Son yazılar

Welcome to Hukuk Forum Sitesi - Hukuk ve hayata dair her şey!. Please login or sign up.

01 Kasım 2024, 03:33:23

Login with username, password and session length
Üyeler
  • Toplam Üye: 4,219
  • Latest: sezai04
Stats
  • Toplam İleti: 8,881
  • Toplam Konu: 4,415
  • Online today: 108
  • Online ever: 648
  • (29 Eylül 2024, 09:37:03)
Çevrimiçi Kullanıcılar
Users: 0
Guests: 30
Total: 30

Avukatın Facebook şifresini ele geçirip arkadaşlarını PAYMO ile dolandırdılar

Başlatan kilimanjaro, 03 Ocak 2013, 17:51:09

« önceki - sonraki »

kilimanjaro



Facebook şifresini öğrendikleri avukatın hesabıyla 8 ilde dolandırıcılık yapıldı.

Konya'nın Ilgın İlçesi'nde avukat Hüsnü Yıldırımer'in sosyal paylaşım sitesi 'Facebook'daki sayfasının şifresini ele geçirip, aralarında hakim, savcı ve avukatlarında bulunduğu arkadaşlarını cep telefonu mesajıyla 50'şer lira dolandıranın, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde Dr. H.B.'ye ait işyerinden aynı yöntemle 8 ilde daha dolandırıcılık yaptığı ortaya çıktı. Avukat Yıldırmer 8 yerde de aynı yöntemin gerçekleşmesi nedeniyle, olayın PKK terör örgütüyle bağlantılı olabileceğini öne sürdü.

Ilgın İlçesi'nde oturan avukat Hüsnü Yıldırımer'in sosyal paylaşım sitesi 'Facebook'daki sayfasının şifresi geçen yıl mart ayında hackerler tarafından ele geçirildi. Şifreyi ele geçiren hackerler, Yıldırımer'in sayfasında bulunan aralarında hakim, savcı ve avukatların da bulunduğu 15 arkadaşının cep telefonlarına, 'Paymo'dan 50 TL karşılığı Facebook kredisi almak için bu mesaja 'Evet' yazıp cevaplayınız. Bu işlem size ait değilse, onay vermeyiniz" yazılı mesaj göndererek dolandırdı. Arkadaşlarının dolandırıldığını öğrenen Hüsnü Yıldırımer de, Ilgın Cumhuriyet Başsavcılığı'na 'Bilişim hırsızlığı ve dolandırıcılık' suçlamasıyla suç duyurusunda bulundu.

Bunun üzerine çalışma başlatan Ilgın Cumhuriyet Savcılığı, Yıldırımer'in şifresini ele geçiren kişinin internet 'IP' numarasından, şüphelinin Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki doktor H.B. olduğunu saptadı. Suçlamaları kabul etmeyen H.B., adına kayıtlı olan 'IP' numarasının sahibi olduğu internet kafeye ait olduğunu söyledi. H.B., cumhuriyet savcılığına verdiği ifadesinde, internet kafeyi 6-7 yıldır işlettiğini, 4-5 ay önce de kapattığını belirterek, müşterilerinden birinin de yapmış olabileceğini ileri sürdü.

H.B.'nin de ifadesinin ardından Ilgın Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamesinde, yöneltilen suçlamayı kabul etmeyen H.B. hakkında, aynı suçtan Tekirdağ, Ankara, Burdur Tefenni, Düzce Yığılıca, Antalya Korkuteli, Şırnak Silopi, Balıkesir Edremit ve Bursa İnegöl Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından soruşturma yürütüldüğünü ve aynı suçların tesadüf olmayacağı belirtildi. İddianame Ilgın Asliye Ceza Mahkemesi'nce de kabul edilip davanın nisan ayında görülmeye başlanacağı öğrenildi.

Hukuki mücadelesini sürdüreceğini belirten Avukat Hüsnü Yıldırımer, ''Dr. H.B. hakkında 8 ayrı yerde de soruşturmanın yürütülmesi bir tesadüf değildir. Olayın PKK terör örgütüyle de bağlantısı olabilir. Bu durum yargılama aşamasında daha net ortaya çıkar'' dedi.

SANAL DOLANDIRICILIK

Uzmanlar, 'paymo' oyunu ile dolandırılıcık olayını şöyle anlattı:'' Bu tip dolandırıcılık olayında cep telefonuna mesaj gelen kişiler 'evet' dediği taktirde, mesajda yazılı olan miktar faturasına yansır. Dolandırıcı kişi ise facebook gibi sosyal paylaşım sitesindeki 'paymo'ya benzer oyunlarda, dolandırdığı kişilerin 'evet' mesajıyla cevap vermesiyle oyun sitelerinden ya karakter satın alır ve bunu sonra satar, ya da sahip olduğu karakterlerin puanları yükseltip yine başka birilerine e-ticaret yöntemiyle satar'' dedi.

