Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

09 Mayıs 2024, 19:14:02

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 151
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 117
Total: 117

Şasi Numarası ile Oynanmış Araç

Başlatan onursal7, 20 Aralık 2012, 13:00:50

« önceki - sonraki »

onursal7

Bir kaç hafta önce 51000 km' de 2006 model  Opel Corsa 1.2 Twinport Silverline model bir araba aldım. Arabayı almadan önce tramer ve sigorta kayırlarından önce kendim daha sonra da tanıdığım bir sigortacı aracılığıyla inceledim. Aracın kayıtlı hiçbir hasarı yoktu. Daha sonra aracı görmeye gittim ve ilk etapta incelenmesi gerektiği gibi (motor yağı, antifiriz, şase no, motor no, akünün durumu, kaput altındaki diğer aksam veya parçaların eksiksizliği ve simetrisi, araç içi, göstergeler, boyanın durumu, dış parçaların simetrisi vs.) inceledim. Birkaç önemsiz çizik dışında hiçbir kusur yoktu. En son olarak da aracı kendim kullanarak  servise götürdüm. Aracın motorunda ve yürüyen aksamında hiçbir gürültü, istenmeyen sarsıntı, tekleme vs. yoktu. Servisteki motor performans ölçümünde de motorun performansı %90 çıktı ki bu 2006 model bir araba için çok iyidir. Sadece aracın boya ölçümünde bazı kısımların boyaları normalin üzerinde çıktı ki buradan bu parçaların değiştiği sonucuna varmıştım. Aracın sahibi de zaten aracın komple boyalı olduğunu söylemişti.
Araç, aracı aldığım sahibinden daha önce boyanmış. Bizimde daha önce Hyundai marka bir otomobilimiz vardı ve dağınık yerlerdeki küçük çizikleri tek tek gidermek yerine uygun fiyata bir boyacı bulunca komple boyatmıştık. Bu nedenle bu durum benim için o derecede önemli değildi.
Servise de gösterdikten sonra aracı satın aldım. Birkaç haftadır kullanıyorum ve araçta hiçbir sorun yok; ancak trafik sigortasının 10 günlük izni dolup da sigortacılara başvurduğumda bazı sigorta şirketlerinden aracın sigortalamayacağı cevabını aldık. Bu bazı sigorta şirketlerinden birkaçı direkt pert kaydı var karşılığı verdi. Sigorta şirketlerinin geri kalanı ise hiçbir sorun vermedi. Bu durum ise beni rahatsız ettiği için üzerine gittim ve daha başka tanıdık sigorta şirketlerini de araya katarak değişik kayıt parametrelerinden (motor no, şase no, ruhsat no, farklı zamanlardaki farklı plakaları vs.) her birini değişik kombinasyonlarda denettiğimde, arabanın kasko şirketlerinden birisinden tam pert kaydı olduğunu öğrendim. Aracın nasıl pert olduğunu, kim zamanında pert olduğunu, pert olduktan sonra hangi hurdacıya satıldığını ve pert olduğundaki şase numarasını  da rapor olarak çıkarttırdım. Araç 2008 de pert olmuş ve pert olduktan sonra şase numarası değiştirilmiş. W0L0 diye devam etmesi gereken şase numarası için ruhsata ve diğer kayıtlara WOLO şeklinde yazılmış. Aracın üzerindeki şase numarasında ise oynama yapılmamasına rağmen, hem araç bu sene ve daha önce defalarca TÜV muayenesinden geçtiği için, hem de 0' lar O'lara çok benzediğinden bir şey fark edememiştim.
Aracın pert olduğundaki motor numarası ile şimdiki motor numarası arasında hiçbir fark olmamasına rağmen, motor numarası kayıtları ile tramer sorgulattırdığınızda hiçbir kayıt göremiyorsunuz. Ayrıca aracın pert olmadan önceki trafik sigortası kayıtları yok.
Aracı aldığım fiyat pert araçların satıldığı rakamın çok üzerinde ki; pert aracı 1000 liraya da verseler almayacak biriyim. Aracın geçmişe dönük olarak 5 veya daha fazla sahibi olmuş (tramer kayıtları artık benim için güvenilmez olduğu için varsayım olarak veriyorum).
Yazım biraz ayrıntılı oldu, çünkü sorunumu açıkça anlatmak istedim. Bu nedenle kusura bakmayın.
Şimdi bu durumda, elimde arabanın pert kaydı olduğuna dair belge varken ve aracın ruhsattaki şase numarası ile oynanmışken, nasıl bir hukuki prosedür izlemem yerinde olur.
Değerli ilginiz için şimdiden teşekkür ediyorum.

