın başında evinden çıkarabilir mi? Çıkarabilirse nasıl yapılır kiracı direnirse
Ayrıca bir yıllık sözleşmede sonraki yılla ilgili hiçbir ibare olmadığında kiracının ne gibi hakları olur ev sahibi sözleşme yeni yılda yok diye hemen çıkarabilir mi kiracının hiç mi hakkı yoktur?
3- Kiralama sözleşmesi bir yıl yapılmış olsun ancak yeni yılda tekrar sözleşme yapılmamış ve kiralama işi aynen devam ediyorsa yani ortada ilgili yılla ilgili bir sözleşme yoksa yeni yıla girildiğinden sözleşme kendiliğinden aynı şartlarda bir yıl uzamış sayılır mı? yoksa sözleşmesiz devam eden 2.yılın herhangi bir ayında ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
Saygılar

Avukat

Merhabalar.

Alıntı Yap1- Yapılan sözleşme 1 yıl olursa ve devam eden yılın kira artışı hakkında bir ibare yoksa bu durumda ev sahibi 2.yılda kirayı istediği oranda artırabilir mi?

Artıramaz. Kiracı ve kiralayan artış hususunda anlaşamazlarsa, sorunun tek çözümü, kira bedelini mahkeme yoluyla tespit ettirmek şeklinde olacaktır. Makul olan, kira bedelinin yıllık enflasyon oranı kadar artırılmasıdır.

Alıntı Yap2- Kiracı ile yapılan sözleşme bir yıl olsun ve devam eden yılda ev sahibi evini kiralamak istemezse kiracıyı hemen sonraki yılın başında evinden çıkarabilir mi?

Çıkaramaz. Kanunda kiracıların hangi hallerde tahliye edilebileceği belirtilmiştir. Bu hallerden biri olmadığı sürece kiracı tahliye edilemez. 6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un bu konuyla ilgili hükümleri aşağıdadır:

     Madde 7 - Kira şartlarına ve Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümlerine riayet edilse bile aşağıdaki yazılı hallerde kiralayan
   
    a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebileceği gibi,
   
    b) Gayrimenkulü kendisi veya eşi veya çocukları için mesken olarak kullanma ihtiyacında kalırsa kira akdinin hitamında,
   
    c) Gayrimenkulü kendisinin veya eşinin veya çocuklarının bir meslek veya sanatı bizzat icra etmesi için kullanma ihtiyacında ise kira akdinin hitamında,
   
    ç) Gayrimenkulü yeniden inşa veya imar maksadiyle esaslı bir surette tamir, tevsi veya tadil için ve ameliye esnasında içinde ikamet veya iştigal mümkün olmadığı fennen anlaşıldığı takdirde kira akdinin hitamında,
   
    d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra,
   
    e) Kira bedelini vaktinde ödememelerinden dolayı haklı olarak bir yıl içinde kendilerine iki defa yazılı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca ihtara hacet kalmaksızın, kira müddettinin hitamında,
   
    Tahliye davası açabilirler.
   
    Aynı şehir veya belediye hudutları içinde kendisinin veya birlikte yaşadığı eşinin uhdesinde kayıtlı oturabileceği meskeni bulunan kimse, kirada oturduğu yeri, malikin isteği üzerine tahliye etmeye mecburdur.
     
     Madde 8 - Bu kanunla Borçlar Kanununda gösterilen haller dışındaki sebeplerle açılacak tahliye davaları, mukavelelerde aksine şart bulunsa dahi mesmu olmaz.


Alıntı Yap3- Kiralama sözleşmesi bir yıl yapılmış olsun ancak yeni yılda tekrar sözleşme yapılmamış ve kiralama işi aynen devam ediyorsa yani ortada ilgili yılla ilgili bir sözleşme yoksa yeni yıla girildiğinden sözleşme kendiliğinden aynı şartlarda bir yıl uzamış sayılır mı? yoksa sözleşmesiz devam eden 2.yılın herhangi bir ayında ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun'un 11. maddesi aynen şu şekildedir:

     Madde 11 - Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır.

Konu özetle bu şekilde. Kolay gelsin...