DHA-Güvenlik - Türkiye-Konya - İsmail AKKAYA
http://www.haber7.com/guncel/haber/972685-avukatin-facebook-sifresiyle-dolandirdilar



Son zamanlarda PAYMO kullanılarak sık sık dolandırıcılık yapılıyor

Bir şahsın şikayetvar.com sitesine yazdığı aynı konuyla ilgili bir olay:

Turkcell Paymo Adı Altında 197 TL Ücret Ödedim!
Facebook sitesinden arkadaşımın hesabını çalan bir şahış, Turkcell faturalı hattımıza gelen sms numarasına "Evet" yazıp cevaplamamı istedi.
Sonuçta Paymo adında bir sistem için telefon faturamıza 195 TL yansıdı. Bunu anladığımda, ne Turkcell ne de Paymo bununla ilgili hiçbir işlem yapmayacaklarını söylediler.


Bu da bir başka olay:

Facebook'a gelen mesajla dolandırıldı
Bursa'nın Nilüfer ilçesinde yaşayan bir vatandaş, sosyal paylaşım sitesindeki sayfasına gelen mesajla dolandırıldığı iddiasıyla polise başvurdu.
Üçevler Mahallesi Dumlupınar Caddesi'nde ikamet eden Seyfullah Ç. (50), kimliği belirsiz bir kişinin facebook sayfasına 'merhaba' diyerek selam göndermesiyle başlayan dolandırıcılık olayıyla ilgili polise şikayette bulundu.
Seyfullah Ç. polise verdiği ifadesinde olayı şöyle anlattı: "Facebookta biri kendi sayfama 'merhaba' diyerek selam yolladı. Benim cep telefon numaramı istedi. Ben arkadaşım olduğu için herhangi bir sakınca görmedim ve cep telefon numaramı yazdım. Benden gelen ücretsiz mesajları 'yanıtla' dedi. Cep telefonuma 'Paymo'dan 50 TL karşılığında ürün/hizmet almak için bu mesajı 'evet' veya 'onay' yazarak üç dakika içerisinde cevaplayınız' diye bir mesaj geldi. Ben de mesajı 'evet' yazarak cevapladım ve 7979 numaralı servise gönderdim. Aynı işlemi üç kez istedi. Ben aynı işlemi üç kez tekrarladım. Akabinde de dolandırıldığımı anladım."
Seyfullah Ç. kendisini dolandıran kişiden şikayetçi olduğunu belirtti.
Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Ve bu da bir başkası:

Öğretmene Facebook Tuzağı
İzmir'de meslek lisesinde makine dersi öğretmeni olan Refet Ali Kayakıran'ın (43) Facebook şifresini kırarak hesabını ele geçiren kişi ya da kişiler, site üzerinden arkadaşlarıyla irtibata geçerek öğrendikleri telefon numaralarına mesaj gönderip dolandırıcılık yaptı.
Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi'nde makine dersi öğretmeni olan Refet Ali Kayakıran, 18 Ocak Çarşamba günü, mesai bitiminde Gaziemir'deki evine döndü. Bir süre dinlendikten sonra girmeye çalıştığı internetteki popüler sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki sayfasını açamayan, evli ve 1 çocuk babası, 20 yıllık öğretmen Kayakıran, hesabının başkaları tarafından ele geçirildiğini fark etti.
Facebook profilindeki kişisel bilgilerinin ve fotoğraflarının kötü niyetle kullanılabileceğini düşünen Kayakıran, Gaziemir Polis Merkezi'ne giderek şikâyetçi oldu. Evine dönen öğretmenin endişelerinin gerçek olduğu ortaya çıktı.
'Keşke değiştirseydim!'
Ertesi gün gittiği okulda Kayakıran, gece giremediği, Facebook'taki hesabı üzerinden arkadaşlarıyla yazışmalar yapıldığını öğrendi. Refet Ali Kayakıran, arkadaşlarının, "Telefon numaralarımızı istedin. Bir süre sonra telefonumuza, 'Paymo' adlı bir şirketten ürün ve hizmet adlı mesaj geldi. Bu mesajı onayladığımızda da onay başına 35 lira para kesildi" demeleri üzerine şaşkına döndü.
Bir kez daha polise giden Kayakıran, dolandırıcılık olayını anlatıp şikâyetçi oldu. Polis ekipleri, sanal dolandırıcının kimliğini belirlemek için çalışma başlattı. Olayın şokunu halen üzerinden atamadığını belirten Kayakıran, "Arkadaşlarıma Facebook adresimin başkası tarafından ele geçirildiğini, karakola giderek şikâyetçi olduğumu söyledim.
O mesajları yollayanın ben olmadığımı anlattım" dedi. Yaklaşık 5 yıldır Facebook kullandığını ve böyle bir şeyin ilk kez başına geldiğini kaydeden Kayakıran, "Facebook hesabımı açtığımdan beri aynı şifreyi kullanıyorum. Tehlikeli olduğunu söylerlerdi. Bizim de başımıza gelecekmiş. Keşke şifremi daha fazla karakterden oluşturup sık sık değiştirseydim" diye konuştu.
'Her mesaja cevap vermeyelim'
İnsanların bu tür mesajlar karşısında genel olarak iyi niyetli olduğunu dile getiren Kayakıran, "Bir arkadaşım mesajı bir kez onaylamış, 35 lira almışlar. Diğer bir arkadaşım 4 kez onaylamış, 140 lirasını almışlar. Belki dolandırıldığının henüz farkına varmayan başka insanlar da var. Bence bu tip mesajları aldığımızda güvenmemeliyiz ve cevap vermemeliyiz" dedi.


