Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

05 Mayıs 2024, 22:00:51

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 199
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 155
Total: 155

üniversite-dava

Başlatan anonim1111, 28 Ekim 2010, 11:17:28

« önceki - sonraki »

anonim1111

üniversiteme dava açmak istiyorum
merhaba,
ben bir üniversitede kredili sistem uygulayan bir bölümde okuyorum..okulum bu sene eğitim sisteminde bi değişikliğe gitti..bu değişiklikten dolayı bi ders alamaz konuma düştüm ve okulu uzatmak durumunda kaldım..mağdur olduğumu düşünüyorum..okulu mahkemeye vermek istiyorum lakin bugüne kadar mahkemenin önünden bile geçmişliğim yok yani anlayacağınız hukukun h sini bile bilmem..o yüzden size bir kaç soru sorma ihtiyacı hissettim..
1-mahkemeye nasıl başvurabilirim?
2-avukat tutmak gerekiyormu? devlet avukat tahsis etmiyor mu?
3-süreç kaç ayda tamamlanır? 4-5 aydan fazla sürecekse bi anlamı yok dava açmanın.
4-ne kadar para gerekiyor herşey için?
5-davayı kaybetmem durumunda ne olur ?

Avukat

Merhabalar. Sorularınızın kısa cevapları şu şekilde:

1) Mahkemeye bir dava dilekçesi ile başvurmanız gerekir.
2) Bir avukatla anlaşmanız şart değildir, dilekçeyi kendiniz hazırlayabilir ve duruşmaları kendiniz takip edebilirsiniz; ancak ben bir avukatla anlaşmanızı şiddetle tavsiye ederim.
3) Dört beş ay içinde davanın neticelenmesi çok zor olur, muhtemelen bir yıla yakın bir süre geçer. Ancak sizin davayı dört beş ay gibi bir süreye endekslemenizin de bir anlamı yok bana göre. Yani dava açılır, siz de mevcut duruma göre öğreniminizi sürdürürsünüz...
4) Davanın açılması için çok fazla bir paraya ihtiyacınız yok, talep edeceğiniz tazminatın miktarına göre ödeyeceğiniz dava harcı değişir ama ben kaba taslak size 200 TL yeterli olabilir diyebilirim. Dava açıldıktan sonra dosyanız bilirkişiye gönderilebilir, bilirkişi için de bir 500 TL civarında masraf ödemek durumunda kalabilirsiniz. Ancak tüm bu masraflar davayı kazanmanız halinde karşı taraftan tahsil edilecektir. Devlet avukat tahsis etmez, ancak bir avukata ödeme yapacak kadar maddi durumunuz iyi değilse, gerekli belgelerle birlikte bulunduğunuz ilin barosunun adli yardım bürosuna müracaat edebilirsiniz. Baro gerekli incelemeleri yaptıktan sonra size ücretsiz bir avukat tahsis edebilir.
5) Davayı kaybederseniz, tüm yaptığınız masraflar cebinizden çıkmış olur, buna ilaveten karşı tarafın avukatlık ücreti olarak da yine bir fikir vermesi açısından söylüyorum, 1.000 TL gibi bir vekalet ücreti ödemek durumunda kalabilirsiniz. Belirlenecek vekalet ücreti, talep edeceğiniz tazminat miktarıyla doğru orantılıdır. Vekalet ücretini aşağıdaki linkten hesaplayabilirsiniz:

http://www.icradosyasi.com/default.asp?PAG00_CODE=TR_0303

Kolay gelsin...



Önemli not: Çok kısıtlı ve yanıltıcı olabilecek açıklamalara istinaden yapılan yukarıdaki değerlendirmeler, bu bölümde yer alan konu/soru hakkında kişileri en temel düzeyde bilgilendirme amacına matuftur. Bu tür konular her yönden ayrıntılı bir inceleme/araştırma yapılmasını gerektirir ve bu da ancak profesyonel yardım ile mümkün olabilir. Bu sebeple haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz ve herhangi bir hak kaybına maruz kalmamanız için bir avukatla anlaşmanızı ve avukatınızın yönlendirmeleri istikametinde hareket etmenizi tavsiye ediyorum.