Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

29 Nisan 2024, 12:06:18

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,264
  • Latest: Elçin
Stats
  • Toplam İleti: 8,824
  • Toplam Konu: 4,365
  • Online today: 112
  • Online ever: 549
  • (13 Ocak 2023, 13:23:05)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 87
Total: 87

Kat maliki binanın çatısına güneş paneli kurabilir mi? İzin almak gerekir mi?

Başlatan webmaster, 11 Aralık 2023, 00:44:42

« önceki - sonraki »

webmaster

Site çatısında elektrik üretilip satılabilir mi?
Evde kendi elektriğini üretmek yasak mı?
Bir kat maliki çatıya güneşten elektrik üretim sistemi kurmak isterse diğerlerinin iznini almak zorunda mı?


Kat maliki veya çatı katında ikamet eden bir kişi, kendi özel terasında, binanın görsel estetiğine zarar vermeden ve yapısal bütünlüğüne herhangi bir olumsuz etkisi olmadan güneş enerjisi üretecek bir tesis kurmak istiyorsa, bu durumda apartman yönetimi veya diğer komşularından herhangi bir izin almasına gerek olmadığı kanaatindeyim. Güneş enerjisi sistemleri ile ilgili Yargıtay kararlarının henüz mevcut olmadığını düşünüyorum, ancak benzer durumlarda Yargıtay'ın daha önce verdiği kararlar bu konuda rehberlik sağlayabilir.

Zira güneş enerjisi sistemi kurmakla, elektrik üreten sistemi kurmak özü itibarıyla aynı amaca hizmet etmektedir. Hemen hemen her açıdan benzer bir tesistir. Yargıtay kararlarına göre hiçbir karara gerek olmadan isteyen kat maliki çatıya güneş enerjsi sistemi kurabilir.

Apartmanın çatısı ortak alan olarak kabul edilir ve her malik, arsa payı oranında bu alandan faydalanma hakkına sahiptir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 16. maddesi uyarınca, kat malikleri arsa paylarına göre ana gayrimenkulün tüm ortak yerlerine malik olurlar. Kat malikleri arasında aksine bir sözleşme bulunmadığı sürece, ortak alanlarda arsa payı oranında kullanma hakkına sahiptirler. Ancak, ortak alanlarda herhangi bir tesis yapabilmek için 4/5 çoğunluğun yazılı onayı gereklidir.

Emsal Yargıtay Kararları

Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 2016'daki bir kararında "Yargıtay uygulamalarına göre, ana taşınmazın çatısında tüm kat maliklerinin güneş enerji sistemi kurmaları hâlinde yetecek alanın bulunması ve ana taşınmazın statiğine olumsuz etkisinin olmaması koşulu ile diğer bağımsız bölümlere zarar vermeyecek şekilde güneş enerji sistemlerinin kurulması için kat maliklerinin muvafakati aranmamaktadır." denilmektedir.

Aynı dairenin 2015'teki bir kararında ise "Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre, projesinde bulunmasa dahi diğer kat maliklerinin muvafakati alınmaksızın çatı veya terasta güneş enerjisi sisteminin kurulmasına;

Aynı dairenin 2015'teki bir kararında ise "Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre, projesinde bulunmasa dahi diğer kat maliklerinin muvafakati alınmaksızın çatı veya terasta güneş enerjisi sisteminin kurulmasına;

karar verilmiştir

Sonuç:

Bu genel kurala rağmen, Yargıtay'ın yerleşik uygulamalarına göre bir kat maliki, diğer maliklerin onayına ihtiyaç duymadan çatıya güneş enerjisi sistemi kurabilir.