Avukat

Merhabalar. Öncelikle geçmiş olsun.

Alıntı YapŞimdi bu durumda, elimde arabanın pert kaydı olduğuna dair belge varken ve aracın ruhsattaki şase numarası ile oynanmışken, nasıl bir hukuki prosedür izlemem yerinde olur.

Sanıyorum size aracı satan kişi ile görüştünüz ve bu kişi size olumlu bir yaklaşım sergilemedi. Bu durumda bana kalırsa öncelikle savcılığa suç duyurusunda bulunun. Böylelikle size aracı satan kişiden geriye doğru aracın eski sahiplerinin ifadesi alınır ve olayda kim sorumlu ise, bu kişi bu yolla -belki- tespit edilmiş olur. Soruşturma neticesinde savcılık dava açar veya açmaz orası ayrı; bu yolla hiç değilse sorumluyu öğrenme ihtimali oluşur ve ortaya çıkacak sonuca göre bir tazminat davası açılıp açılamayacağı hususu değerlendirilir. Kolay gelsin...

tomars

#2
ben bu tip olayların sıklıkla olduğunu öğrendiğimden (motor-şasi değişiklikleri, tramerde yada sigorta şirketlerinde satın almadan önce pert çıkmayıp satın aldıktan sonra başka şirkette pert çıkması) araç satın  alırken alıcı ve satıcı arasında motor şasi oynanmamış, araçta pert kaydı yoktur vb yazarak alıyorum artık araçlarımı. internetten gördüğüm okuduğum kadarıyla yinede iyi bir avukat/savunmayla aracı verip paranızıda  alabileceğinizi düşünüyorum. buradan avukat araması yapabilirsiniz işin peşini bırakmamaya niyetliyseniz bol şans.

onursal7

Yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.

Öncelikle Cumartesi günü bir avukatla görüştüm. Yusuf Bey' in dediği gibi savcılığa suç duyurusunda bulunmayı kararlaştırdık. Savcılık soruşturması sonucunda değiştirme işleminin ilk kimde gerçekleştiği tesbit edilecek. Yalnız bu savcılık soruşturması, ne kadar basit olsa da, bir seneyi bulabiliyormuş. İkincisi dava açtıktan sonra dava, arabanın parasını geri almak konusunda leyhime sonuçlansa bile, eğer sorumlu kişinin üzerinde hiç bir varlığı görünmüyorsa paramı almam seneler sürebilirmiş. Avukat, buna benzer bir çok dava sonucu olduğunu ve kazanılsa bile para ödemesinin yapılamadığını söyledi.

Arabayı tıpkı bugüne kadar yapıldığı gibi pert değilmiş gibi satmaya hiç niyetim yok. Sonuna kadar gidicem. Eğer gerekirde pert diye satarım bile. Ettiğim zarar da sanırım bu ülkede yaşamanın bedeli olur.

Bu ülkede araba alan insanlar tramer kayıtlarına kesinlikle güvenmemeli. Hele 2010' dan öncekilere hiç mi hiç güvenmesinler. Tramer sadece şöyle kullanılabilir: Eğer bir arabanın tramer kayıtlarında hasar kaydı varsa gerçekten vardır. Yok eğer yoksa bu gerçekten olmadığı anlamına gelmez.