Haberler:

Hukuk Forumumuza Hoşgeldiniz

Ana Menü

Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

07 Mayıs 2024, 00:31:55

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 290
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 126
Total: 126

merhaba

Başlatan harry, 09 Kasım 2010, 13:33:34

« önceki - sonraki »

harry

merhaba bana postayla trafik cezası tutanıgı geldi kırmızı ışıkta geçtiğim için fakat hastaneye yetişiyordum bu yüzden kırmızı ışıkta geçmiştm bunda herhangi bir işlem yaptırabilirmiyim.

Avukat

Merhabalar. 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 47/1-a maddesinde düzenlenen kırmızı ışık ihlalinin cezası 2010 yılı için 130 TL'dir.

Sürücünün gıyabında tutanak düzenlendiği durumlarda, Trafik Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Esas ve Usuller İle Kullanılacak Belgeler Hakkında Yönetmelik'in 10/a-b maddesi gereğince tebligat işlemine 7 iş günü içinde başlanması gerekmektedir. Şayet daha geç başlanmışsa, bu bir iptal sebebidir. Zira tutanağın tanzim tarihinden aylarca sonra tebliğe çıkartılması, tutanak yokluğunda tanzim edilen kişinin aradan geçen uzunca süre sebebiyle olayı hatırlamaması ve bu sebeple de savunma hakkının kısıtlanması sonucunu doğurur.

Ceza tutanağının sürücünün gıyabında tanzim edildiği hallerde genel olarak şöyle bir savunmaya da başvurulabilir: İdari işlem niteliğindeki işbu cezanın gıyapta kesilmesi, idari işlemin açıklığı ve kanuniliği ilkesine alenen aykırılık teşkil etmektedir. Öte yandan, işbu ceza tutanağı cezaların şahsiliği açısından değerlendirildiğinde de hukuka aykırılık teşkil etmektedir. Şöyle ki; ilgili ceza tutanağından da anlaşılacağı üzere, tutanak üzerinde tarafıma ait bir imza veya imzadan imtina şerhi bulunmamakta ve ceza tutanağına konu olay tarihinde aracın tarafımdan idare edildiğini belirten hiçbir yasal dayanakta bulunmamaktadır. Dolayısıyla düzenlenen ceza tutanağı tüm bu sebeplerle hukuka aykırıdır.

Öte yandan, kesilen ceza tutanağında yapılan ihlalin de şüpheye mahal vermeyecek şekilde açıkça belirtilmesi gerekmektedir.. Örneğin 2918 sayılı Kanun'un 'Park etmenin yasak olduğu yerler ve haller' başlığını taşıyan 61 inci maddesini ihlal ettiği belirtilerek tanzim edilen bir ceza tutanağı, 61 inci maddede (a) ve (n) bentleri arasında 14 bent bulunması ve bu bentlerin değişik park yasağı hallerini içermesi sebebiyle yapılan ihlalin sağlıklı bir şekilde hukuki denetimi mümkün olamayacak ve bu sebeple de tutanakta sadece "61. madde" olarak yazılması, para cezasının iptaline yol açabilecektir.

Kabahatler Kanunu m. 27/1'de idari para cezalarına karşı itiraz süresinin 15 gün olduğu, m. 27/2'de ise mücbir sebeplerin bulunması halinde 15 günü geçirenlere 7 günlük bir ek sürenin verileceği belirtilmiştir. Buna göre trafik cezasının iptali için, tebliğ tarihinden itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde tutanağın düzenlendiği yerdeki trafik mahkemelerine, trafik mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde ise Sulh Ceza Mahkemelerine başvurulması gerekecektir.

Kolay gelsin...