Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

02 Mayıs 2024, 23:27:03

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 146
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 125
Total: 125

İşe iade davam hakkında bilgi verirmisiniz.

Başlatan deepcosmos, 29 Haziran 2013, 20:40:42

« önceki - sonraki »

deepcosmos

31.12.2012 tarihinde ihtar verilmeden geçerli bir nedende gösterilmeden iş akdim fesh edildi.İhbar ve kıdem tazminatlarım ödendi.Ancak hesaplarıma göre hayat sigortası ve yemek için verilen multinet tutarları dahil değil verilen bu tazminata.İşveren benim zorlamalarım neticesinde 10-12 gün sonra ancak maaş hesabıma tazminatımı yatırdı.Bazı ailevi durumlardan ötürü şirkete işe iade davası açtım.

Sizden istirhamım temmuzun 11 inde istanbul anadolu iş mahkemesinde duruşmama var.Uyaptan baktım.Şu an yeni işe girdim.

Davadan feragat edersem ne yapmam gerekir bana maddi külfeti nedir.

Ayrıca sakaryada home ofis çalışıyordum.Sakaryada dava açmıştım.Şirket avukatı beni İstanbulda bölge müdürlüğümüzde çalıştığımı mahkemeye beyan ederek dilekçe yollamış ve akabinde yetkisizlik kararı verilmiş.Ben 700 TL mahkemeye para verdim.Avans ve biliirkişi için vs vs lerde var.

Sorum şu mahkeme 660 tl maktu davalı avukat vekil ücreti yazmış  ben bu ücreti ne zaman ödemeliyim herhangi bir icra tebligatı gelmedi.3 ay olacak neredeyse.

Davadan vazgeçmezsem işe geri çağrılırsam işverenin sözleşmesini imzalamak istemezsem.4 aylık boşta geçen süremin parasını alırmıyım.

Sizce en iyi yöntem hangisi zorda olsa 5 ay sonra iş buldum.Çalışıyorum davadan feragat edersem dava masrafları bana mı yüklenir.Mahkemeye girmemek duruşmaya girmemek feragatmıdır.Bunun için ne gibi yol izlemeliyim

Cevap veren tüm avukat arkadaşlara çok teşekkürler.

Ayrıca avukat tutmalımıyım.Şu an çalıştığım için karşılayabilirim.Ücret ne olur zaten yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal.
Kanun yapıcılarımız maalesef çalışana göre kanun yapmıyor.
İşveren çağırırsa kabul etmezsem fesih işleminin geçerli olacağını biliyorum.

Avukat

Merhabalar.

Alıntı YapDavadan feragat edersem ne yapmam gerekir

Ne yapmanız gerektiği ve feragatin maddi külfeti Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda açıkça belirtilmiş:

   Davadan feragat
   Madde 307- (1) Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir.

   Feragat ve kabulün şekli
   Madde 309- (1) Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır.
   (2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
   (3) Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir.
   (4) Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.

   Feragat ve kabulün zamanı
   Madde 310- (1) Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.

   Feragat ve kabulün sonuçları
   Madde 311- (1) Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.


Alıntı YapDavadan feragatin bana maddi külfeti nedir.

Davayla ilgili yaptığınız tüm harcamalar sizin cebinizden çıkmış olacak ve karşı tarafa bir de vekalet ücreti ödemek durumunda kalacaksınız:

   Feragat ve kabul hâlinde yargılama giderleri
   Madde 312- (1) Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir (vekalet ücreti de yargılama giderlerine dahildir; yargılama giderlerinin nelerden ibaret olduğunu görmek için Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun işbu mesajın en altında tam metni bulunan 323. maddesine bakabilirsiniz). Feragat ve kabul, talep sonucunun sadece bir kısmına ilişkin ise yargılama giderlerine mahkûmiyet, ona göre belirlenir.
   (2) Davalı, davanın açılmasına kendi hâl ve davranışıyla sebebiyet vermemiş ve yargılamanın ilk duruşmasında da davacının talep sonucunu kabul etmiş ise yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilmez.


Alıntı YapSorum şu mahkeme 660 tl maktu davalı avukat vekil ücreti yazmış  ben bu ücreti ne zaman ödemeliyim herhangi bir icra tebligatı gelmedi.3 ay olacak neredeyse.

Karşı taraf vekiliyle görüşerek vekilin banka hesabına yatırabilirsiniz veya kendinize karşı icra takibi başlatılmasını bekleyebilirsiniz. İcra takibi başlatılırsa, ödeyeceğiniz rakam 300-400 TL civarında artacaktır.

Alıntı YapDavadan vazgeçmezsem işe geri çağrılırsam işverenin sözleşmesini imzalamak istemezsem.4 aylık boşta geçen süremin parasını alırmıyım.