PAYMO nedir?

PAYMO, tüm dünyada kullanılan bir mikro ödeme yöntemi. Bu yöntemde PAYMO firmasının anlaşmalı olduğu internet sitelerinden hizmet almak isteyen kullanıcılar, cep telefonlarına gelen kısa mesajı olumlu yanıtlayarak ödemeyi yapmış oluyor ve ödeme cep telefonu faturalarına yansıtılıyor. Özetle, telefonlarımıza gelen kısa mesajlar hususunda çok dikkatli olmakta fayda var. Konuyla ilgili bir haberde PAYMO şu şekilde tanıtılmış:

Türkiye'nin ilk ve en büyük mobil ödeme servis sağlayıcısı Mikro Ödeme A.Ş., servis vermeye başladığı 9 Nisan 2009'dan itibaren, çok sayıda oyun, arkadaşlık sitesi, dijital içerik siteleri ve fiziksel ürün satışı yapan e-ticaret sitelerine kaliteli ve hızlı servis vermeyi başardı.

Bu süre zarfında 200'den fazla firmaya ulaşan üye işyeri sayısı ve bu firmaların 500'den fazla web sitesine entegrasyonu gerçekleştiren Mikro Ödeme, mobil ödemenin geleceğine olan inancını yaptığı yurt içi ve yurt dışı iş ortaklıklarıyla da güçlendirdi.

Mikro Ödeme A.Ş. Avea Mobil Ödeme ve Turkcell Mobil Ödeme servislerini üye işyerlerine sunan ilk firma oldu. Mikro Ödeme üye işyerleri, ilave hiçbir teknik geliştirme yapmadan, Avea Mobil Ödeme servisinden de faydalanabilmekte ve kullanıcılarından tek bir SMS ile tahsilat yapabilmektedirler.

Dünyanın en büyük mobil ödeme firması Mikro Ödeme ile iş ortağı oldu!

Tüm dünyada 60 ülkede 190 operatörle çalışan Paymo (BOKU), Türkiye için iş ortağı olarak Mikro Ödeme'yi seçti. Yapılan iş ortaklığı ile, Paymo'nun hizmet verdiği 1.000'den fazla oyun firması, artık Avea Mobil Ödeme ve Turkcell Mobil Ödeme servisleri ile tahsilat yapabilirken, ayrıca Türkiye'deki Mikro Ödeme üye işyerleri de yurtdışından tahsilat yapabilir duruma geldi. Bu sayede, oyun pazarında önemli bir yere sahip olmak isteyen Türk firmalarının yurt dışına açılmaları ve büyümeleri oldukça kolaylaştı. Şimdiden yurtdışından tahsilat yapmaya başlayan Türk firmaları oluşmaya başladı.

Paymo'nun hizmet verdiği oyun firmaları arasında K2 Network (KnightOnline), GameForge, Zynga (Farmville, Mafia Wars), Stardoll gibi önde gelen oyuncular mevcut. Bu oyunlardan ürün/hizmet almak için yapmanız gereken tek şey PayMo butonuna tıklayıp telefon numaranızla işlem yapmaktır. Tamamen güvenilir bu sistem sayesinde, küçük tutarları öderken herhangi bir risk almazsınız. Bunun yanı sıra Mikro Ödeme diğer hatırı sayılır iş ortakları, Bill4Net, SMS Coin, 2Pay, Allopass ve Onebip gibi firmalar da Mikro Ödeme'yi tüm dünyada yaygınlaşır hale getirmekteler.

Mikro Ödeme ile ödeme yapabileceğiniz bazı yerler; Sanalika.com, tüm GameForge oyunları, badoo.com, tüm Zynga oyunları (Farmville, Mafia Wars,...), cikcik.com, TTnet oyun portali, gamesultan.com, gamyun.net, Aeria Games oyunları, rapidshare.com, hotfile.com, ceidot.com, yobombo.com, madeniyet.com, istanbulevlilik.com, randevum.com, arkadas.com, nasipse.com, chatcity.cc, sadeceask.com, imperiaonline.org, tr.gezegen.net, omerta.com, swon6.com, tasdix.com... Ayrıca Ciner Dergi grubunun dergi abonelikleri de Mikro Ödeme ile kolaylıkla yapılabilmektedir.
Yasal haklarınızı en üst seviyede koruyup kullanabilmeniz için önemli gördüğünüz konularda mutlaka profesyonel destek almanız, bu anlamda bir avukatla anlaşmanız kesinlikle tavsiye edilir.