Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

02 Mayıs 2024, 22:22:38

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 146
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 135
Total: 135

Dershanede öğretmenlik yapıyorum, hakkımızı gasbediyorlar, ne yapabiliriz?

Başlatan adastra, 08 Mart 2013, 15:02:29

« önceki - sonraki »

adastra

iyi günler benim bi sorunum var dı ama konuyu doğru yere mi açtım bilmiyorum,,
   bi dersanede rehber  öğretmenim malum dersanelerde öğretmenlik ücretli kölelik,,maaşlar asgari ücret üzerinden yatırılıyor,maaşların bir kısmı elden veriliyor,,sözleşmeyide tabi kılıfına göre yani asgari ücret üzerinden imzalattırıyolar ,, ve şu an çalıştığım dersaneden nefret ediyorum bazı sıkıntılar oldu,,  aöf sınavına gittiğim için maaşımdan kesinti yapıcaz dediler,tartıştım dedim kesin bende yasal hakkımı ararım. Şimdi bu ay maaşımı keserlerse bende altta kalmak istemiyorum,bir şekilde açıklarını yakalamak istiyorum,,bana yardımcı olurmusunuz.

Avukat

Merhabalar. Maaşınızın eksik bildirildiğini ve dolayısıyla da eksik prim ödendiğini SGK'ya ihbarda bulunabilirsiniz. Keza bu gerekçeyle iş akdinizi fesherek (en az bir yıllık çalışmanız varsa) kıdem tazminatınızı da talep edebilirsiniz. Esasen belirli süreli iş sözleşmelerinin süresi bittiğinde sona ermesi ve işveren tarafından yenilenmemesi durumunda işçiler kıdem tazminatına hak kazanmaz. Ancak, dershane öğretmenlerinin "belirli süreli iş sözleşmesi" yasadan kaynaklanmakta olduğundan, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu uyarınca çalışan öğretmenler için, yerleşik Yargıtay içtihatlarıyla bir istisna getirilmiştir. Yargıtay, 5580 sayılı yasaya göre çalışan eğitim personelinin sözleşmesinin, sözleşmenin süresi sonunda işveren tarafından yenilenmemesi durumunda, eğitim personelinin kıdem tazminatına hak kazandığına hükmetmektedir (buna karşın aynı Yargıtay, yasa gereği belirli süreli iş sözleşmesi imzalamak durumunda olan dershane öğretmenlerinin peşi sıra sözleşmelerini yenilemeleri durumunda dahi iş güvencesi ve işe iade hükümlerinden istifade edemeyecekleri görüşündedir). Kıdem tazminatına hak kazanabilmeniz için çalıştığınız dershanede en az 1 yıllık süre boyunca çalışmış olmanız gerekmektedir. Bunun dışında, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 30. maddesine göre dershane öğretmenleri "aylık karşılığı en fazla 20, ders saat ücret karşılığı da en fazla 20 olmak üzere haftada toplam 40 saate kadar derse girebilirler". Sözleşmede haftalık ders saat süresinin belirtilmesi zorunludur. Yönetmelik'te "en fazla" hükmüne yer verildiği için öğretmenler haftada 40 saatten fazla derse girmeye zorlanamaz. Buna rağmen 40 saatten fazla derse girilmişse, girilen her ders için, ücret yüzde 50 zamlı ödenir. Şayet fazla çalıştığınız halde ücretinizi tam olarak alamadıysanız, bu kısımla ilgili olarak da işverenden talepte bulunabilirsiniz. 5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun aşağıda tam metni bulunan 9. maddesini de okumanızı tavsiye ederim. Allah kolaylık versin...



   Özlük hakları ve sorumluluklar
    Madde 9 – Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir.
   Okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmî okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemez.
   Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.
   Kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, 8 inci Madde uyarınca resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez.
   Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, bu Kanun hükümleri saklı kalmak üzere;
   a) Sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu,
   b) Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanması bakımından; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun, 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimaî Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun,
   hükümlerine tâbidir.
   Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin işlenmesi halinde bu kişilere kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yerine brüt aylığından 1/4'ü ile 1/2'si arasında maaş kesim cezası, çalışma izni veren makam tarafından verilir. Tekrarı hâlinde ise göreve son verilir.
   1702 sayılı Kanuna göre meslekten çıkarılma veya 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hâllerin işlenmesi hâlinde, Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle personelin görevine, izni veren makam tarafından son verilir.
   Yetki, sorumluluk, ödül, sicil, disiplin ve cezaların uygulanmasına ilişkin diğer esas ve usûller çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
   Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, görevleri sırasında suç işlemeleri veya görevleri nedeniyle kendilerine karşı işlenen suçlardan dolayı 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun uygulanması ve ceza kovuşturması bakımından kamu görevlisi sayılır.