Alamazsınız. İş Kanunu'nun 21. maddesi konuyu açıklıyor:

    Geçersiz sebeple yapılan feshin sonuçları
    Madde 21 - İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur.
    Mahkeme veya özel hakem feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler.
    Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.
    İşçi işe başlatılırsa, peşin olarak ödenen bildirim süresine ait ücret ile kıdem tazminatı, yukarıdaki fıkra hükümlerine göre yapılacak ödemeden mahsup edilir. İşe başlatılmayan işçiye bildirim süresi verilmemiş veya bildirim süresine ait ücret peşin ödenmemişse, bu sürelere ait ücret tutarı ayrıca ödenir.
    İşçi kesinleşen mahkeme veya özel hakem kararının tebliğinden itibaren on işgünü içinde işe başlamak için işverene başvuruda bulunmak zorundadır. İşçi bu süre içinde başvuruda bulunmaz ise, işverence yapılmış olan fesih geçerli bir fesih sayılır ve işveren sadece bunun hukuki sonuçları ile sorumlu olur.
    Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri sözleşmeler ile hiçbir suretle değiştirilemez; aksi yönde sözleşme hükümleri geçersizdir.


Alıntı YapMahkemeye girmemek duruşmaya girmemek feragatmıdır.

Değildir ama sonuçları itibariyle bazı benzerlikler içerir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 150. maddesini inceleyin:

   Tarafların duruşmaya gelmemesi, sonuçları ve davanın açılmamış sayılması
   Madde 150- (1) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
   (2) Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflardan biri duruşmaya gelir, diğeri gelmezse, gelen tarafın talebi üzerine, yargılamaya gelmeyen tarafın yokluğunda devam edilir veya dosya işlemden kaldırılır. Geçerli bir özrü olmaksızın duruşmaya gelmeyen taraf, yokluğunda yapılan işlemlere itiraz edemez.
   (3) Duruşma gününün belli edilmesi için tarafların başvurması gereken hâllerde gün tespit ettirilmemişse, son işlem tarihinden başlayarak bir ay geçmekle dosya işlemden kaldırılır.
   (4) Dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurusu üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, duruşma gün, saat ve yeri ile birlikte taraflara tebliğ edilir. Dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir ay geçtikten sonra yenileme talebinde bulunulursa, yeniden harç alınır, bu harç yenileyen tarafça ödenir ve karşı tarafa yüklenemez. Bu şekilde harç verilerek yenilenen dava, eski davanın devamı sayılır.
   (5) İşlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmeyen davalar, sürenin dolduğu gün itibarıyla açılmamış sayılır ve mahkemece kendiliğinden karar verilerek kayıt kapatılır.
   (6) İşlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve sonradan yenilenmiş olan dava, ilk yenilenmeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz. Aksi hâlde dava açılmamış sayılır.
   (7) Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır.


Alıntı YapSizce en iyi yöntem hangisi

Şayet işvereniniz davayı kazandıktan ve mahkeme kararı kesinleştikten sonra on günlük süre içinde yapacağınız "işe başlamak istiyorum" şeklindeki başvurunuz üzerine kuvvetle muhtemel "gel başla" diyecekse, işe başlamak istemediğiniz için böyle bir durumda davayı takip etmenin size tek artısı, dava süresince yapmış olduğunuz masrafların karşı taraftan tahsilinin sağlanabilecek olması ve karşı tarafa ayrıca bir vekalet ücreti ödememeniz olacaktır. Şayet işveren kuvvetle muhtemel sizi yeniden işe başlatmayacaksa, bu durumda üstüne hatırı sayılır bir meblağ cebinize girebilecektir. Karar sizin.

Alıntı Yapavukat tutmalımıyım.

Yasal haklarınızı koruyup etkin bir şekilde kullanabilmeniz açısından bir avukatla anlaşmanız elbette menfaatinize olacaktır. Allah kolaylık versin...



    Yargılama giderlerinin kapsamı
     Madde 323 - (1) Yargılama giderleri şunlardır:
    a) Celse, karar ve ilam harçları.
    b) Dava nedeniyle yapılan tebliğ ve posta giderleri.
    c) Dosya ve sair evrak giderleri.
    ç) Geçici hukuki koruma tedbirleri ve protesto, ihbar, ihtarname ve vekâletname düzenlenmesine ilişkin giderler.
    d) Keşif giderleri.
    e) Tanık ile bilirkişiye ödenen ücret ve giderler.
    f) Resmî dairelerden alınan belgeler için ödenen harç, vergi, ücret ve sair giderler.
    g) Vekil ile takip edilmeyen davalarda tarafların hazır bulundukları günlere ait gündelik, seyahat ve konaklama giderlerine karşılık hâkimin takdir edeceği miktar; vekili bulunduğu hâlde mahkemece bizzat dinlenmek, isticvap olunmak veya yemin etmek üzere çağrılan taraf için takdir edilecek gündelik, yol ve konaklama giderleri.
    ğ) Vekille takip edilen davalarda kanun gereğince takdir olunacak vekâlet ücreti.
    h) Yargılama sırasında yapılan diğer giderler.