Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

05 Mayıs 2024, 23:04:48

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 199
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 164
Total: 164

Fazla çalışma imzası ?

Başlatan Okay KIR, 03 Ağustos 2010, 10:35:05

« önceki - sonraki »

Okay KIR

İyi çalışmalar
İşe başlarken yapılan sözleşmede belirtilen "işverenin belirttiği tüm mesailerde çalışacağımı bildirirm" diye belirtilmiş ve işçi bu sözleşmeyi imzalamış
şimdi işçiye neredeyse devamlı mesai yaptırıyorlar istemeyincede sen baştan kabul ettin o yüzden itiraz edersen tazminatsız çıkartırız diyorlar
Şimdi bu işçi işin başında böyle bir ibareyi imzaladı diye bundan sonraki tüm çalışma hayatında ki mesailerde mecburen çalışmak zorundamıdır yoksa her mesai için ayrı ayrı onay alınmalımıdır
Bunula ilgili bir karar vs. varmıdır
Saygılar

Avukat

Merhabalar. İş sözleşmesinde fazla mesai yapmayı kabul ettiğinizle ilgili bir hüküm bulunuyorsa, bu hüküm sizi hukuken bağlar. Ancak fazla çalışma sürelerinin toplamı bir yılda 270 saatten fazla olamaz. Ayrıca fazla çalışma süreleriyle ilgili ücretiniz tam olarak ödenmelidir. Şayet yılda 270 saati aştığı halde fazla mesaiye zorlanıyorsanız ve/veya ücretiniz vaktinde ve tam olarak ödenmiyorsa, bu hususlara istinaden iş sözleşmenizi feshedebilirsiniz.

Tüm bunların dışında, "İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği"nin 9. maddesi aynen şu şekildedir:

    Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.
   
    Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır.


Bu hüküm gereğince işverenin her yıl için işçiden fazla mesai hususunda yazılı onay alması gerekmektedir. Yani sözleşmede fazla mesai yapılacağını belirten hükmün geçerlilik süresi bir yıldır. Bir yıl sonra işçi fazla mesai yapmak istemeyebilir.

4857 Sayılı İş Kanunu'ndaki konuyla ilgili hükümler ise şu şekildedir:

    FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ
   
     Madde 41 - Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.
   
    Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
   
    Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.
   
    Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
   
    İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
   
    63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.
   
    Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.
   
    Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.
 
   
    Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.
   
    ZORUNLU NEDENLERLE FAZLA ÇALIŞMA
   
    Madde 42 - Gerek bir arıza sırasında, gerek bir arızanın mümkün görülmesi halinde yahut makineler veya araç ve gereç için hemen yapılması gerekli acele işlerde, yahut zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmasında, işyerinin normal çalışmasını sağlayacak dereceyi aşmamak koşulu ile işçilerin hepsi veya bir kısmına fazla çalışma yaptırılabilir. Bu durumda fazla çalışma yapan işçilere uygun bir dinlenme süresi verilmesi zorunludur.
   
    Şu kadar ki, zorunlu sebeplerle yapılan fazla çalışmalar için 41 inci maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uygulanır.