Haberler:

deneme

Ana Menü
Menü

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır. Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz.

İletileri Göster Menü

Konular - webmaster

#1
"Shutter priz" terimi, elektrik prizlerinde kullanılan bir güvenlik özelliğini ifade eder. Aynı zamanda çocuk korumalı priz olarak da anılır. Bu tip prizlerde, prizin iç kısmında bulunan yuvaları kapatan otomatik bir güvenlik kapısı veya menteşe bulunur. Bu kapı, prizin içine yabancı cisimlerin girmesini engelleyerek elektrik çocuklar veya diğer kişiler için güvenli hale getirir.


Shutter prizler, özellikle evlerde küçük çocukların kazara prizlere yabancı cisimleri sokmasını önlemek amacıyla kullanılır. Kapı, bir priz yuvasına bir şey sokulmadığı sürece kapalı kalır. Prizi kullanmak istediğinizde, prizdeki yabancı cisim (genellikle bir prize takılmış bir fiş) kapıyı açar ve yuvalara erişim sağlar. Bu tasarım, elektrikli cihazların güvenli bir şekilde kullanılmasını ve kazaların önlenmesini amaçlar.

Çocuk korumalı priz(shutter priz) örnekleri:

shutter priz 2.jpgshutter priz 1.jpg

Başlıca faydaları
  • Elektrik çarpması riskine karşı koruma sağlaması nedeniyle çocuklar için daha fazla güvenlik sağlar.
  • Çocuk koruması kullanımda zorluğa neden olmaz ve prizin şeklini değiştirmez.
Başlıca özellikler
  • Koruma sadece deliklere paralel bir basınç uygulandığında açılmaktadır. Yani fiş takıldığında.
  • Sonradan takılan korumalar kullanışlı değildir ve VDE standartlarına uymaz.
  • Koruma prizin içerisinde ulaşılamayacak yerde olduğu için çıkarılamaz.


#2
Chrome 2023 yılında görünümünde bazı değişiklikler yaptı. Ancak bu değişikliklerin bazıları kullanıcıları üzdü.

Chrome'da web sayfası içinde sağ tıklandığında açılan menüdeki (content menu) satırların yüksekliği çok arttırıldı ve sayfaya sığmaz oldu.

Yer imleri klasör simgeleri sarı klasör simgelerinden siyah çerçeveli içi boş klasör simgelerine dönüştü. Bu saçmalığı düzelmek için yapmanız gereken tek şey
chrome://flags/#chrome-refresh-2023 adresine gidip aktiflik durumunu "Disabled" yapmak.

chrome flags 2023 menu fix.png
#3
Site çatısında elektrik üretilip satılabilir mi?
Evde kendi elektriğini üretmek yasak mı?
Bir kat maliki çatıya güneşten elektrik üretim sistemi kurmak isterse diğerlerinin iznini almak zorunda mı?


Kat maliki veya çatı katında ikamet eden bir kişi, kendi özel terasında, binanın görsel estetiğine zarar vermeden ve yapısal bütünlüğüne herhangi bir olumsuz etkisi olmadan güneş enerjisi üretecek bir tesis kurmak istiyorsa, bu durumda apartman yönetimi veya diğer komşularından herhangi bir izin almasına gerek olmadığı kanaatindeyim. Güneş enerjisi sistemleri ile ilgili Yargıtay kararlarının henüz mevcut olmadığını düşünüyorum, ancak benzer durumlarda Yargıtay'ın daha önce verdiği kararlar bu konuda rehberlik sağlayabilir.

Zira güneş enerjisi sistemi kurmakla, elektrik üreten sistemi kurmak özü itibarıyla aynı amaca hizmet etmektedir. Hemen hemen her açıdan benzer bir tesistir. Yargıtay kararlarına göre hiçbir karara gerek olmadan isteyen kat maliki çatıya güneş enerjsi sistemi kurabilir.

Apartmanın çatısı ortak alan olarak kabul edilir ve her malik, arsa payı oranında bu alandan faydalanma hakkına sahiptir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 16. maddesi uyarınca, kat malikleri arsa paylarına göre ana gayrimenkulün tüm ortak yerlerine malik olurlar. Kat malikleri arasında aksine bir sözleşme bulunmadığı sürece, ortak alanlarda arsa payı oranında kullanma hakkına sahiptirler. Ancak, ortak alanlarda herhangi bir tesis yapabilmek için 4/5 çoğunluğun yazılı onayı gereklidir.

Emsal Yargıtay Kararları

Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 2016'daki bir kararında "Yargıtay uygulamalarına göre, ana taşınmazın çatısında tüm kat maliklerinin güneş enerji sistemi kurmaları hâlinde yetecek alanın bulunması ve ana taşınmazın statiğine olumsuz etkisinin olmaması koşulu ile diğer bağımsız bölümlere zarar vermeyecek şekilde güneş enerji sistemlerinin kurulması için kat maliklerinin muvafakati aranmamaktadır." denilmektedir.

Aynı dairenin 2015'teki bir kararında ise "Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre, projesinde bulunmasa dahi diğer kat maliklerinin muvafakati alınmaksızın çatı veya terasta güneş enerjisi sisteminin kurulmasına;

Aynı dairenin 2015'teki bir kararında ise "Yargıtay'ın yerleşmiş uygulamalarına göre, projesinde bulunmasa dahi diğer kat maliklerinin muvafakati alınmaksızın çatı veya terasta güneş enerjisi sisteminin kurulmasına;

karar verilmiştir

Sonuç:

Bu genel kurala rağmen, Yargıtay'ın yerleşik uygulamalarına göre bir kat maliki, diğer maliklerin onayına ihtiyaç duymadan çatıya güneş enerjisi sistemi kurabilir.
#4
ergenekon-saniklari.jpg

Ergenekon davası (2008-2016) Türkiye'de önemli bir davadır. Bu dava, Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bazı unsurların, sivil hükümete karşı darbe yapma girişimleri ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetleri iddiasına dayanıyordu. Dava, Türkiye'de büyük yankı uyandırdı ve birçok kişi, askeri ve sivil yetkililer dahil olmak üzere birçok kişi hakkında suçlamalar getirildi.

Ergenekon davası sonucunda birçok kişi mahkum edildi, ancak davayla ilgili bazı tartışmalar ve eleştiriler de ortaya çıktı. Davanın yargılama süreci ve delil değerlendirmesi konularında çeşitli görüşler bulunmaktadır. Ancak her durumda, Türkiye'nin yakın tarihinde önemli bir dava olarak hatırlanmaktadır.
#5
s.a.

Sayın Av. Yusuf Bey,

Aylardır aidatını ödemeyen sitemizdeki iki kiracı ile ilgili olarak ödenmemiş aidatları tahsil etmenin yolunu arıyorum. Aidatlar verilmediğinden kapıcının maaşını veremiyoruz. Kat mülkiyeti kanununda da yazdığı gibi bu borçtan kat maliki ve müteselsilen de kiracı sorumlu.

İcra takibi başlatmak istiyorum.

Daha önce kimseyi icraya vermediğim için ne yapacağım ve nereye, hangi belgelerle gideceğim hakkında bilgi taleb ediyorum.

İcra yoluna gidebilmek için en az gerekli olan bilgi ve belgeler nelerdir? Kiracı var kapıyı açmıyor. Ev sahibini tanımıyoruz...

Üfff :)

Nedir bu işin en kısa çözümü? Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.